About: Metabolismus opioidů a jeho vliv na interindividuální variabilitu v odpovědi na léčbu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Opioids are substances primarily metabolised in the liver. The main metabolic pathways are oxidation processes mediated by cytochrome P450 (CYP3A4, CYP2D6) and the conjugation reaction with glucuronic acid, mediated by uridine diphosphate-glucuronosyltransferase 2B7 (UGT2B7). Alterations in these processes have resulted in not only changes in efficiency, but also tolerability and safety of treatment. Changes in metabolism of opioids are arranged not only patient characteristics (age, gender, and ethnicity), genetic polymorphism and drug interactions more, but also present comorbidity which may alter the elimination organs, and thus significantly contribute to changes in response to analgetic treatment. Based on pharmacokinetics, opioids can be divided into two groups - the opioids which produce active or toxic metabolites (codeine, morphine, hydromorphone, oxycodone and tramadol) and opioids without them (fentanyl, sufentanil, remifentanyl, oxymorphon, buprenorphine). In the first group, the optimal setting of analgesic therapy is always more complicated. It is necessary to monitor not only the metabolism of the parent compound, but also the pathway of active or toxic metabolite in the organism. The functional status of both elimination organs, liver and kidney, it is important for optimal therapy because of elimination of active / toxic metabolites. The aim of this article is to describe the basic metabolic pathways of different opioids, the influence of some processes which can alter them, and understand the clinical impact of these changes on patient tolerability, treatment success and reduction of risks associated with opioid s therapy. (en)
  • Opioidy jsou látky primárně metabolizované v játrech. Hlavní metabolické cesty představují oxidační procesy zprostředkované izoenzymy cytochromu P450 (CYP3A4, CYP2D6) a konjugační reakce s kyselinou glukuronovou zprostředkované uridin-difosfát-glukuronosyltransferázou 2B7 (UGT2B7). Alterace těchto procesů má za následek nejen změny v účinnosti, ale i tolerabilitě a bezpečnosti analgetické léčby. Na ovlivnění jednotlivých fází metabolizace opioidů se podílí kromě vlivů pacienta (věk, pohlaví, etnikum), genetického polymorfismu a lékových interakcí také přítomné komorbidity, které mohou změnou stavu eliminačních orgánů podstatnou měrou přispět ke změnám v odpovědi na analgetickou léčbu. Z hlediska farmakokinetiky lze opioidy primárně rozdělit na opioidy produkující aktivní nebo toxické metabolity (kodein, morfin, hydromorfon, oxykodon a tramadol) a opioidy bez produkce metabolitů (fentanyl, sufentanil, remifentanyl, oxymorfon, buprenorfin). U první skupiny je optimální nastavení analgetické terapie vždy složitější. V organismu musíme sledovat nejen metabolizaci mateřské látky, ale také osud aktivního nebo toxického metabolitu. Vzhledem k eliminaci těchto aktivních a toxických metabolitů je pro optimální nastavení terapie důležitý funkční stav obou eliminačních orgánů, jater a ledvin. Cílem sdělení je popsat metabolické cesty jednotlivých opioidů, vlivy, které mohou tyto cesty ovlivňovat a zejména klinický dopad těchto změn na úspěšnost analgetické léčby a na minimalizaci rizik s ní spojených.
  • Opioidy jsou látky primárně metabolizované v játrech. Hlavní metabolické cesty představují oxidační procesy zprostředkované izoenzymy cytochromu P450 (CYP3A4, CYP2D6) a konjugační reakce s kyselinou glukuronovou zprostředkované uridin-difosfát-glukuronosyltransferázou 2B7 (UGT2B7). Alterace těchto procesů má za následek nejen změny v účinnosti, ale i tolerabilitě a bezpečnosti analgetické léčby. Na ovlivnění jednotlivých fází metabolizace opioidů se podílí kromě vlivů pacienta (věk, pohlaví, etnikum), genetického polymorfismu a lékových interakcí také přítomné komorbidity, které mohou změnou stavu eliminačních orgánů podstatnou měrou přispět ke změnám v odpovědi na analgetickou léčbu. Z hlediska farmakokinetiky lze opioidy primárně rozdělit na opioidy produkující aktivní nebo toxické metabolity (kodein, morfin, hydromorfon, oxykodon a tramadol) a opioidy bez produkce metabolitů (fentanyl, sufentanil, remifentanyl, oxymorfon, buprenorfin). U první skupiny je optimální nastavení analgetické terapie vždy složitější. V organismu musíme sledovat nejen metabolizaci mateřské látky, ale také osud aktivního nebo toxického metabolitu. Vzhledem k eliminaci těchto aktivních a toxických metabolitů je pro optimální nastavení terapie důležitý funkční stav obou eliminačních orgánů, jater a ledvin. Cílem sdělení je popsat metabolické cesty jednotlivých opioidů, vlivy, které mohou tyto cesty ovlivňovat a zejména klinický dopad těchto změn na úspěšnost analgetické léčby a na minimalizaci rizik s ní spojených. (cs)
Title
  • Metabolismus opioidů a jeho vliv na interindividuální variabilitu v odpovědi na léčbu
  • Metabolismus opioidů a jeho vliv na interindividuální variabilitu v odpovědi na léčbu (cs)
  • Opioid metabolism and its effect on interindividual variability in response to treatment (en)
skos:prefLabel
  • Metabolismus opioidů a jeho vliv na interindividuální variabilitu v odpovědi na léčbu
  • Metabolismus opioidů a jeho vliv na interindividuální variabilitu v odpovědi na léčbu (cs)
  • Opioid metabolism and its effect on interindividual variability in response to treatment (en)
skos:notation
  • RIV/00023884:_____/11:#0005025!RIV12-MZ0-00023884
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • N
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 211689
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023884:_____/11:#0005025
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • opioids, metabolism, active/toxic metabolites, genetic polymorphisms, drug inter (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [5D846E82BD13]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Bolest
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 14
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vrba, Ivan
  • Halačová, Milada
issn
  • 1212-6861
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 49 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software