About: Adrenalin-lék první volby v léčbě anafylaxe     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Anaphylaxis is a systemic reaction involving multiple organ systems. It is most frequently associated with exposure to allergens and the release of mediators from mast cells and basophils. It occurs unexpectedly, often in the young and otherwise healthy, may progress rapidly from innocuous presentation, is potentially fatal, particularly if mistreated, has no bedside diagnostic test of value and demands pure clinical recognition. Epinephrine is the treatment of choice and the first drug administered for acute anaphylaxis, as confirmed internationally by most consensus anaphylaxis guidelines. Therapeutic recommendations for epinefrine use in anaphylaxis are largely based on clinical pharmacology studies, clinical observation, and animal models. Epinephrine is currently underutilized and often suboptimally to treat anaphylaxis, is under-prescribed for potential future self-administration and often dosed suboptimally. The following duscussion reviews the current evidence for the use of epinephrine in anaphylaxis (en)
  • Anafylaxe je systémová reakce s mnohočetným orgánovým psotižením. Nejčastěji je důsledkem uvolnění mediátorů z žírných buněk a bazofilů, ke kterému dochází po alergenové expozici. Objevuje se nečekaně, často u mladých a zdravých jedinců, může se rychle rozvíjet z nenápadných příznaků, je potenciálně fatální, zvláště tehdy, je-li špatně léčená. Nemá diagnostický a u lůžka nemocného proveditelný test s jasnou výpovědní hodnotou, její rozpoznání je čistě klinické. Adrenalin je lékem volby a má být použit jako první v akutních případech, což je potvrzeno a uvedeno v mnoha mezinárodních konsensech o léčbě anafylaxe. Léčebná doporučení, týkající se užití adrenalinu při anafylaxi, vycházejí z klinických farmakologických studií, z klinických pozorování a pokusů na zvířecích modelech. Adrenalin je užíván méně často a v nižších dávkách, než by bylo zapotřebí a bývá opomenuta jeho preskripce k použití při samoléčbě. V následujícím článku je uveden přehled současných znalostí a důkazů o léčebném užití adrenalinu při anafylaxi.
  • Anafylaxe je systémová reakce s mnohočetným orgánovým psotižením. Nejčastěji je důsledkem uvolnění mediátorů z žírných buněk a bazofilů, ke kterému dochází po alergenové expozici. Objevuje se nečekaně, často u mladých a zdravých jedinců, může se rychle rozvíjet z nenápadných příznaků, je potenciálně fatální, zvláště tehdy, je-li špatně léčená. Nemá diagnostický a u lůžka nemocného proveditelný test s jasnou výpovědní hodnotou, její rozpoznání je čistě klinické. Adrenalin je lékem volby a má být použit jako první v akutních případech, což je potvrzeno a uvedeno v mnoha mezinárodních konsensech o léčbě anafylaxe. Léčebná doporučení, týkající se užití adrenalinu při anafylaxi, vycházejí z klinických farmakologických studií, z klinických pozorování a pokusů na zvířecích modelech. Adrenalin je užíván méně často a v nižších dávkách, než by bylo zapotřebí a bývá opomenuta jeho preskripce k použití při samoléčbě. V následujícím článku je uveden přehled současných znalostí a důkazů o léčebném užití adrenalinu při anafylaxi. (cs)
Title
  • Adrenalin-lék první volby v léčbě anafylaxe
  • Adrenalin-lék první volby v léčbě anafylaxe (cs)
  • Epinephrine - the drug of the first choise for anaphylaxis (en)
skos:prefLabel
  • Adrenalin-lék první volby v léčbě anafylaxe
  • Adrenalin-lék první volby v léčbě anafylaxe (cs)
  • Epinephrine - the drug of the first choise for anaphylaxis (en)
skos:notation
  • RIV/00023884:_____/09:#0003105!RIV12-MZ0-00023884
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • N
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 302012
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023884:_____/09:#0003105
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • anaphylaxis, epinephrine, management, prevention (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3A90BD1F3BAA]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Alergie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 11
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Petrů, Vít
issn
  • 1212-3536
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 47 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software