About: Adherence and depot formulations of antipsychotics in schizophrenia     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Nonadherence to antipsychotics poses a major problem in the long-term management of schizophrenia. Subjective measures of adherence (self-reports, provider reports) are unreliable, more objective methods (e.g., electronic monitoring, plasma levels) are neither available in clinical practice, nor are they infallible. Risk factors include history of nonadherence, substance use, limited insight, treatment with antidepressants, medication-induced cognitive impairment, hostility, and violent behavior. Nonadherence results in partial or no response to antipsychotic treatment with many adverse consequences, including higher mortality. A recent meta-analysis somewhat surprisingly failed to prove higher adherence to depot formulations than to oral antipsychotics. However, unexpectedly high adherence in the reviewed trials suggests selection bias. This is further supported indirectly by the findings from two large observational studies from Finland. They showed that depot formulations, as compared to oral formulations of the same drugs, were associated with a significantly lower risk of rehospitalization and drug discontinuation. Prescription data from the Czech Republic indicate that depot antipsychotics are underutilized. Contrary to traditional assumptions, patients with previous exposure to depot medication appraised them favorably and frequently preferred them in the long-term treatment. Depot formulations may be considered not only for nonadherent, relapsing or difficult-to-manage patients, but also for actively participating, well-informed patients with insight. (en)
  • Nonadherence k antipsychotikům představuje významný problém v dlouhodobé terapii schizofrenie. Subjektivní metody měření adherence (sebehodnocení, informace okolí a terapeuta) jsou nespolehlivé, objektivní metody (např. elektronické monitorování, plazmatické hladiny) nejsou dostupné pro každodenní praxi a jsou rovněž zatíženy chybou. Rizikovými faktory jsou nonadherence v anamnéze, užívání návykových látek, nedostatečný náhled, léčba antidepresivy, farmakologicky vyvolané kognitivní poruchy, hostilita a anamnéza násilného chování. Nonadherence vede k částečné nebo žádné terapeutické odpovědi na antipsychotika se všemi negativními následky, včetně vyšší mortality. Nedávná metaanalýza poněkud překvapivě neprokázala vyšší adherenci k depotním antipsychotikům oproti perorálním preparátům. Avšak nečekaně vysoká míra adherence v analyzovaných studiích naznačuje bias při výběru. To nepřímo podporují i výsledky dvou velkých observačních studií z Finska, které prokázaly, že depotní formy antipsychotik oproti stejným lékům v perorální formě mají za následek nižší riziko rehospitalizace a vysazení léčby. Preskripční data z ČR svědčí o tom, že depotní antipsychotika jsou nedostatečně využívána. Oproti tradičním předpokladům se ukazuje, že pacienti s předchozí zkušeností depotní injekce pozitivně oceňují a často i preferují v dlouhodobé léčbě. Ukazuje se, že depotní antipsychotika mohou být vhodná nejen pro nonadherentní, relabující nebo obtížně kontrolovatelné pacienty, ale také pro aktivně spolupracující, informované pacienty s náhledem.
  • Nonadherence k antipsychotikům představuje významný problém v dlouhodobé terapii schizofrenie. Subjektivní metody měření adherence (sebehodnocení, informace okolí a terapeuta) jsou nespolehlivé, objektivní metody (např. elektronické monitorování, plazmatické hladiny) nejsou dostupné pro každodenní praxi a jsou rovněž zatíženy chybou. Rizikovými faktory jsou nonadherence v anamnéze, užívání návykových látek, nedostatečný náhled, léčba antidepresivy, farmakologicky vyvolané kognitivní poruchy, hostilita a anamnéza násilného chování. Nonadherence vede k částečné nebo žádné terapeutické odpovědi na antipsychotika se všemi negativními následky, včetně vyšší mortality. Nedávná metaanalýza poněkud překvapivě neprokázala vyšší adherenci k depotním antipsychotikům oproti perorálním preparátům. Avšak nečekaně vysoká míra adherence v analyzovaných studiích naznačuje bias při výběru. To nepřímo podporují i výsledky dvou velkých observačních studií z Finska, které prokázaly, že depotní formy antipsychotik oproti stejným lékům v perorální formě mají za následek nižší riziko rehospitalizace a vysazení léčby. Preskripční data z ČR svědčí o tom, že depotní antipsychotika jsou nedostatečně využívána. Oproti tradičním předpokladům se ukazuje, že pacienti s předchozí zkušeností depotní injekce pozitivně oceňují a často i preferují v dlouhodobé léčbě. Ukazuje se, že depotní antipsychotika mohou být vhodná nejen pro nonadherentní, relabující nebo obtížně kontrolovatelné pacienty, ale také pro aktivně spolupracující, informované pacienty s náhledem. (cs)
Title
  • Adherence and depot formulations of antipsychotics in schizophrenia (en)
  • Adherence a depotní antipsychotika v léčbě schizofrenie
  • Adherence a depotní antipsychotika v léčbě schizofrenie (cs)
skos:prefLabel
  • Adherence and depot formulations of antipsychotics in schizophrenia (en)
  • Adherence a depotní antipsychotika v léčbě schizofrenie
  • Adherence a depotní antipsychotika v léčbě schizofrenie (cs)
skos:notation
  • RIV/00023752:_____/11:00001129!RIV12-MZ0-00023752
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1M0517), P(GD309/09/H072), Z(MZ0PCP2005)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 184640
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023752:_____/11:00001129
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • adherence; depot formulations; antipsychotics; schizophrenia (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [FDD788702377]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Psychiatrie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 15
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Mohr, Pavel
  • Volavka, Jan
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1211-7579
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software