About: Aortic stenosis - editorial     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Aortální stenóza (AS) nemusí dlouho působit žádné obtíže, ale pokud se obtíže objeví, měla by být řešena co nejdříve. AS je v naprosté většině případů operabilní, a to i ve vyšším věku. U izolované AS je operační mortalita nízká (1-3 %). Operace zlepšuje prognózu i kvalitu života nemocných. V posledních letech je možnost řešit AS i bez operace katetrizační implantací biochlopně ve stentu (TAVI = transcatheter aortic valve implantation), která je však zatím rezervována pro vysoce rizikové pacienty odmítnuté kardiochirurgem. Závažná aortální stenóza má obvykle při normálním průtoku vysoký gradient. Avšak existují i situace, kdy i závažná aortální stenóza může mít nízký gradient. Jednak se může jednat o těžkou aortální stenózu s nízkým gradientem při systolické dysfunkci a nízké ejekční frakci levé komory (LK). V nedávné době byla však popsána i těžká aortální stenóza s nízkým gradientem a normální ejekční frakcí. Nízký gradient je zde dán nízkým průtokem (tepový objem < 35 ml/m2) při těžké diastolické dysfunkci LK, většinou u malých a těžce hypertrofických komor. Jedná se o pokročilou formu AS s částečně ireverzibilní subendokardiální fibrózou. Tito pacienti mají horší prognózu než AS s vysokým gradientem a přitom existuje vysoké riziko podcenění významnosti tohoto typu AS. Výše uvedené problémy jsou důvodem, proč by i středně významnou AS nebo AS s nízkým gradientem měl vždy vyšetřovat kardiolog, nejlépe se zkušenostmi v hodnocení chlopenních vad a s návazností na kardiochirurgické pracoviště.
  • Aortální stenóza (AS) nemusí dlouho působit žádné obtíže, ale pokud se obtíže objeví, měla by být řešena co nejdříve. AS je v naprosté většině případů operabilní, a to i ve vyšším věku. U izolované AS je operační mortalita nízká (1-3 %). Operace zlepšuje prognózu i kvalitu života nemocných. V posledních letech je možnost řešit AS i bez operace katetrizační implantací biochlopně ve stentu (TAVI = transcatheter aortic valve implantation), která je však zatím rezervována pro vysoce rizikové pacienty odmítnuté kardiochirurgem. Závažná aortální stenóza má obvykle při normálním průtoku vysoký gradient. Avšak existují i situace, kdy i závažná aortální stenóza může mít nízký gradient. Jednak se může jednat o těžkou aortální stenózu s nízkým gradientem při systolické dysfunkci a nízké ejekční frakci levé komory (LK). V nedávné době byla však popsána i těžká aortální stenóza s nízkým gradientem a normální ejekční frakcí. Nízký gradient je zde dán nízkým průtokem (tepový objem < 35 ml/m2) při těžké diastolické dysfunkci LK, většinou u malých a těžce hypertrofických komor. Jedná se o pokročilou formu AS s částečně ireverzibilní subendokardiální fibrózou. Tito pacienti mají horší prognózu než AS s vysokým gradientem a přitom existuje vysoké riziko podcenění významnosti tohoto typu AS. Výše uvedené problémy jsou důvodem, proč by i středně významnou AS nebo AS s nízkým gradientem měl vždy vyšetřovat kardiolog, nejlépe se zkušenostmi v hodnocení chlopenních vad a s návazností na kardiochirurgické pracoviště. (cs)
  • Aortic stenosis (AS) may be clinically silent for a long time. However, AS should be treated as soon as possible, if symptoms appear,. In most cases it is possible to perform surgery with a low mortality of 1-3% in isolated AS. The operation improves prognosis as well as the quality of life. In the last years we have the possibility of treatment the AS without surgery by transcatheter implantation of the bioprosthesis in stent (TAVI = transcatheter aortic valve implantation). This method is still reserved for inoperabile patient with a high risk of surgery. Severe AS has usually high gradient in normal flow. However, in some situations even severe AS may have low gradient. It may be severe AS with low flow due to systolic dysfunction and low ejection fraction (EF) of the left ventricle (LV). Recently a %22 paradoxical low-flow, low-gradient severe AS%22 with normal EF was described. Low gradient in this case is due to low flow with a stroke volume < 35 ml/m2 and severe diastolic dysfunction. These patients have usually small and severely hypertrophic LV with partially irreversible subendocardial fibrosis. These patient have worse prognosis than patients with AS with high gradient and the severity of AS may be easily underestimated. Therefore, AS with low gradient as well as moderate AS should be examined by cardiologists with experience in the evaluation of valve diseases. (en)
Title
  • Aortic stenosis - editorial (en)
  • Aortální stenóza -editorial
  • Aortální stenóza -editorial (cs)
skos:prefLabel
  • Aortic stenosis - editorial (en)
  • Aortální stenóza -editorial
  • Aortální stenóza -editorial (cs)
skos:notation
  • RIV/00023884:_____/13:#0005732!RIV14-MZ0-00023884
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • N
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 61513
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023884:_____/13:#0005732
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • aortic stenosis, low gradient, TAVI (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [62C0385C334D]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vnitřní lékařství
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 59
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Popelová, Jana
issn
  • 0042-773X
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software