About: Alkohol v České republice: spotřeba, zdravotní důsledky a ekonomické náklady společnosti     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Alcohol consumption in the Czech Republic is one of rhe highest in the European Union (16.6 liters of pure alcohol per inhabitant aged 15 years and over). Results of recent survey study suggest that one in five adults drinks hazardously (26% men and 13% women), while the rate of abstinence is very low (5% of adults). Regular drinking is common even among minors, which indicates that the legal standards are not stricrly enforced. Alcohol abuse is associated with numerous health consequences of which the most serious are liver diseases, diseases of the heart and circulatory system, cancers (pharynx, esophagus, stomach, liver, pancreas, and others), accidents, intentional and unintenrional injuries. For alcohol use disorders (harmful use or dependence) about 27,000 patients are treated annually in outpatients facilities, while abour 10 thousands are yearly admitted to inpatient treatment programmes in the Czech Republic. Outcomes of treatment are comparable with the success rates of treatment in developed countries. As far as the structure of treatment concerned the accessibility and quality of outpatient programmes must be improved in the future. National and international cost of illness studies arrived at similar estimates of the total annual societal cost of alcohol (16.4 resp. 19.6 billion CZK). Thus the social cost of alcohol exceeds the state excise tax on alcohol by 10 billion CZK. Protection of the society from alcohol-related harm is defined by law 379/2005 Coll. With regard to alcohol policy there is a lack of comprehensive national alcohol strategy. Absence of adequate conceptual and organizational framework and lack of economic support represent a serious limitation to activities aimed to reduce harms caused by alcohol to the society. (en)
  • Spotřeba alkoholu v České republice je v současnosti nejvyšší ze všech zemí Evropské unie (16,6 litrů čistého alkoholu na obyvatele ve věku 15 let a vyšším). Výsledky dotazových šetření z nedávné doby naznačují, že zdravotně rizikovým způsobem pije každý pátý dospělý (26 % mužů a 13 % žen), přičemž míra abstinence je velmi nízká (5 % dospělých). Pravidelné pití alkoholu je rozšířeno i mezi nezletilými, což ukazuje na vážné nedůslednosti v dodržování a prosazování platných zákonných norem. Nadužívání alkoholu je spojeno s četnými zdravotními důsledky, z nichž nejvážnější jsou onemocnění jater, nemoci srdce a oběhového systému, nádorová onemocnění (hltanu, jícnu, žaludku, jater, slinivky a dalších), úrazy, úmyslná a neúmyslná poranění. Pro poruchy vyvolané alkoholem se v ČR léčí ambulantně ročně asi 27 tisíc osob, ústavní formou asi 10 tisíc. Výsledky léčby jsou srovnatelné s úspěšností léčby ve vyspělých zemích. Pokud jde o léčebné přístupy, bude nutné posílit a zkvalitnit ambulantní formy léčení. Domácí i mezinárodní ekonomické analýzy dospívají k podobným odhadům ročních společenských nákladů spojených s alkoholem (16,4, resp. 19,6 miliard Kč). Společenské náklady alkoholu tedy převyšují příjem státu ze spotřební daně na alkohol o 10 mld. Kč. Ochrana společnosti před škodami spojenými s alkoholem je vymezena zákonem 379/2005 Sb. Pokud jde o alkoholovou politiku, citelně chybí ucelená národní alkoholová strategie. Omezování celospolečenských škod působených alkoholem nemá pevný koncepční ani organizační rámec a v současnosti ani adekvátní ekonomickou podporu.
  • Spotřeba alkoholu v České republice je v současnosti nejvyšší ze všech zemí Evropské unie (16,6 litrů čistého alkoholu na obyvatele ve věku 15 let a vyšším). Výsledky dotazových šetření z nedávné doby naznačují, že zdravotně rizikovým způsobem pije každý pátý dospělý (26 % mužů a 13 % žen), přičemž míra abstinence je velmi nízká (5 % dospělých). Pravidelné pití alkoholu je rozšířeno i mezi nezletilými, což ukazuje na vážné nedůslednosti v dodržování a prosazování platných zákonných norem. Nadužívání alkoholu je spojeno s četnými zdravotními důsledky, z nichž nejvážnější jsou onemocnění jater, nemoci srdce a oběhového systému, nádorová onemocnění (hltanu, jícnu, žaludku, jater, slinivky a dalších), úrazy, úmyslná a neúmyslná poranění. Pro poruchy vyvolané alkoholem se v ČR léčí ambulantně ročně asi 27 tisíc osob, ústavní formou asi 10 tisíc. Výsledky léčby jsou srovnatelné s úspěšností léčby ve vyspělých zemích. Pokud jde o léčebné přístupy, bude nutné posílit a zkvalitnit ambulantní formy léčení. Domácí i mezinárodní ekonomické analýzy dospívají k podobným odhadům ročních společenských nákladů spojených s alkoholem (16,4, resp. 19,6 miliard Kč). Společenské náklady alkoholu tedy převyšují příjem státu ze spotřební daně na alkohol o 10 mld. Kč. Ochrana společnosti před škodami spojenými s alkoholem je vymezena zákonem 379/2005 Sb. Pokud jde o alkoholovou politiku, citelně chybí ucelená národní alkoholová strategie. Omezování celospolečenských škod působených alkoholem nemá pevný koncepční ani organizační rámec a v současnosti ani adekvátní ekonomickou podporu. (cs)
Title
  • Alkohol v České republice: spotřeba, zdravotní důsledky a ekonomické náklady společnosti
  • Alkohol v České republice: spotřeba, zdravotní důsledky a ekonomické náklady společnosti (cs)
  • Alcohol in the Czech Republic: trends in consumption, health consequences and economic costs to society (en)
skos:prefLabel
  • Alkohol v České republice: spotřeba, zdravotní důsledky a ekonomické náklady společnosti
  • Alkohol v České republice: spotřeba, zdravotní důsledky a ekonomické náklady společnosti (cs)
  • Alcohol in the Czech Republic: trends in consumption, health consequences and economic costs to society (en)
skos:notation
  • RIV/00023752:_____/12:43913750!RIV13-MZ0-00023752
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 121692
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023752:_____/12:43913750
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Czech Republic; alcohol policy; economic costs; treatment; health outcomes; alcohol consumption (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [8383F7B9796C]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Psychiatrie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 16
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Csémy, Ladislav
  • Winkler, Petr
issn
  • 1211-7579
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software