About: Ověřená technologie automatického rozpoznání značek v rastrových obrazech speciálních map III. vojenského mapování     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Předkládaná ověřená technologie popisuje algoritmus pro automatické vyhledávání bodových mapových značek na digitalizovaných starých mapách.Tento algoritmus tvoří základ počítačového systému navrženého za účelem zvýšení efektivity využívání digitalizovaných starých map. Navržený systém tak umožní snazší práci s mapou, což přispěje k jejímu porozumění a zvýšení její užitné hodnoty. Pomocí navrženého algoritmu lze na daném barevném mapovém listu vyhledat bodové značky určitého typu a zaznamenat jejich polohu do databáze. Vyhledávaná mapová značka je dána několika typickými vzorovými exempláři, které byly předem vyextrahovány z dostupných mapových podkladů, na nichž je mapová značka zvoleného typu zřetelně zobrazena. Ke správné funkci vyvinutého vyhledávacího systému jsou nutná další vstupní data, zejména hodnoty vyhledávacích parametrů, které musí být optimálně nastaveny. Vytvořený systém je primárně určen pro mapy III. vojenského mapování. Vstupní data jsou tvořena především souborem vzorových značek, jehož velikost výrazně ovlivňuje robustnost algoritmu. Výběr vzorových značek proto musí být reprezentativní, aby jejich počet mohl být omezen na minimum. Zákres mapové značky se navíc často překrývá s ostatní kresbou na mapě, což ztěžuje rozpoznávání značky. I vůči tomuto jevu je vytvořený systém částečně robustní. Vysoké spolehlivosti systému je dosaženo i při přijatelné době výpočtu (několik minut na mapový list). Tato ověřená technologie se opírá o Metodiku vyhledávání mapových značek na digitalizovaných starých mapách, která byla předložena v r. 2013
  • Předkládaná ověřená technologie popisuje algoritmus pro automatické vyhledávání bodových mapových značek na digitalizovaných starých mapách.Tento algoritmus tvoří základ počítačového systému navrženého za účelem zvýšení efektivity využívání digitalizovaných starých map. Navržený systém tak umožní snazší práci s mapou, což přispěje k jejímu porozumění a zvýšení její užitné hodnoty. Pomocí navrženého algoritmu lze na daném barevném mapovém listu vyhledat bodové značky určitého typu a zaznamenat jejich polohu do databáze. Vyhledávaná mapová značka je dána několika typickými vzorovými exempláři, které byly předem vyextrahovány z dostupných mapových podkladů, na nichž je mapová značka zvoleného typu zřetelně zobrazena. Ke správné funkci vyvinutého vyhledávacího systému jsou nutná další vstupní data, zejména hodnoty vyhledávacích parametrů, které musí být optimálně nastaveny. Vytvořený systém je primárně určen pro mapy III. vojenského mapování. Vstupní data jsou tvořena především souborem vzorových značek, jehož velikost výrazně ovlivňuje robustnost algoritmu. Výběr vzorových značek proto musí být reprezentativní, aby jejich počet mohl být omezen na minimum. Zákres mapové značky se navíc často překrývá s ostatní kresbou na mapě, což ztěžuje rozpoznávání značky. I vůči tomuto jevu je vytvořený systém částečně robustní. Vysoké spolehlivosti systému je dosaženo i při přijatelné době výpočtu (několik minut na mapový list). Tato ověřená technologie se opírá o Metodiku vyhledávání mapových značek na digitalizovaných starých mapách, která byla předložena v r. 2013 (cs)
  • This certified technology describes algorithm for automatic detection of map symbols in digitized old maps. This algorithm forms the basis of a computer system designed to increase efficiency when working with old maps. Proposed system allows for easier work with map and thus increases its informational value and our understanding of it. The algorithm allows detection of point map symbols and store their positions in database. The symbol is defined by several exemplary samples selected in advance. Correct functioning of the system requires additional inputs - namely suitable values of search parameters. The system is designed primarily for Special maps of 3rd Military Survey. Input data is consists of a set of symbols samples whose size is crucial for the method's robustness. Selecting high quality and representative samples allows for smaller sample set size. The symbol drawing is often marred by other map components. The algorithm is partially able to cope with this. Processing time for one map sheet is several minutes, acceptable time given high reliability of detection. This certified technology is based on Methodics for detection of map symbols on digitized old maps presented in 2013. (en)
Title
  • Ověřená technologie automatického rozpoznání značek v rastrových obrazech speciálních map III. vojenského mapování
  • Ověřená technologie automatického rozpoznání značek v rastrových obrazech speciálních map III. vojenského mapování (cs)
  • Certified technology for automatic map symbol detection in raster images of Special maps of 3rd Military Survey (en)
skos:prefLabel
  • Ověřená technologie automatického rozpoznání značek v rastrových obrazech speciálních map III. vojenského mapování
  • Ověřená technologie automatického rozpoznání značek v rastrových obrazech speciálních map III. vojenského mapování (cs)
  • Certified technology for automatic map symbol detection in raster images of Special maps of 3rd Military Survey (en)
skos:notation
  • RIV/00025615:_____/14:#0002073!RIV15-MK0-00025615
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(DF11P01OVV021)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Umožnění zavedení zcela nové technologie v ČR. Technologie je k dizpozici zdarma. Spočívají především ve snazší práci s digitalizovanými originály starých map odborné i laické veřejnosti, aniž by docházelo k jejich opotřebení nebo k riziku poškození. Jedná se o archiválie zvláštního významu nenahraditelné hodnoty.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 35393
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00025615:_____/14:#0002073
http://linked.open...terniIdentifikace
  • OT-NAKI-MapZnacky-2014
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open...vai/riv/kategorie
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • old maps; pattern recognition; object detection; detection of symbols in maps (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [381FC27D450D]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Kompletní ověřená technologie pro automatizované vyhledávání mapových značek na digitalizovaných starých mapách. Informace o smlouvě: Fakulta životního prostředí, Univerzita J. E. Purkyně v Ústí nad Labem, IČ 44555601, 15. 10. 2014, Ing. Vladimír Brůna, Dělnická 21, 434 01 Most, tel. 476 137 448, email: bruna@geolab.cz
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Böhm, Ondřej
  • Soukup, Lubomír
  • Talich, Milan
  • Kotera, Jan
http://linked.open...avai/riv/vlastnik
http://linked.open...itiJinymSubjektem
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software