About: Denosumab     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Denosumab je nový biologický lék určený k léčbě stavů charakterizovaných patologicky zvýšenou kostní resorpcí s následnou ztrátou kostní hmoty a zvýšeným rizikem fraktur. V současné době je v České republice registrován pro terapii postmenopauzální osteoporózy a pro léčbu úbytku kostní hmoty v souvislosti s androgen deprivační terapií u mužů s nemetastazujícím karcinomem prostaty. Denosumab je unikátní svým složením i cíleným mechanismem účinku. Jde o plně humánní monoklonální protilátku proti cytokinu RANKL (ligand pro receptor aktivátoru nukleárního faktoru κB). RANKL je klíčovým faktorem potřebným k diferenciaci a aktivaci nových generací osteoklastů. Denosumab se v místech, kde je kost metabolicky aktivní, váže na RANKL a jeho blokádou inhibuje osteoklastogenezi. Ve škále antiporotických léčiv je denosumab řazen mezi inhibitory kostní resorpce. V klinických studiích vedla léčba denosumabem aplikovaným v dávce 60 mg subkutánně jednou za 6 měsíců k účinnému potlačení nadměrného kostního obratu a ke vzestupu BMD (denzity kostního minerálu) ve všech měřených klinicky relevantních oblastech. U nemocných léčených denosumabem byl ve srovnání s placebem prokázán významný pokles rizika vzniku osteoporotických fraktur všech typu (vertebrálních i nevertebrálních včetně zlomenin kyčle). Pacienti v klinických hodnoceních léčbu dobře tolerovali.Režim podávání v jednorázové subkutánní injekci jednou za 6 měsíců příznivě ovlivňuje compliance nemocných s léčbou.
  • Denosumab je nový biologický lék určený k léčbě stavů charakterizovaných patologicky zvýšenou kostní resorpcí s následnou ztrátou kostní hmoty a zvýšeným rizikem fraktur. V současné době je v České republice registrován pro terapii postmenopauzální osteoporózy a pro léčbu úbytku kostní hmoty v souvislosti s androgen deprivační terapií u mužů s nemetastazujícím karcinomem prostaty. Denosumab je unikátní svým složením i cíleným mechanismem účinku. Jde o plně humánní monoklonální protilátku proti cytokinu RANKL (ligand pro receptor aktivátoru nukleárního faktoru κB). RANKL je klíčovým faktorem potřebným k diferenciaci a aktivaci nových generací osteoklastů. Denosumab se v místech, kde je kost metabolicky aktivní, váže na RANKL a jeho blokádou inhibuje osteoklastogenezi. Ve škále antiporotických léčiv je denosumab řazen mezi inhibitory kostní resorpce. V klinických studiích vedla léčba denosumabem aplikovaným v dávce 60 mg subkutánně jednou za 6 měsíců k účinnému potlačení nadměrného kostního obratu a ke vzestupu BMD (denzity kostního minerálu) ve všech měřených klinicky relevantních oblastech. U nemocných léčených denosumabem byl ve srovnání s placebem prokázán významný pokles rizika vzniku osteoporotických fraktur všech typu (vertebrálních i nevertebrálních včetně zlomenin kyčle). Pacienti v klinických hodnoceních léčbu dobře tolerovali.Režim podávání v jednorázové subkutánní injekci jednou za 6 měsíců příznivě ovlivňuje compliance nemocných s léčbou. (cs)
  • Denosumab is a novel biological therapy intended for use in the treatment of conditions characterized by pahologically increased bone resorption with subsequent bone loss and increased fracture risk. It is currently registered in th Czech Republic for the treatment of postmenopausal osteoporosis and bone loss due to androgen deprivation therapy in men with nonůmetastatic prostate cancer. Denosumab is unique in its composition and targeted mechanism of action. It is a fully human monoclonal antibody against the RANKL (receptor activator of nuclear factor kapp-B ligand) cytokine. RANKL is a key factor involved in osteoclast differentiation and activation. Denosumab binds to RANKL at the sites where bone is metabolically active and by blocking it, inhibits osteoclastogenesis. In the range of antiosteoporosis drugs, denosumab is classified into bone resorption inhibitors. Clinical studies hav e proved subcutaneous denosumab at a dose of 60 mg once per six months to be effective in reducing excessive bone turnover and in improving bone mineral density in all clinically relevant areas measured. Denosumab was significantly superior to placebo in redusing the risk of osteoporotic fracture of any type (vertebral and non-vertebral, including hip fracture). Clinical evaluations have proved denosumab to be well tolerated. Subcutaneous denosumab given every sic months boosts patient compliance. (en)
Title
  • Denosumab (en)
  • Denosumab (cs)
  • Denosumab
skos:prefLabel
  • Denosumab (en)
  • Denosumab (cs)
  • Denosumab
skos:notation
  • RIV/00023728:_____/11:#0001029!RIV12-MZ0-00023728
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 193318
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023728:_____/11:#0001029
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • RANKL; denosumab; postmenopausal osteoporosis; monoclonal antibody (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [6238CBE1D4DE]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Remedia : farmakoterapeutický dvouměsíčník pro lékaře a farmaceuty
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 21
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Skácelová, Simona
issn
  • 0862-8947
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 76 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software