About: Využití susceptibilitně váženého zobrazování (SWI) k charakterizaci stavu pacientů s Alzheimerovou chorobou: detekce mikro krvácení a tkáňových změn v bazálních gangliích     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Úvod: Technika susceptibilitně vážených MR obrazù (SWI) se stala vhodným nástrojem k detekci mikro krvácení (MK) a také sledování změn signálu v bazálních gangliích. Tyto změny signálu jsou přisuzovány zvýšené koncentraci železa, ale mohou být také způsobeny kalcifikacemi nebo starším krvácením. V této studii bylo SWI použito k detekci MK a signálových změn v nucleus caudatus (NC), putamen (PUT) a globus palidus (GP) u pacientů s Alzheimerovou chorobou (AD) a mild cognitive impairement (MCI). Materiál a metody: Celkem bylo zhodnoceno 47 subjektù, z toho bylo 19 pacientů s AD, 16 pacientů s MCI a 12 zdravých subjektů. Vyšetření byla realizována na MR systému Siemens Trio Tim 3T a měření SWI bylo provedeno s následujícími parametry sekvence: TR = 33 ms, TE = 20 ms, sklápěcí úhel=15°, velikost voxelu 0,6 x 0,6 x 0,8 mm, čas měření 5:20 min. Byl hodnocen relativní signál v NC, PUT a GP, a v celém zobrazeném objemu mozku zaznamenán počet jednotlivých MK. Změny signálu v BG a počet MK byly ko
  • Úvod: Technika susceptibilitně vážených MR obrazù (SWI) se stala vhodným nástrojem k detekci mikro krvácení (MK) a také sledování změn signálu v bazálních gangliích. Tyto změny signálu jsou přisuzovány zvýšené koncentraci železa, ale mohou být také způsobeny kalcifikacemi nebo starším krvácením. V této studii bylo SWI použito k detekci MK a signálových změn v nucleus caudatus (NC), putamen (PUT) a globus palidus (GP) u pacientů s Alzheimerovou chorobou (AD) a mild cognitive impairement (MCI). Materiál a metody: Celkem bylo zhodnoceno 47 subjektù, z toho bylo 19 pacientů s AD, 16 pacientů s MCI a 12 zdravých subjektů. Vyšetření byla realizována na MR systému Siemens Trio Tim 3T a měření SWI bylo provedeno s následujícími parametry sekvence: TR = 33 ms, TE = 20 ms, sklápěcí úhel=15°, velikost voxelu 0,6 x 0,6 x 0,8 mm, čas měření 5:20 min. Byl hodnocen relativní signál v NC, PUT a GP, a v celém zobrazeném objemu mozku zaznamenán počet jednotlivých MK. Změny signálu v BG a počet MK byly ko (cs)
  • Introduction: Recently, the new technique of susceptibility weighted imaging (SWI) has become suitable tool to detect micro-bleeding (MB) and also to follow MR signal changes in basal ganglia (BG). These signal changes are supposed to be closely connected to iron deposition increase but they also could be caused by calcification or older hemorrhage. In this study, SWI was used to detect MB and to measure signal in nucleus caudatus (NC), putamen (PUT) and globus palidus in patients with Alzheimer disease (AD) and mild cognitive impairment (MCI). Material and methods: We examined 47 subjects: 19 AD patients, 16 MCI patients and 12 healthy age matched volunteers. All examinations were done on Siemens Trio 3T MR system using SWI sequence with following parameters: TR = 33 ms, TE = 20 ms, flip angle 15°, voxel size of 0,6 x 0,6 x0,8 mm, measurement time 5:20 min. Relative signal in NC, PUT and GP was evaluated and number of MB in entire brain volume was calculated. Signal changes in BG were correlated (en)
Title
  • Využití susceptibilitně váženého zobrazování (SWI) k charakterizaci stavu pacientů s Alzheimerovou chorobou: detekce mikro krvácení a tkáňových změn v bazálních gangliích
  • Characterization of the patients with Alzheimer disease using SWI: detection of micro-bleedings a tissue changes in basal ganglia (en)
  • Využití susceptibilitně váženého zobrazování (SWI) k charakterizaci stavu pacientů s Alzheimerovou chorobou: detekce mikro krvácení a tkáňových změn v bazálních gangliích (cs)
skos:prefLabel
  • Využití susceptibilitně váženého zobrazování (SWI) k charakterizaci stavu pacientů s Alzheimerovou chorobou: detekce mikro krvácení a tkáňových změn v bazálních gangliích
  • Characterization of the patients with Alzheimer disease using SWI: detection of micro-bleedings a tissue changes in basal ganglia (en)
  • Využití susceptibilitně váženého zobrazování (SWI) k charakterizaci stavu pacientů s Alzheimerovou chorobou: detekce mikro krvácení a tkáňových změn v bazálních gangliích (cs)
skos:notation
  • RIV/00023752:_____/10:00001120!RIV11-MSM-00023752
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1M0517)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • Suppl. 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 297852
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023752:_____/10:00001120
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Alzheimer disease; MR imaging; susceptibility weighted imaging (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [DAB4CFFBC484]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Psychiatrie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 14
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bartoš, Aleš
  • Řípová, Daniela
  • Tintěra, Jaroslav
  • Ibrahim, I.
issn
  • 1211-7579
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software