About: Schizofrenie jako genetická porucha synaptického spojení     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V současnosti již není schizofrenie považována jen za důsledek zvýšené dopaminergní signalizace. Řada nedávných zjištění, včetně genetických studií, dokládá také význam porušené glutamátergní a GABAergní neurotransmise. Schizofrenii však nelze zjednodušeně označit za dědičnou poruchu, neboť vykazuje také významnou podmíněnost faktory prostředí. Má ale svou genetickou složku podmíněnou existencí řady tzv. kandidátních genů. Většina z těchto genů souvisí se syntézou a inaktivací glutamátu a GABA, s aktivitami těchto neuromediátorů na úrovni specifických receptorů a také se strukturálním a funkčním vývojem příslušných synaptických spojení. Literární přehled ukazuje na asociaci schizofrenie s více než 40 geny, které se nacházejí na všech 23 chromozomech člověka. Z něho je zřejmé, že s výjimkou několika málo genů (NRG1 - chromozom 8 nebo DTNBP1 - chromozom 6), většina jednonukleotidových polymorfizmů nalezených v kandidátních genech je jen slabě, pokud vůbec, asociována se schizofrenií ve studiích s omezen
  • V současnosti již není schizofrenie považována jen za důsledek zvýšené dopaminergní signalizace. Řada nedávných zjištění, včetně genetických studií, dokládá také význam porušené glutamátergní a GABAergní neurotransmise. Schizofrenii však nelze zjednodušeně označit za dědičnou poruchu, neboť vykazuje také významnou podmíněnost faktory prostředí. Má ale svou genetickou složku podmíněnou existencí řady tzv. kandidátních genů. Většina z těchto genů souvisí se syntézou a inaktivací glutamátu a GABA, s aktivitami těchto neuromediátorů na úrovni specifických receptorů a také se strukturálním a funkčním vývojem příslušných synaptických spojení. Literární přehled ukazuje na asociaci schizofrenie s více než 40 geny, které se nacházejí na všech 23 chromozomech člověka. Z něho je zřejmé, že s výjimkou několika málo genů (NRG1 - chromozom 8 nebo DTNBP1 - chromozom 6), většina jednonukleotidových polymorfizmů nalezených v kandidátních genech je jen slabě, pokud vůbec, asociována se schizofrenií ve studiích s omezen (cs)
  • Schizophrenia is no longer viewed as predominantly a consequence of overactive dopaminergic signalling. In fact, many recent findings, including those from human genetic studies, strongly support involvement of glutamatergic and GABAergic disturbances. Schizophrenia is not a simply inherited disorder and displays significant dependence on environmental factors, too. Nevetheless, there is a definite genetic component in the morbidity and the existence of so called %22candidate genes%22 has been proposed. Many of the genes are intimately linked to the activities (at specific receptors), synthesis and inactivation of glutamate and GABA as well as to the structural and functional development of glutamatergic and GABAergic synapses. The article reviews evidence of links to schizophrenia for more than forty candidate genes located on all human chromosomes. It concludes, that, with exception of a few, such as NRG1 on chromosome 8 or DTNBP1 on chromosome 6 the associations between mutations in the cand (en)
Title
  • Schizofrenie jako genetická porucha synaptického spojení
  • Schizophrenia as a genetic disorder of synaptic connection (en)
  • Schizofrenie jako genetická porucha synaptického spojení (cs)
skos:prefLabel
  • Schizofrenie jako genetická porucha synaptického spojení
  • Schizophrenia as a genetic disorder of synaptic connection (en)
  • Schizofrenie jako genetická porucha synaptického spojení (cs)
skos:notation
  • RIV/00023752:_____/08:00000828!RIV09-MZ0-00023752
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1M0517), P(NR8797), P(NR9324), Z(MZ0PCP2005)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • Suppl. 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 393871
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023752:_____/08:00000828
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • schizophrenia; candidate genes; DNA methylation; dopaminergic neurotransmission; glutamate receptors; GABAergic inhibition (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [78ACFC7B141C]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Psychiatrie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 12
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Šťastný, František
  • Balcar, Vladimír Joseph
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1211-7579
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 24 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software