About: The reform of psychiatric care: international politics, experience and recommendations     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Tato studie se věnuje systematické komparaci evropských systémů psychiatrické péče. Odborný text je založen na analýze dostupné literatury, která se zabývá evropskými systémy psychiatrické péče, evropskou politikou v oblasti duševního zdraví, reformami psychiatrické péče v Evropě a na důkazech založeným rozvojem systému psychiatrické péče. Data pro samotnou komparaci byla čerpána jak z veřejně dostupných databází relevantních organizací, především ze Světové zdravotnické organizace, tak ze specializovaných studií věnujících se vybraným aspektům systémů psychiatrické péče, například analýze nákladovosti na duševní onemocnění. V komparativní analýze byly využity jak tradiční, tak inovativní metody, a studie tak nabízí mnohovrstevnatý vhled do jinak obtížně interpretovatelných dat. Výsledky jasně ukazují, že psychiatrická péče v České republice značně zaostává především v oblasti komunitní psychiatrie, což může být částečně vysvětleno, ale vzhledem k relativně vysokému hrubému domácímu produktu nikoli ospravedlněno historickým vývojem na území ČR ve 20. století. Značné politické, odborné a výzkumné úsilí bude třeba, aby chystaná reforma naplnila svá předsevzetí a psychiatrická péče v ČR se přiblížila standardům běžným v zemích blízkého civilizačního okruhu.
  • Tato studie se věnuje systematické komparaci evropských systémů psychiatrické péče. Odborný text je založen na analýze dostupné literatury, která se zabývá evropskými systémy psychiatrické péče, evropskou politikou v oblasti duševního zdraví, reformami psychiatrické péče v Evropě a na důkazech založeným rozvojem systému psychiatrické péče. Data pro samotnou komparaci byla čerpána jak z veřejně dostupných databází relevantních organizací, především ze Světové zdravotnické organizace, tak ze specializovaných studií věnujících se vybraným aspektům systémů psychiatrické péče, například analýze nákladovosti na duševní onemocnění. V komparativní analýze byly využity jak tradiční, tak inovativní metody, a studie tak nabízí mnohovrstevnatý vhled do jinak obtížně interpretovatelných dat. Výsledky jasně ukazují, že psychiatrická péče v České republice značně zaostává především v oblasti komunitní psychiatrie, což může být částečně vysvětleno, ale vzhledem k relativně vysokému hrubému domácímu produktu nikoli ospravedlněno historickým vývojem na území ČR ve 20. století. Značné politické, odborné a výzkumné úsilí bude třeba, aby chystaná reforma naplnila svá předsevzetí a psychiatrická péče v ČR se přiblížila standardům běžným v zemích blízkého civilizačního okruhu. (cs)
  • This study is dedicated to the systematic comparison of the European’s mental health care systems. The text is based on analyses of available professional literature on European’s mental health care systems, European’s mental health policy, reforms of mental health care accomplished in Europe so far, and evidence-based mental health care development. The data for the comparation itself were extracted from both, the databases of relevant organizations, such as WHO, as well as from the specialized studies engaged in various particular aspects of mental health care systems, such as analyses of costs and burden of mental disorders. Traditional as well as inovative methods were utilized in order to analyze the data. This enabled multidimensional insight into the otherwise hardly interpretable data. Results clearly show the underdevelopment of Czech mental health care in the field of community psychiatry. The history of the Czech Republic in the 20th century explains great deal of this underdevelopment. The explanation is, however, not the justification, and the disparity between the level of gross domestic product per capita and the level of mental health care in the country is tremendous. Much political, professional and scientific effort will be needed to fulfill the objectives of the forthcoming reform and to bring the Czech mental health care closer to the standards of countries proximal to its civilizational pertinence. (en)
Title
  • The reform of psychiatric care: international politics, experience and recommendations (en)
  • Reforma systému psychiatrické péče: mezinárodní politika, zkušenost a doporučení
  • Reforma systému psychiatrické péče: mezinárodní politika, zkušenost a doporučení (cs)
skos:prefLabel
  • The reform of psychiatric care: international politics, experience and recommendations (en)
  • Reforma systému psychiatrické péče: mezinárodní politika, zkušenost a doporučení
  • Reforma systému psychiatrické péče: mezinárodní politika, zkušenost a doporučení (cs)
skos:notation
  • RIV/00023752:_____/13:43914496!RIV14-MZ0-00023752
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 101939
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023752:_____/13:43914496
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • health care reform; psychiatric care; health policy; health care systems (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [100D5441AF5C]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Reforma systému psychiatrické péče: mezinárodní politika, zkušenost a doporučení
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Csémy, Ladislav
  • Španiel, Filip
  • Winkler, Petr
  • Janoušková, Miroslava
  • Krejníková, Linda
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Psychiatrické centrum Praha
https://schema.org/isbn
  • 978-80-87142-21-9
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software