About: Technologie vystavení originálů map Stabilního katastru na webu formou webové mapové služby (WMS)     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Mapy Stabilního katastru vznikaly v první polovině 19. století na přesných geodetických základech a byly na nich také poměrně přesně zachyceny hranice pozemků. Tyto mapy jsou také jedinečné v tom, že jsou vypracovány ve velkém měřítku a zachycují tak detailně prostorové uspořádání pozemků, budov i jiných objektů. Tyto mapy jsou proto cenným informačním zdrojem a jsou i dnes hojně využívaným mapovým dílem. Aby mohly být tyto mapy využívány v prostředí webového prohlížeče se zachováním polohové přesnosti objektů v mapě zobrazených, byla vytvořena kompletní technologie pro vystavení mapy na internetu tak, aby si mapy uchovaly svoje kartografické vlastnosti. Tato technologie byla ověřena na dostupném vzorku dat a výsledkem její implementace je webový informační systém, který interaktivně zobrazuje digitální kopie map Stabilního katastru formou webové mapové služby (WMS). Aplikací tohoto technologického postupu na celé mapové dílo bude možné interaktivně porovnávat tehdejší stav pozemků se současným stavem či zpětně určovat vzdálenosti a výměry v mapách Stabilního katastru.
  • Mapy Stabilního katastru vznikaly v první polovině 19. století na přesných geodetických základech a byly na nich také poměrně přesně zachyceny hranice pozemků. Tyto mapy jsou také jedinečné v tom, že jsou vypracovány ve velkém měřítku a zachycují tak detailně prostorové uspořádání pozemků, budov i jiných objektů. Tyto mapy jsou proto cenným informačním zdrojem a jsou i dnes hojně využívaným mapovým dílem. Aby mohly být tyto mapy využívány v prostředí webového prohlížeče se zachováním polohové přesnosti objektů v mapě zobrazených, byla vytvořena kompletní technologie pro vystavení mapy na internetu tak, aby si mapy uchovaly svoje kartografické vlastnosti. Tato technologie byla ověřena na dostupném vzorku dat a výsledkem její implementace je webový informační systém, který interaktivně zobrazuje digitální kopie map Stabilního katastru formou webové mapové služby (WMS). Aplikací tohoto technologického postupu na celé mapové dílo bude možné interaktivně porovnávat tehdejší stav pozemků se současným stavem či zpětně určovat vzdálenosti a výměry v mapách Stabilního katastru. (cs)
  • Stable Cadastre maps were created in the first half of the 19th century on accurate geodetic bases and they depicted the plots' borders quite accurately. The maps are unique in their large scale and detailed depiction of locations of plots, buildings and other objects. Because of that, the Stable Cadastre maps are an important source of information even today. We created a technology for publishing these maps online while preserving their cartographic properties. This technology was tried and tested on available sample data and implemented in a web information system that interactively display digital copies of Stable Cadastre maps as Web Map Service (WMS). Application of this technology on the whole map set will allow to interactively compare borders with present state and retroactively measure distances and areas in the maps of Stable Cadastre. (en)
Title
  • Technologie vystavení originálů map Stabilního katastru na webu formou webové mapové služby (WMS)
  • Technologie vystavení originálů map Stabilního katastru na webu formou webové mapové služby (WMS) (cs)
  • Technology of publishing Stable Cadastre maps online as Web Map Service (WMS) (en)
skos:prefLabel
  • Technologie vystavení originálů map Stabilního katastru na webu formou webové mapové služby (WMS)
  • Technologie vystavení originálů map Stabilního katastru na webu formou webové mapové služby (WMS) (cs)
  • Technology of publishing Stable Cadastre maps online as Web Map Service (WMS) (en)
skos:notation
  • RIV/00025615:_____/11:#0001811!RIV12-CUZ-00025615
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(CUZ0002561501)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Lze jen obtížně vyčíslit. Spočívají především ve zpřístupnění digitalizovaných originálů mapy odborné i laické veřejnosti, aniž by docházelo k jejich opotřebení nebo k riziku poškození. Jedná se o archiválie zvláštního významu nenahraditelné hodnoty.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 234509
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00025615:_____/11:#0001811
http://linked.open...terniIdentifikace
  • T-WMS-Stabilni-katastr-2011
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open...vai/riv/kategorie
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • web information system; web map service; cadastral map (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [45F1554A0E6D]
http://linked.open...okalizaceVysledku
  • Technologie byla aplikována na vzorek dat, která byla následně vložena do webového informačního systému. Výstupem realizace technologie tak je webový informační systém, který je každému přístupný na http://mapy.vugtk.cz/stabilni_katastr/index.html.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Kompletní technologie pro vystavení map Stabilního katastru se skládá z digitalizace map na přesném kartometrickém skeneru tak, aby byly zachovány přesnosti zákresů objektů v nich zachycených, dále z odstranění chyb plynoucích z vlastností materiálů a také z lokalizace jednotlivých mapových listů pomocí konformní transformace. Součástí technologie je proces spojování rastrů a maskování ostrovních map. V technologii je i obsažen postup předzpracování rastrových souborů pro svižný přenos dat po síti internet a také vizualizace map prostřednictvím webové mapové služby (WMS). Smlouva na užití výsledků č. ČÚZK-06156/2012-22 (VÚGTK-1/2012) ze dne 27.3.2012, ČÚZK, IČ:025712.
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Antoš, Filip
  • Böhm, Ondřej
  • Talich, Milan
  • Havrlant, Jan
http://linked.open...avai/riv/vlastnik
http://linked.open...itiJinymSubjektem
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software