About: How many adolescents in the Czech Republic are endangered by brain damage due to alcohol abuse?     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The brain during the period of adolescence is more vulnerable to toxic effects of alcohol than in later years. Alcohol consumption, especially binge drinking, poses a great risk for adolescent’s brain, as well as for academic achievement of adolescents and their socialization. Based on representative data collected in the Czech Republic in the frame of the ESPAD study in 2011, we found frequent heavy episodic drinking (three times or more often in the last 30 days) in 22.8% of adolescent. This percentage represents nearly 50 thousand individuals in population born in the year 1994 and 1995. About 40% of adolescents aged 15-16 years had their first experience with alcohol before the age of twelve. Early start of drinking may also contribute to the vulnerability of the brain. The fact, that vast majority of Czech adolescents consume alcohol regularly, cause many concerns to health professionals. These findings have serious implications for public health, and may have consequences for economy and social issues. Unhealthy alcohol consumption in adolescents requires actions on the level of national alcohol policy, and improvement in prevention on the family and school level. (en)
  • Mozek dospívajících je ve vztahu k alkoholu mnohem zranitelnější než v pozdějších letech. Pití alkoholu, zejména nárazové pití vysokých dávek (pití v tazích, binge drinking), představuje velké riziko po mozek dospívajících, jejich vzdělání a uplatnění ve společnosti. Na základě reprezentativních dat shromážděných v Česku v rámci studie ESPAD v roce 2011 lze konstatovat, že nejméně 22,8 % dospívajících pilo v tazích třikrát nebo častěji během posledního měsíce. To by v populaci dospívajících narozených v letech 1994 a 1995 činilo téměř 50 tisíc osob. Necelých 40 % dospívajících ve věku 15 až 16 let mělo první zkušenost s alkoholem už před 12. rokem věku, což zranitelnost mozku ještě zvyšuje. Zneklidňující je už skutečnost, že naprostá většina dospívajících pije pravidelně alkohol, ačkoliv je to v rozporu se zákonem. Uvedená zjištění mají dalekosáhlé důsledky ve zdravotní, ekonomické i sociální oblasti. Měla by motivovat k lepší prevenci na úrovni rodiny, školy a zejména na celospolečenské úrovni.
  • Mozek dospívajících je ve vztahu k alkoholu mnohem zranitelnější než v pozdějších letech. Pití alkoholu, zejména nárazové pití vysokých dávek (pití v tazích, binge drinking), představuje velké riziko po mozek dospívajících, jejich vzdělání a uplatnění ve společnosti. Na základě reprezentativních dat shromážděných v Česku v rámci studie ESPAD v roce 2011 lze konstatovat, že nejméně 22,8 % dospívajících pilo v tazích třikrát nebo častěji během posledního měsíce. To by v populaci dospívajících narozených v letech 1994 a 1995 činilo téměř 50 tisíc osob. Necelých 40 % dospívajících ve věku 15 až 16 let mělo první zkušenost s alkoholem už před 12. rokem věku, což zranitelnost mozku ještě zvyšuje. Zneklidňující je už skutečnost, že naprostá většina dospívajících pije pravidelně alkohol, ačkoliv je to v rozporu se zákonem. Uvedená zjištění mají dalekosáhlé důsledky ve zdravotní, ekonomické i sociální oblasti. Měla by motivovat k lepší prevenci na úrovni rodiny, školy a zejména na celospolečenské úrovni. (cs)
Title
  • How many adolescents in the Czech Republic are endangered by brain damage due to alcohol abuse? (en)
  • Kolik dospívajících je v Česku ohroženo postižením mozku při zneužívání alkoholu?
  • Kolik dospívajících je v Česku ohroženo postižením mozku při zneužívání alkoholu? (cs)
skos:prefLabel
  • How many adolescents in the Czech Republic are endangered by brain damage due to alcohol abuse? (en)
  • Kolik dospívajících je v Česku ohroženo postižením mozku při zneužívání alkoholu?
  • Kolik dospívajících je v Česku ohroženo postižením mozku při zneužívání alkoholu? (cs)
skos:notation
  • RIV/00023752:_____/13:43914547!RIV14-MZ0-00023752
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 6
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 82880
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023752:_____/13:43914547
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • cognitive functions; brain; binge drinking; adolescence; alcohol (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2FB690C29F72]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Česko-slovenská pediatrie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 68
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Csémy, Ladislav
  • Nešpor, Karel
issn
  • 0069-2328
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software