About: Zdravotní sestry v České republice. Tradice, životní úroveň a prestiž povolání     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem výzkumu kromě dalších faktorů je zjištění, zda profese sestry má v rodině tradici a jak vnímají zdravotní sestry své povolání z hlediska životní úrovně a prestiže. Byla zjištěna poměrně silná přímá vazba na rodiče a jejich povolání. Vlastní životní úroveň hodnotí sestry jako průměrnou. Jako statisticky významná se ukázala vazba na vzdělání. Zdravotní sestry s vyšším vzděláním (vyšší zdravotní škola, bakalář, magistr) častěji označují svou životní úroveň jako spíše vyšší. Vnímání společenské prestiže vlastní profese je u sester chápáno jako průměrné (48,4%) nebo spíše nižší (34,7%). Pozitivněji vnímají společenské hodnocení své profese mladší sestry s praxí v oboru do 3 let. Snaha o zvyšování prestiže sester jako sociální skupiny úzce souvisí s požadavkem vysokoškolské kvalifikace sester. Nová koncepce vzdělávání sester dle zákona č.96/2004 Sb. je vedena právě snahou o profesionalizaci profese sestry, která je spojena i s vyšší prestiží povolání.
  • Cílem výzkumu kromě dalších faktorů je zjištění, zda profese sestry má v rodině tradici a jak vnímají zdravotní sestry své povolání z hlediska životní úrovně a prestiže. Byla zjištěna poměrně silná přímá vazba na rodiče a jejich povolání. Vlastní životní úroveň hodnotí sestry jako průměrnou. Jako statisticky významná se ukázala vazba na vzdělání. Zdravotní sestry s vyšším vzděláním (vyšší zdravotní škola, bakalář, magistr) častěji označují svou životní úroveň jako spíše vyšší. Vnímání společenské prestiže vlastní profese je u sester chápáno jako průměrné (48,4%) nebo spíše nižší (34,7%). Pozitivněji vnímají společenské hodnocení své profese mladší sestry s praxí v oboru do 3 let. Snaha o zvyšování prestiže sester jako sociální skupiny úzce souvisí s požadavkem vysokoškolské kvalifikace sester. Nová koncepce vzdělávání sester dle zákona č.96/2004 Sb. je vedena právě snahou o profesionalizaci profese sestry, která je spojena i s vyšší prestiží povolání. (cs)
  • The aim of the research is to determine, among others, if the nursing profession has a tradition in the family and how the nurses perceive their profession from the point of view of the standard of living and prestige. Considerably strong direct relation to parents and their profession was found. The nurses evaluate their own standard of living as average. The relation to education was found to be statistically important. The nurses with higher education (higher nursing school, Bachelor´s degree, Master´s degree) more often label their standard of living as rather high. The nurses perceive the social prestige of their profession as average (48.4 %) or rather low (34.7 %). The social evaluation of their profession is more positively perceived by younger nurses. Actually, the new concept of education of nurses according to law No. 96/2004 Coll. has been lead by the effort aimed at professionalisation of the nursing profession which is connected with higher prestige of the profession. (en)
Title
  • Zdravotní sestry v České republice. Tradice, životní úroveň a prestiž povolání
  • Zdravotní sestry v České republice. Tradice, životní úroveň a prestiž povolání (cs)
  • Nurses in the Czech Republic. Tradition, Status and Prestige of Profession (en)
skos:prefLabel
  • Zdravotní sestry v České republice. Tradice, životní úroveň a prestiž povolání
  • Zdravotní sestry v České republice. Tradice, životní úroveň a prestiž povolání (cs)
  • Nurses in the Czech Republic. Tradition, Status and Prestige of Profession (en)
skos:notation
  • RIV/00023850:_____/05:#0000018!RIV07-MZ0-00023850
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 64,67
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(NR7960)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • VIII
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 552004
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023850:_____/05:#0000018
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • nurse; prestige; standard of living (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [A5DD6295493D]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zdravotnictví v České republice
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 2005
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bártlová, Sylva
issn
  • 1213-6050
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software