About: Co opravdu funguje u úzkostných poruch: k terapeutickým kombinacím přidáme cvičení     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Anxiety disorders are very common and burdensome conditions with lifetime prevalence about 30%. Experimental evidence supports both psychotherapy as well as pharmacotherapy as effective treatment. There might be some evidence for superiority of combination therapy under some condition, e.g. in the acute and maintenance phase of treatment of panic disorder, social phobia, or obsessive compulsive disorder. Third important part of the treatment combinations should be a physical activity. Physical activity (mainly aerobic exercise) is associated with range of health benefits; its absence can have harmful effects on health (increasing the risk for coronary heart disease, diabetes, hypertension, obesity, cancer), and may also be associated with the development of mental disorders. It is clear, that physical activity and exercise have the positive effects on mood and anxiety in both clinical and nonclinical populations. The mechanisms responsible for exercise-related improvements in anxiety disorders are not all known, and it is most likely to be a complex interaction of psychological and neurobiological mechanisms underlying, mediating and/or moderating these effects. (en)
  • Úzkostné poruchy jsou velmi frekventovaná a obtížná onemocnění s celoživotní prevalencí kolem 30 %. Z klinických studií víme, že v jejich léčbě je účinná farmakoterapie i psychoterapie. Podle některých výsledků je kombinace obou přístupů efektivnější než jednotlivé strategie samotné, například v akutní i udržovací léčbě panické poruchy, sociální fobie nebo obsedantně kompulzivní poruchy. Třetí důležitou součástí kombinované léčby by měla být fyzická aktivita. Hlavně aerobní cvičení je spojováno s řadou zdravotních výhod; jeho absence může mít na zdraví zhoubný vliv (zvýšení rizika koronárních problémů, diabetu, hypertenze, obezity, rakoviny) a také může souviset s rozvojem duševních poruch. Je jasné, že fyzická aktivita a cvičení má pozitivní účinek na náladu a úzkost jak v klinických, tak neklinických populacích. Mechanizmus, kterým dochází ke zlepšení u pacientů s úzkostnými poruchami, není zcela znám, pravděpodobně to bude komplex interakcí psychologických a neurobiologických faktorů, které jsou základnou či umožňují a/nebo moderují tyto účinky.
  • Úzkostné poruchy jsou velmi frekventovaná a obtížná onemocnění s celoživotní prevalencí kolem 30 %. Z klinických studií víme, že v jejich léčbě je účinná farmakoterapie i psychoterapie. Podle některých výsledků je kombinace obou přístupů efektivnější než jednotlivé strategie samotné, například v akutní i udržovací léčbě panické poruchy, sociální fobie nebo obsedantně kompulzivní poruchy. Třetí důležitou součástí kombinované léčby by měla být fyzická aktivita. Hlavně aerobní cvičení je spojováno s řadou zdravotních výhod; jeho absence může mít na zdraví zhoubný vliv (zvýšení rizika koronárních problémů, diabetu, hypertenze, obezity, rakoviny) a také může souviset s rozvojem duševních poruch. Je jasné, že fyzická aktivita a cvičení má pozitivní účinek na náladu a úzkost jak v klinických, tak neklinických populacích. Mechanizmus, kterým dochází ke zlepšení u pacientů s úzkostnými poruchami, není zcela znám, pravděpodobně to bude komplex interakcí psychologických a neurobiologických faktorů, které jsou základnou či umožňují a/nebo moderují tyto účinky. (cs)
Title
  • Co opravdu funguje u úzkostných poruch: k terapeutickým kombinacím přidáme cvičení
  • What really works in anxiety disorders: we'll add an exercise to the therapeutic combinations (en)
  • Co opravdu funguje u úzkostných poruch: k terapeutickým kombinacím přidáme cvičení (cs)
skos:prefLabel
  • Co opravdu funguje u úzkostných poruch: k terapeutickým kombinacím přidáme cvičení
  • What really works in anxiety disorders: we'll add an exercise to the therapeutic combinations (en)
  • Co opravdu funguje u úzkostných poruch: k terapeutickým kombinacím přidáme cvičení (cs)
skos:notation
  • RIV/00023752:_____/10:00001230!RIV12-MZ0-00023752
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 251063
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023752:_____/10:00001230
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • treatment of anxiety disorders; combination of psychotherapy and pharmacotherapy; physical activity; exercise (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E94280FFFE23]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Psychiatrie pro praxi
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 11
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kosová, Jiřina
issn
  • 1213-0508
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software