About: Počítačový trénink pracovní paměti u starších lidí     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Pracovní paměť je jednou z kognitivních funkcí, jejíž výkony se stoupajícím věkem u lidí klesají. V posledních letech se proto vyvíjejí různé počítačové programy za účelem tréninku pracovní paměti a pozornosti. Většinou jsou vyvíjeny pro děti s poruchami pozornosti, ale postupně se programy adaptují pro starší populaci a testuje se jejich účinnost. Tento projekt byl zaměřen na zjištění účinnosti adaptivního programu typu n-back s vizuálně prezentovanými stimuly. Soubor byl randomizován do 3 skupin: kontrolní skupina bez kontaktu (n = 25), experimentální skupina s menším počtem tréninků (n = 20) a experimentální skupina s intenzivním tréninkem (n = 20). Celkový počet zařazených účastníků N = 65, věk 65–75 let. Účastníci trénovali doma. Program registroval všechny absolvované tréninky. Důležitým zjištěním bylo, že starší lidé jsou schopni samostatného tréninku pomocí počítačového programu, který se naučili ovládat. Analýzy ukázaly významné zlepšení výkonu s výrazným efektem prvních 10 tréninkových lekcí, po kterých následovalo mírnější zlepšování. Projekt je rozšířen o sledování transferů efektu a navazující projekt zaměřený na trénink osob s mírnou kognitivní poruchou, u nichž budou ve spolupráci s pracovištěm IKEM sledovány i neurologické koreláty pomocí fMRI.
  • Pracovní paměť je jednou z kognitivních funkcí, jejíž výkony se stoupajícím věkem u lidí klesají. V posledních letech se proto vyvíjejí různé počítačové programy za účelem tréninku pracovní paměti a pozornosti. Většinou jsou vyvíjeny pro děti s poruchami pozornosti, ale postupně se programy adaptují pro starší populaci a testuje se jejich účinnost. Tento projekt byl zaměřen na zjištění účinnosti adaptivního programu typu n-back s vizuálně prezentovanými stimuly. Soubor byl randomizován do 3 skupin: kontrolní skupina bez kontaktu (n = 25), experimentální skupina s menším počtem tréninků (n = 20) a experimentální skupina s intenzivním tréninkem (n = 20). Celkový počet zařazených účastníků N = 65, věk 65–75 let. Účastníci trénovali doma. Program registroval všechny absolvované tréninky. Důležitým zjištěním bylo, že starší lidé jsou schopni samostatného tréninku pomocí počítačového programu, který se naučili ovládat. Analýzy ukázaly významné zlepšení výkonu s výrazným efektem prvních 10 tréninkových lekcí, po kterých následovalo mírnější zlepšování. Projekt je rozšířen o sledování transferů efektu a navazující projekt zaměřený na trénink osob s mírnou kognitivní poruchou, u nichž budou ve spolupráci s pracovištěm IKEM sledovány i neurologické koreláty pomocí fMRI. (cs)
  • Background / Objectives: Working memory is one of the cognitive functions that decline with older age. Therefore various computer-based programs for training of working memory and attention have been developed in recent years. Mostly they are aimed at children with attention deficits but gradually the programs are adapted for older population, and their effectiveness is tested. Methods: This project was to find effectiveness of an adaptive n-back program with visually presented stimuli. The sample (N = 65, age 65-75 years) was randomized in three groups: no-contact control group (n = 25), less training experimental group (n = 20) and more training experimental group (n = 20). They trained at home. The program registered all completed sessions. Results / Discussion: An important finding was that older people are able of independent training through a computer-based program. Analyses showed a significant improvement of performance with especially strong effect of the first 10 training sessions. The transfer effects shall be analyzed. We also start another project growing upon this basis; aimed at training of people with mild cognitive impairment with monitoring of neurologic correlates of the training, in close cooperation with IKEM, through fMRI. (en)
Title
  • Počítačový trénink pracovní paměti u starších lidí
  • Počítačový trénink pracovní paměti u starších lidí (cs)
  • Computer-based working memory training in older people (en)
skos:prefLabel
  • Počítačový trénink pracovní paměti u starších lidí
  • Počítačový trénink pracovní paměti u starších lidí (cs)
  • Computer-based working memory training in older people (en)
skos:notation
  • RIV/00023752:_____/12:43913327!RIV14-GA0-00023752
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, P(GBP304/12/G069), S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 159066
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023752:_____/12:43913327
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • old age; cognitive training; n-back (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [6E5C53C8F588]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Stárnutí / Ageing 2012
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Lukavský, Jiří
  • Štěpánková, Hana
  • Buschkuehl, Martin
  • Jaeggi, Madlaina Susanne
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Psychiatrické centrum Praha
https://schema.org/isbn
  • 978-80-87142-20-2
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 24 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software