About: IX.světový neuromodulační kongres     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The value of opioids in the treatment of the pain has been recognized for many centuries. Since the isolation of morphin in the early 19th century, considerable advances have been made in the use of opioids for the provision of effective analgesia. Therapy of cancer-related pain by strong opioids has been etablished as a widely accepted therapeutical approach currently as the second a third steps of the World Health Organization pain management guidelines. Use of strong opioids in the treatment of non cancer pain remains still contraversial. This is justified if other drugs or other analgesic methods with less risk of side effects have failed, pain relief from opioids is sustained and quality of life is improved enough to tolerate side effects and the risk of long-term adverse effects of opioid therapy. Pivotal to current undestanding of the underlying mechanisms of action of both exogenous and endogenous opioid compounds was the identification of the major classes of opioid receptor in 1970s. Although morphine administered orally continues to be recognized as the opioid of choice for severe chronic pain, many patients are unable to take oral medications, others experience intolerable side effects to morphine. Fentanyl and buprenorpfin from the group of opiods have used in anaesthesiological and algesiological praxis for many years. In contrast to other opioids, fentanyl and buprenorphine share a number of physicochemical properties that predetermine both agents suitable for transdermal delivery. There have mainly low molecular weight, high lipophylicity and high afinity to receptors. (en)
  • Opioidy v léčbě bolesti jsou úspěšně používané již mnoho století. Zejména od doby izolace morfinu na počátku 19. století byly uskutečněny značné pokroky ve využití opioidů pro efektivní léčbu bolesti. Terapie nádorové bolesti silnými opioidy se stala široce uznávaným terapeutickým přístupem, ve kterém jsou opioidy používané jako druhý a třetí stupeň dle žebříčku WHO. Použití silných opioidů v léčbě nenádorových bolestí zůstává však stále problematické. Jejich použití je oprávněné v situacích, při kterých jsou jinak méně rizikové metody analgeticky neúčinné. Současně je brána v úvahu nejenom dostatečná analgetická úleva, ale i zlepšení kvality života při zvládnutelných vedlejších účincích. Základem k současnému poznání mechanismů účinku jak exogenních, tak endogenních opioidních látek bylo rozpoznání hlavních tříd opioidních receptorů v 70. letech minulého století. Ačkoliv perorálně aplikovaný morfin se stal základem pro léčbu silných chronických bolestí, jsou nemocní, kteří nejsou schopni zvládat tuto aplikační cestu nebo u nich vznikají nezvladatelné vedlejší účinky při léčbě morfinem. Fentanyl a buprenorfin patří k opioidům, které jsou používané v anesteziologické a algeziologické praxi již mnoho let. Na rozdíl od jiných opioidů, mají mnoho fyzikálních a chemických vlastností, které je předurčují jako vhodné látky pro aplikaci přes kůži. Jsou to zejména nízká molekulová váha, vysoká rozpustnost v tucích a vysoká vazebná schopnost na opioidní receptory.
  • Opioidy v léčbě bolesti jsou úspěšně používané již mnoho století. Zejména od doby izolace morfinu na počátku 19. století byly uskutečněny značné pokroky ve využití opioidů pro efektivní léčbu bolesti. Terapie nádorové bolesti silnými opioidy se stala široce uznávaným terapeutickým přístupem, ve kterém jsou opioidy používané jako druhý a třetí stupeň dle žebříčku WHO. Použití silných opioidů v léčbě nenádorových bolestí zůstává však stále problematické. Jejich použití je oprávněné v situacích, při kterých jsou jinak méně rizikové metody analgeticky neúčinné. Současně je brána v úvahu nejenom dostatečná analgetická úleva, ale i zlepšení kvality života při zvládnutelných vedlejších účincích. Základem k současnému poznání mechanismů účinku jak exogenních, tak endogenních opioidních látek bylo rozpoznání hlavních tříd opioidních receptorů v 70. letech minulého století. Ačkoliv perorálně aplikovaný morfin se stal základem pro léčbu silných chronických bolestí, jsou nemocní, kteří nejsou schopni zvládat tuto aplikační cestu nebo u nich vznikají nezvladatelné vedlejší účinky při léčbě morfinem. Fentanyl a buprenorfin patří k opioidům, které jsou používané v anesteziologické a algeziologické praxi již mnoho let. Na rozdíl od jiných opioidů, mají mnoho fyzikálních a chemických vlastností, které je předurčují jako vhodné látky pro aplikaci přes kůži. Jsou to zejména nízká molekulová váha, vysoká rozpustnost v tucích a vysoká vazebná schopnost na opioidní receptory. (cs)
Title
  • IX.světový neuromodulační kongres
  • IX.světový neuromodulační kongres (cs)
  • The 9th world neuromodulation congress (en)
skos:prefLabel
  • IX.světový neuromodulační kongres
  • IX.světový neuromodulační kongres (cs)
  • The 9th world neuromodulation congress (en)
skos:notation
  • RIV/00023884:_____/09:#0003610!RIV12-MZ0-00023884
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • N
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 320563
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023884:_____/09:#0003610
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • neuromodulation, intraspinal delivery, neurostimulation (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [65FB0EE9D877]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Bolest
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 12
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vrba, Ivan
issn
  • 1212-0634
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software