About: Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách (ESPAD)     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Práce přináší podrobné výsledky studie ESPAD (European School Project on Alcohol and Other Drugs). Vedle analýz dat z roku 2007 nabízí také srovnání trendů od roku 1995 a mezinárodní srovnání ČR s dalšími evropskými zeměmi. Součástí práce je kapitola v angličtině shrnující podstatné výsledky české části mezinárodního projektu. Výsledky studie ukázaly, že nejčastěji mají dospívající v ČR zkušenosti s marihuanou (45 %), dále s užíváním léků se sedativním účinkem (9,1 %), s užitím halucinogenních hub (7,4 %) a s čicháním rozpouštědel (7,0 %). Zkušenosti s LSD (5,0 %), extází (4,6 %) a amfetaminy (3,5 %) jsou méně časté, zkušenosti s drogami typu heroin a kokain jsou v populaci šestnáctiletých minimální (2,0 %, resp. 1,1 %). Denními kuřáky je 25% dospívajících, situace v oblasti spotřeby je dlouhodobě stabilní, s tím, že 20 % dospívajících udává časté pití nadměrných dávek alkoholu. Výsledky práce jsou využívány Radou vlády pro koordinaci protidrogové politiky při formulování cílů protidrogové strategie v
  • Práce přináší podrobné výsledky studie ESPAD (European School Project on Alcohol and Other Drugs). Vedle analýz dat z roku 2007 nabízí také srovnání trendů od roku 1995 a mezinárodní srovnání ČR s dalšími evropskými zeměmi. Součástí práce je kapitola v angličtině shrnující podstatné výsledky české části mezinárodního projektu. Výsledky studie ukázaly, že nejčastěji mají dospívající v ČR zkušenosti s marihuanou (45 %), dále s užíváním léků se sedativním účinkem (9,1 %), s užitím halucinogenních hub (7,4 %) a s čicháním rozpouštědel (7,0 %). Zkušenosti s LSD (5,0 %), extází (4,6 %) a amfetaminy (3,5 %) jsou méně časté, zkušenosti s drogami typu heroin a kokain jsou v populaci šestnáctiletých minimální (2,0 %, resp. 1,1 %). Denními kuřáky je 25% dospívajících, situace v oblasti spotřeby je dlouhodobě stabilní, s tím, že 20 % dospívajících udává časté pití nadměrných dávek alkoholu. Výsledky práce jsou využívány Radou vlády pro koordinaci protidrogové politiky při formulování cílů protidrogové strategie v (cs)
  • Publication summarizes the results of the ESPAD project (European School Project on Alcohol and Other Drugs). The main focus is on the results based on data collected in the year 2007; beside this the trends in consumption since 1995 and international comparison of Czech data within broader European context are presented as well. There is also a chapter in English summarizing the most important findings from the Czech part of the study. The results showed that marijuana is the most commonly used illicit drug among Czech adolescents (45 % lifetime prevalence). About 9 % of respondents reported the use of psychoactive pharmaceuticals (mostly sedatives), 7.4 % used hallucinogenic mushrooms, and 7 % inhaled volatile substances. The use of LSD and ecstasy was reported by about 5 % of respondents, while any amphetamines and opiates were used by 3.5 % resp. 2 % of adolescents. One in four adolescents was daily smoker. The situation in alcohol consumption is stabilized for longer time on a high level of consu (en)
Title
  • Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách (ESPAD)
  • European School Project on Alcohol and Other Drugs (ESPAD) (en)
  • Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách (ESPAD) (cs)
skos:prefLabel
  • Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách (ESPAD)
  • European School Project on Alcohol and Other Drugs (ESPAD) (en)
  • Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách (ESPAD) (cs)
skos:notation
  • RIV/00023752:_____/09:00001087!RIV11-MZ0-00023752
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZ0PCP2005)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 314034
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023752:_____/09:00001087
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • illicit drugs; marijuana; alcohol; tobacco; adolescents; international comparison; drug policy (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [F8301BB3866C]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Evropská školní studie o alkoholu a jiných drogách (ESPAD)
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Csémy, Ladislav
  • Sadílek, Petr
  • Chomynová, Pavla
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Úřad vlády České republiky
https://schema.org/isbn
  • 978-80-87041-94-9
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software