About: New principles of antithrombotic therapy in patients with atrial fibrillation     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Atrial fibrillation is the most frequent arrhythmia and is the independent risk factor for stroke and systemic embolism. Antithrombotic treatment is recommended in prevention of cardioembolic events aspirin for less risk patiens, but in majority of patiens anticoagulant therapy is indicated. Stratification of antithrombotic therapy depends on predictive indexes CHADS2 or CHA2DS2-VASc for risk of stroke and HAS-BLED index for risk of bleeding. Existing anticoagulant treatment with warfarin has a lot of disadvantages unstable level, drug and food interactions, the patiens quality of life is limited. For this reason new antithrombotics were developed. These drugs interfere in various levels of coagulant cascade gatrans = direct thrombin inhibitors and xabans = direct inhibitors of f. Xa. Among these drugs at first dabigatran and newly rivaroxaban have approval of prevention of cardioembolic events in patiens with atrial fibrillation. New antithrombotics have comparable or better effect than warfarin in prevention of stroke, and bleeding is usually less frequent than in warfarin. This time a high price for patient is a disadvantage of these drugs. In this article we aim at practical aspects of treatment with dabigatran, especially at possibilities of laboratory monitoring of its effect and also at treatment of bleeding complications. (en)
  • Fibrilace síní (FiS) je nejčastěji vyskytující se arytmií, je významným nezávislým rizikovým faktorem cévní mozkové příhody (CMP) a systémové embolizace. V prevenci kardioembolizačních příhod jsou užívána antitrombotika v méně rizikových případech aspirin, u většiny nemocných je však indikována antikoagulační léčba. Stratifikace nemocných k typu antitrombotické léčby se řídí dle prediktivních indexů CHADS2, a CHA2DS2-VASc jako rizikového skóre ischemické CMP a dále skóre HAS-BLED k určení rizika krvácení při použití antitrombotické terapie. Stávající antikoagulační léčba warfarinem má řadu nevýhod, nestabilitou hladiny, lékovými a dietetickými interakcemi významně omezuje kvalitu života nemocných. Z toho důvodu byla vyvinuta nová antitrombotika, která zasahují na různých místech koagulační kaskády jde o přímé inhibitory trombinu gatrany a přímé inhibitory f. Xa- xabany . Z těchto látek získaly povolení k užívání v prevenci kardioembolických příhod u pacientů s FiS jako první dabigatran a nově i rivaroxaban. Nová antitrombotika mají srovnatelnou nebo lepší účinnost než warfarin v prevenci CMP, výskyt krvácivých komplikací je naopak většinou nižší než u warfarinu. Nevýhodou těchto látek je v současné době vysoká cena pro pacienta, protože zatím nemají úhradu. V přehledném sdělení se zaměřujeme na praktické aspekty léčby dabigatranem, zejména aktuální možnosti laboratorního monitorování jeho účinku a též na léčbu krvácivých komplikací.
  • Fibrilace síní (FiS) je nejčastěji vyskytující se arytmií, je významným nezávislým rizikovým faktorem cévní mozkové příhody (CMP) a systémové embolizace. V prevenci kardioembolizačních příhod jsou užívána antitrombotika v méně rizikových případech aspirin, u většiny nemocných je však indikována antikoagulační léčba. Stratifikace nemocných k typu antitrombotické léčby se řídí dle prediktivních indexů CHADS2, a CHA2DS2-VASc jako rizikového skóre ischemické CMP a dále skóre HAS-BLED k určení rizika krvácení při použití antitrombotické terapie. Stávající antikoagulační léčba warfarinem má řadu nevýhod, nestabilitou hladiny, lékovými a dietetickými interakcemi významně omezuje kvalitu života nemocných. Z toho důvodu byla vyvinuta nová antitrombotika, která zasahují na různých místech koagulační kaskády jde o přímé inhibitory trombinu gatrany a přímé inhibitory f. Xa- xabany . Z těchto látek získaly povolení k užívání v prevenci kardioembolických příhod u pacientů s FiS jako první dabigatran a nově i rivaroxaban. Nová antitrombotika mají srovnatelnou nebo lepší účinnost než warfarin v prevenci CMP, výskyt krvácivých komplikací je naopak většinou nižší než u warfarinu. Nevýhodou těchto látek je v současné době vysoká cena pro pacienta, protože zatím nemají úhradu. V přehledném sdělení se zaměřujeme na praktické aspekty léčby dabigatranem, zejména aktuální možnosti laboratorního monitorování jeho účinku a též na léčbu krvácivých komplikací. (cs)
Title
  • New principles of antithrombotic therapy in patients with atrial fibrillation (en)
  • Nové principy antitrombotické terapie u nemocných s fibrilací síní
  • Nové principy antitrombotické terapie u nemocných s fibrilací síní (cs)
skos:prefLabel
  • New principles of antithrombotic therapy in patients with atrial fibrillation (en)
  • Nové principy antitrombotické terapie u nemocných s fibrilací síní
  • Nové principy antitrombotické terapie u nemocných s fibrilací síní (cs)
skos:notation
  • RIV/00023884:_____/12:#0005148!RIV14-MZ0-00023884
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • N
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 154719
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023884:_____/12:#0005148
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • atrial fibrillation, anticoagulant treatment, new anticoagulants, dabigatran (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [37A823C75567]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Acta Medicinae
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 1
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Neužil, Petr
  • Matoušková, Jana
issn
  • 1805-398X
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software