About: Psychoeducation for schizophrenia     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Schizofrenie patří k chronickým multifaktoriálním onemocněním s vysokou frekvencí relapsů. Vzájemná spolupráce lékaře, pacienta a rodiny prokazatelně zlepšuje prognózu a vede k redukci relapsů. Pacient a jeho rodina se však mohou stát spolupracujícími partnery v léčbě pouze tehdy, budou-li mít o nemoci a její léčbě dostatek informací, které jim zajistí rodinná psychoedukace. Psychoedukace je finančně nenáročná intervence s doloženu účinností v prevenci relapsu, která redukuje hospitalizace a vede ke zlepšení funkčních schopností pacienta. Přesto se v běžné terénní klinické praxi prakticky neprovádí. Předkládaná publikace má dvě části. V první mapuje okolnosti vzniku, vývoj a klinický přínos rodinných psychoedukačních programů a představuje výsledky studií a průzkumů mezi odbornou veřejností a příjemci psychiatrické péče v ČR. Druhou, praktickou část tvoří detailní manuál jak psychoedukaci provádět v klinické praxi.
  • Schizofrenie patří k chronickým multifaktoriálním onemocněním s vysokou frekvencí relapsů. Vzájemná spolupráce lékaře, pacienta a rodiny prokazatelně zlepšuje prognózu a vede k redukci relapsů. Pacient a jeho rodina se však mohou stát spolupracujícími partnery v léčbě pouze tehdy, budou-li mít o nemoci a její léčbě dostatek informací, které jim zajistí rodinná psychoedukace. Psychoedukace je finančně nenáročná intervence s doloženu účinností v prevenci relapsu, která redukuje hospitalizace a vede ke zlepšení funkčních schopností pacienta. Přesto se v běžné terénní klinické praxi prakticky neprovádí. Předkládaná publikace má dvě části. V první mapuje okolnosti vzniku, vývoj a klinický přínos rodinných psychoedukačních programů a představuje výsledky studií a průzkumů mezi odbornou veřejností a příjemci psychiatrické péče v ČR. Druhou, praktickou část tvoří detailní manuál jak psychoedukaci provádět v klinické praxi. (cs)
  • Schizophrenia spectrum disorders are chronic multifactorial illnesses with frequent relapses. Mutual cooperation between psychiatrist, patient and family improves prognosis. Psychoeducation is evidence-based, low-cost intervention that can prevent relapse, reduce rehospitalizations and improve several functional outcomes. Despite this fact it is not offered to patients on regular basis. In 2009 a detailed survey was performed in the Czech Republic among professionals and health care consumers, both patients and their relatives. The goal of the survey was to evaluate where, when and how psychoeducation for schizophrenia was provided and to obtain opinion about psychoeducation among respondents. Psychoeducation for schizophrenia was offered only by 46 facilities out of 550 inpatient, outpatient and community providers. Despite the evidence that patients and their relatives wish to receive disease - specific psychoeducation after discharge from the hospital, most providers offer only inpatient and diagnostically heterogenous programmes (61%). All forms of psychoeducation were delivered mostly by psychiatrist and/or psychologist, nurses were not involved. The most effective form of psychoeducation - family psychoeducation - was offered only by 15 providers. Psychoeducation participants - both patients and relatives - had better knowledge about the illness and its management than non-participants. This monograph on family psychoeducation in schizophrenia has two parts. First part maps the origins, development and clinical outcomes of family psychoeducation programmes. Research data from the Czech Republic and 2009 psychoeducation survey outcomes are presented in detail. Based on these data and clinical experience, second part is designed as a practical manual on how to deliver psychoeducation in daily clinical practice. (en)
Title
  • Psychoeducation for schizophrenia (en)
  • Psychoedukace u schizofrenie
  • Psychoedukace u schizofrenie (cs)
skos:prefLabel
  • Psychoeducation for schizophrenia (en)
  • Psychoedukace u schizofrenie
  • Psychoedukace u schizofrenie (cs)
skos:notation
  • RIV/00023752:_____/12:43913710!RIV13-MZ0-00023752
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1M0517), P(NS10366)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 163498
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023752:_____/12:43913710
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • new research; quality of life; relapse prevention; schizophrenia; psychoeducation (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [1F5E509B7869]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Psychoedukace u schizofrenie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bankovská Motlová, Lucie
  • Španiel, Filip
  • Dragomirecká, Eva
  • Blabolová, Anna
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Psychiatrické centrum Praha
https://schema.org/isbn
  • 978-80-87142-16-5
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software