About: Užívání alkoholu českými adolescenty     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cíl: Česká republika patří mezi země s vysokou spotřebou alkoholu, která má negativní dopady na zdraví a sociální a ekonomické parametry společnosti. Vztah k alkoholu se vytváří již během dětství a dospívání. Cílem této práce je podat informaci o trendech v užívání alkoholu, popsat očekávání mladých lidí ve vztahu k alkoholu a posoudit vybrané souvislosti nadměrného pití. Metoda: Výsledky prezentované v této práci vycházejí z datové báze Evropského školního projektu o alkoholu a jiných drogách (ESPAD) 1995 až 2007. Jde o kohortové šetření provedené ve všech zúčastněných zemích jednotnou metodologií. Průměrný věk vzorku mladých lidí byl v době sběru dat 15,6 let. Výsledky: Nejrozšířenější je mezi mladými lidmi pití piva, které pravidelně konzumuje 29 % chlapců a 16 % dívek. Od roku 1999 jsou trendy bez výraznějších změn s výjimkou nárůstu častého pití nadměrných dávek alkoholu u děvčat. Mezi českými dospívajícími výrazně převažují pozitivní očekávání ve vztahu k alkoholu. Alkohol je zejména vnímán jako
  • Cíl: Česká republika patří mezi země s vysokou spotřebou alkoholu, která má negativní dopady na zdraví a sociální a ekonomické parametry společnosti. Vztah k alkoholu se vytváří již během dětství a dospívání. Cílem této práce je podat informaci o trendech v užívání alkoholu, popsat očekávání mladých lidí ve vztahu k alkoholu a posoudit vybrané souvislosti nadměrného pití. Metoda: Výsledky prezentované v této práci vycházejí z datové báze Evropského školního projektu o alkoholu a jiných drogách (ESPAD) 1995 až 2007. Jde o kohortové šetření provedené ve všech zúčastněných zemích jednotnou metodologií. Průměrný věk vzorku mladých lidí byl v době sběru dat 15,6 let. Výsledky: Nejrozšířenější je mezi mladými lidmi pití piva, které pravidelně konzumuje 29 % chlapců a 16 % dívek. Od roku 1999 jsou trendy bez výraznějších změn s výjimkou nárůstu častého pití nadměrných dávek alkoholu u děvčat. Mezi českými dospívajícími výrazně převažují pozitivní očekávání ve vztahu k alkoholu. Alkohol je zejména vnímán jako (cs)
  • Objective: Czech Republic belongs to countries of very high alcohol consumption with negative consequences for health and social and economic parameters of the society. The relation to alcohol is formed as early as in childhood and adolescent age. The aim of the paper is to provide information on the trends in alcohol use, to describe expectations of the young people in relation to alcohol and to evaluate selected associations of excessive drinking of alcohol. Methods: Results presented in this paper are based on the data base of the European School Project about Alcohol and Other Drugs (ESPAD (1995-2007). It is a cohort investigation performed in all participating countries by a unified methodology. The mean age of the sample at the time of survey was 15.6 years. Results: Drinking of beer is most widespread among young people, consumed regularly by 29% of boys and 16% of girls. Since 1999 the trends are without marked changes with the exception of increasingly more frequent of drinking in girls. In t (en)
Title
  • Užívání alkoholu českými adolescenty
  • Alcohol Use in Czech Adolescents (en)
  • Užívání alkoholu českými adolescenty (cs)
skos:prefLabel
  • Užívání alkoholu českými adolescenty
  • Alcohol Use in Czech Adolescents (en)
  • Užívání alkoholu českými adolescenty (cs)
skos:notation
  • RIV/00023752:_____/09:00000973!RIV10-MZ0-00023752
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZ0PCP2005)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 10
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 348280
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023752:_____/09:00000973
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • adolescents; alcohol consumption; expectancies to alcohol; consequences of use; Czech Republic; international comparison (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [F46021BFD624]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Česko-slovenská pediatrie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 64
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Csémy, Ladislav
  • Hamanová, J.
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0069-2328
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software