About: Autophagy as a biochemical phenomenon of aging     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Autofagocytóza je degradační intracelulární proces, který je esenciální pro homeostázu. Jak normální, tak patologické stárnutí je často spojeno se snížením potenciálu autofagocytózy. Recentní studie ukazují na funkce autofagocytózy v ovlivňování buněčných procesů, jako je lipidový metabolizmus a citlivost na inzulin, popisují tedy vztah autofagocytózy a diabetu typu II, metabolického syndromu a steatózy jater. Přítomnost abnormalit v aktivitě autofagocytózy je nalézána u neurodegenerativních nemocí. Podpora autofagocytózy působí neuroprotektivně, a tedy napomáhá degradovat agregované či jinak změněné proteiny, které jsou příčinami poškození.
  • Autofagocytóza je degradační intracelulární proces, který je esenciální pro homeostázu. Jak normální, tak patologické stárnutí je často spojeno se snížením potenciálu autofagocytózy. Recentní studie ukazují na funkce autofagocytózy v ovlivňování buněčných procesů, jako je lipidový metabolizmus a citlivost na inzulin, popisují tedy vztah autofagocytózy a diabetu typu II, metabolického syndromu a steatózy jater. Přítomnost abnormalit v aktivitě autofagocytózy je nalézána u neurodegenerativních nemocí. Podpora autofagocytózy působí neuroprotektivně, a tedy napomáhá degradovat agregované či jinak změněné proteiny, které jsou příčinami poškození. (cs)
  • Background / Objectives: Autophagy is a nonspecific catabolic process which targets damaged organelles, proteins and intracellular pathogens. This process involves the formation of a small vesicular sac called %22phagophore%22, which after encloses a portion of cytosol resulting in the formation a double-membrane structure ´%22autophagosom%22. The autophagosome than fuses with lysosome it lead to the degradation of the sac volume. The autophagy pathway is thought to be involved in a variety of neurodegenerative diseases like Alzheimer dementia, Parkinson disease or Huntington's disease. Normal and pathological aging are often associated with a reduced autophagic potential. Genetic inhibition of autophagy induces in mammalian tissues changes that mimic those associated with aging. In mice genetic manipulations of autophagy caused premature aging, which is connected with neurodegeneration. Methods: We are interested in relation of autophagy dysfunction and accelerate aging. The next question is an effect of long term antidepressants application on autophagy in brain tissue. Recently were in primary astrocytes and neurons showed changes in autophagy processes after antidepressant treatment. Results / Discussion: In animal model we would like to assess effect of antidepressant on expression of autophagy pathway proteins. In second part will be assessment of these proteins in post-mortem human brains. (en)
Title
  • Autophagy as a biochemical phenomenon of aging (en)
  • Autofagocytóza jako biochemický fenomén stárnutí
  • Autofagocytóza jako biochemický fenomén stárnutí (cs)
skos:prefLabel
  • Autophagy as a biochemical phenomenon of aging (en)
  • Autofagocytóza jako biochemický fenomén stárnutí
  • Autofagocytóza jako biochemický fenomén stárnutí (cs)
skos:notation
  • RIV/00023752:_____/12:43914461!RIV14-GA0-00023752
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GBP304/12/G069), S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 124161
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023752:_____/12:43914461
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Alzheimer's disease; type II diabetes; aging; autophagocytosis (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E6FBA4E7B464]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Stárnutí / Ageing 2012
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vrajová, Monika
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Psychiatrické centrum Praha
https://schema.org/isbn
  • 978-80-87142-20-2
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 75 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software