About: Hluboká mozková stimulace u extrapyramidových poruch pohybu - pražská zkušenost     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Deep brain stimulation (DBS) in the basal ganglia plays an irreplaceable role in the treatment of Parkinson s disease (PD), essential tremor (ET), and some types of dystonia. Electrodes are typically inserted into the subthalamic nucleus (STN), the internal globus pallidus (GPi) and the ventral intermediate nucleus of the thalamus (VIM). Stimulation of the STN is the main objective in PD, GPi in the treatment of dystonia and PD, and VIM stimulation is effective against tremor. In patients indicated for DBS treatment, stimulation eliminates or reduces rigidity (PD), hypokinesia (PD), tremor (ET, PD) and dyskinesias (dystonia, PD). At the Center for Movement Disorders in Prague, DBS has been performed in 127 patients: in 86 patients for PD, 19 patients for dystonia (11 primary generalized dystonia, 5 primary cervical dystonia, 1 segmental craniocervical dystonia), and in 22 patients for tremor (20 ET, 2 other types of tremor). Intraoperatively we have succeeded in eliminating rigidity in 95% of cases of PD, and tremor in 93% of cases of ET. The positive effect of stimulation on dystonia appeared in 95% with a latency of weeks. Transitory intraoperative morbidity occurred in 8%, intracranial hemorrhage in 1%, infectious complications in 6%, and problems with hardware in 7%. (en)
  • Hluboká mozková stimulace v bazálních gangliích má své nezastupitelné místo v léčbě extrapyramidových poruch pohybu. Nejčastěji jsou takto léčeni pacienti s Parkinsonovou chorobou (PN) , esenciálním třesem (ET) a vybranými typy dystonií. Standardně jsou elektrody zaváděny do nucleus subthalamicus (STN), vnitřního pallida (GPi) a ventrálního intermediálního jádra thalamu (VIM). STN je hlavním cílem stimulace pro PN, GPi je využíváno pro léčbu dystonií a PN, stimulace VIM dobře ovlivňuje třes. Při správné indikaci nemocných a přesně provedené implantaci stimulace odstraňuje nebo snižuje rigiditu (PN) , hypokinézu (PN), třes (ET, PN) a dyskinézy (dystonie, PN). V Centru pro extrapyramidové poruchy pohybu v Praze podstoupilo hlubokou mozkovou stimulaci 127 nemocných. Z toho 86 pacientů léčeno pro PN, 19 nemocných pro dystonii (11 primárních generalizovaných dystonií, 5 primárních cervikálních dystonií, 1 segmentová dystonie kraniocervikální, 2 sekundární generalizované dystonie) a 22 nemocných pro tremor (20 ET, 2 jiné typy tremoru). Intraoperačně se nám podařilo odstranit rigiditu u PN v 95% případů a třes u ET v 93%. Pozitivní efekt stimulace se u dystonií objevil v 95% s latencí týdnů. Přechodná peroperační morbidita se objevila v 8%, intrakraniální krvácení v 1% , infekční komplikace v 6 % a problémy se stimulačním materiálem v 7%.
  • Hluboká mozková stimulace v bazálních gangliích má své nezastupitelné místo v léčbě extrapyramidových poruch pohybu. Nejčastěji jsou takto léčeni pacienti s Parkinsonovou chorobou (PN) , esenciálním třesem (ET) a vybranými typy dystonií. Standardně jsou elektrody zaváděny do nucleus subthalamicus (STN), vnitřního pallida (GPi) a ventrálního intermediálního jádra thalamu (VIM). STN je hlavním cílem stimulace pro PN, GPi je využíváno pro léčbu dystonií a PN, stimulace VIM dobře ovlivňuje třes. Při správné indikaci nemocných a přesně provedené implantaci stimulace odstraňuje nebo snižuje rigiditu (PN) , hypokinézu (PN), třes (ET, PN) a dyskinézy (dystonie, PN). V Centru pro extrapyramidové poruchy pohybu v Praze podstoupilo hlubokou mozkovou stimulaci 127 nemocných. Z toho 86 pacientů léčeno pro PN, 19 nemocných pro dystonii (11 primárních generalizovaných dystonií, 5 primárních cervikálních dystonií, 1 segmentová dystonie kraniocervikální, 2 sekundární generalizované dystonie) a 22 nemocných pro tremor (20 ET, 2 jiné typy tremoru). Intraoperačně se nám podařilo odstranit rigiditu u PN v 95% případů a třes u ET v 93%. Pozitivní efekt stimulace se u dystonií objevil v 95% s latencí týdnů. Přechodná peroperační morbidita se objevila v 8%, intrakraniální krvácení v 1% , infekční komplikace v 6 % a problémy se stimulačním materiálem v 7%. (cs)
Title
  • Hluboká mozková stimulace u extrapyramidových poruch pohybu - pražská zkušenost
  • Hluboká mozková stimulace u extrapyramidových poruch pohybu - pražská zkušenost (cs)
  • Deep brain stimulation in movement disorders: a Prague center experience (en)
skos:prefLabel
  • Hluboká mozková stimulace u extrapyramidových poruch pohybu - pražská zkušenost
  • Hluboká mozková stimulace u extrapyramidových poruch pohybu - pražská zkušenost (cs)
  • Deep brain stimulation in movement disorders: a Prague center experience (en)
skos:notation
  • RIV/00023884:_____/11:#0004853!RIV12-MZ0-00023884
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • N, V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4-5
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 202331
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023884:_____/11:#0004853
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • deep brain stimulation, stereotaxy, Parkinson s disease, tremor, dystonia. (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B4B68378C977]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Časopis lékařů českých
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 150
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Urgošík, Dušan
  • Vladyka, Vilibald
issn
  • 0008-7335
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software