About: Neobvyklý případ trombózy po náhradě aortální chlopně bioprotézou     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Uvádíme kazuistiku 69 leté ženy, která zemřela necelé dva měsíce po náhradě aortální chlopně bioprotézou na srdeční selhání v důsledku rychlé progrese aortální stenózy při trombóze v oblasti bioprotézy. Je diskutována problematika bioprotéz, zejména pak zajišťující protisrážlivá léčba v pooperačním období a terapeutické možnosti při vzniku trombózy. Bioprotéza v aortální pozici má obvykle u nerizikových pacientů ( tj. kteří nemají předchozí tromboembolizaci v anamnéze, hyperkoagulační stav, fibrilaci síní, nález trombů v dutinách srdečních, velikost levé síně > 55 mm, dysfunkci levé komory srdeční s EF < 30) nejmenší trombogenní potenciál ze všech chlopenních náhrad. Bioprotézy obecně nevyžadují dlouhodobou antikoagulační léčbu, postačuje podávání kyseliny acetylsalicylové, není však jednotný názor na nutnost antikoagulace první tři měsíce po implantaci. Výskyt trombózy bioprotézy v aortální pozici je vzácný, i na našem pracovišti jde o první případ. Jde o velmi závažnou komplikaci, která vede ke stenóze chlopně, někdy spolu s její nedomykavostí. Klinické projevy závisí na rychlosti vzniku trombózy při pomalu rostoucím trombu zvolna progreduje dušnost a nevýkonnost, akutně vzniklá trombóza vede rychle k těžké dušnosti, srdečnímu selhání a náhlé smrti. V diagnostice má hlavní úlohu echokardiografie. Léčba je buď chirurgická reoperace chlopně, nebo systémové podání trombolýzy. Zdůrazněna je nutnost pečlivého zvážení rizika tromboembolie u každého pacienta a z toho vyplývající protisrážlivá léčba v pooperačním období, dále nutnost pravidelných kontrol a sledování stavu nemocného k podchycení event. počátečních příznaků trombózy. To je úkol jak kardiologů a kardiochirurgů, tak i praktických lékařů.
  • Uvádíme kazuistiku 69 leté ženy, která zemřela necelé dva měsíce po náhradě aortální chlopně bioprotézou na srdeční selhání v důsledku rychlé progrese aortální stenózy při trombóze v oblasti bioprotézy. Je diskutována problematika bioprotéz, zejména pak zajišťující protisrážlivá léčba v pooperačním období a terapeutické možnosti při vzniku trombózy. Bioprotéza v aortální pozici má obvykle u nerizikových pacientů ( tj. kteří nemají předchozí tromboembolizaci v anamnéze, hyperkoagulační stav, fibrilaci síní, nález trombů v dutinách srdečních, velikost levé síně > 55 mm, dysfunkci levé komory srdeční s EF < 30) nejmenší trombogenní potenciál ze všech chlopenních náhrad. Bioprotézy obecně nevyžadují dlouhodobou antikoagulační léčbu, postačuje podávání kyseliny acetylsalicylové, není však jednotný názor na nutnost antikoagulace první tři měsíce po implantaci. Výskyt trombózy bioprotézy v aortální pozici je vzácný, i na našem pracovišti jde o první případ. Jde o velmi závažnou komplikaci, která vede ke stenóze chlopně, někdy spolu s její nedomykavostí. Klinické projevy závisí na rychlosti vzniku trombózy při pomalu rostoucím trombu zvolna progreduje dušnost a nevýkonnost, akutně vzniklá trombóza vede rychle k těžké dušnosti, srdečnímu selhání a náhlé smrti. V diagnostice má hlavní úlohu echokardiografie. Léčba je buď chirurgická reoperace chlopně, nebo systémové podání trombolýzy. Zdůrazněna je nutnost pečlivého zvážení rizika tromboembolie u každého pacienta a z toho vyplývající protisrážlivá léčba v pooperačním období, dále nutnost pravidelných kontrol a sledování stavu nemocného k podchycení event. počátečních příznaků trombózy. To je úkol jak kardiologů a kardiochirurgů, tak i praktických lékařů. (cs)
  • This is the case of a 69 year old woman who died less than two months after replacement of the aortic valve with a bioprosthesis of heart failure as a result of the rapid progression of aortic stenosis from a thrombotic obstruction in the region of the bioprosthesis. We discuss the problems involved with the use of bioprostheses, particularly whether anti-coagulants should be administered during the post-operative period and the therapeutic options in the event of thrombosis. Generally, in low-risk patients, (meaning those who have no prior history of thrombo-embolization, hypercoagulation, atrial fibrillation, findings of thrombi in the heart cavities, with a left atrium > 55 mm, no dysfunction of the left ventricle with an EF < 30%) aortic bioprostheses have the lowest thrombogenic potential of all valve replacements. Normally bioprostheses do not require long-term anti-coagulation therapy and the administration of acetyl-salicylic acid is generally sufficient, however there is no single opinion on the need for anti-coagulants during the first three months after the implant. The occurrence of thrombosis of an aortic bioprosthesic valve is extremely rare and this is the first ever case in our centre. It is a very serious complication, leading to stenosis of the valve, sometimes accompanied by its insufficiency. The clinical signs depend on the speed with which the thrombosis occurs when the thrombus grows slowly the patient experiences progressive breathing difficulties and listlessness, while acute thrombosis quickly leads to severe lack of breath, heart failure and sudden death. The main diagnostic tool is the echocardiogram. Treatment is either surgical reoperation of the valve, or systemic thrombolytic therapy. We must emphasize the need to carefully evaluate the risk of thrombo-embolism in each patient and the need for anti-coagulation treatment in the post-operative period will be based on thi (en)
Title
  • Neobvyklý případ trombózy po náhradě aortální chlopně bioprotézou
  • An anusual case of thrombosis after the replacement of the aortic valve with a bioprosthesis (en)
  • Neobvyklý případ trombózy po náhradě aortální chlopně bioprotézou (cs)
skos:prefLabel
  • Neobvyklý případ trombózy po náhradě aortální chlopně bioprotézou
  • An anusual case of thrombosis after the replacement of the aortic valve with a bioprosthesis (en)
  • Neobvyklý případ trombózy po náhradě aortální chlopně bioprotézou (cs)
skos:notation
  • RIV/00023884:_____/07:#0002199!RIV12-MZ0-00023884
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • N
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 5-6
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 436862
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023884:_____/07:#0002199
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • valve prosthesis, aortal bioprosthesis, thrombosis (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B94A390196E6]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Intervenční a akutní kardiologie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 6
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Táborský, Miloš
  • Zemanová, Iva
  • Benešová, Miroslava
  • Matoušková, Jana
  • Niederle, Petr
issn
  • 1213-807X
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software