About: Osteoporóza: koho, kdy a jak léčit?     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Osteoporóza je chronickým onemocněním masového výskytu a osteoporotické zlomeniny jsou závažným zdravotně-ekonomickým problémem. Měření množství kostního minerálu (BMD), které se osvědčilo při osteodenzitometrické diagnostice onemocnění podle doporučení WHO z roku 1994, nepostačuje pro klinické rozhodování koho a jak léčit. Přesnější posouzení individuálního rizika zlomeniny by bylo možné na základě hodnocení nejen množství, ale také kvality kostní hmoty a jejího uspořádání. Předpokladem toho jsou však nákladná, technicky náročná a často invazivní vyšetření. V praxi výhodnějším kompromisem je rozhodování o vhodnosti léčby podle absolutního rizika zlomeniny u daného pacienta na základě změřené hodnoty BMD a klinicky dostupných faktorů, nezávislých na BMD (pohlaví, věk, prodělaná zlomenina, zlomenina kyčle u rodičů, užívání glukokortikoidů, revmatoidní artritis, sekundární příčiny osteoporózy, kouření, abusus alkoholu, případně zrychlený úbytek kostní hmoty).
  • Osteoporóza je chronickým onemocněním masového výskytu a osteoporotické zlomeniny jsou závažným zdravotně-ekonomickým problémem. Měření množství kostního minerálu (BMD), které se osvědčilo při osteodenzitometrické diagnostice onemocnění podle doporučení WHO z roku 1994, nepostačuje pro klinické rozhodování koho a jak léčit. Přesnější posouzení individuálního rizika zlomeniny by bylo možné na základě hodnocení nejen množství, ale také kvality kostní hmoty a jejího uspořádání. Předpokladem toho jsou však nákladná, technicky náročná a často invazivní vyšetření. V praxi výhodnějším kompromisem je rozhodování o vhodnosti léčby podle absolutního rizika zlomeniny u daného pacienta na základě změřené hodnoty BMD a klinicky dostupných faktorů, nezávislých na BMD (pohlaví, věk, prodělaná zlomenina, zlomenina kyčle u rodičů, užívání glukokortikoidů, revmatoidní artritis, sekundární příčiny osteoporózy, kouření, abusus alkoholu, případně zrychlený úbytek kostní hmoty). (cs)
  • Osteoporosis is a chronic disease of mass appearance and should be defined as a disease of decreased bone strength rather than a disease of decreased bone mass. Osteoporosis related fractures are of particular interest due to their high burden on the individual and society and also their importance as a target of pharmacological intervention. Bone mineral measurement (BMD), which is an established tool to diagnose osteoporosis (W.H.O., 1994) is not sufficient as a tool for treatment decisions. Currently, assessment of quality of bone is costly, technically demanding and/or invasive. In clinical practice, the W.H.O. recommendation (2007) enables a more advantageous assessment of individual absolute risk of fracture based on BMD and clinical risk factors independent of BMD (sex, age, prevalent fracture, parent fractured hip, use of glucocorticoids, rheumatoid arthritis, secondary osteoporosis, smoking, and excessive alcohol intake). (en)
Title
  • Osteoporóza: koho, kdy a jak léčit?
  • Osteoporosis: whom, when and how to treat? (en)
  • Osteoporóza: koho, kdy a jak léčit? (cs)
skos:prefLabel
  • Osteoporóza: koho, kdy a jak léčit?
  • Osteoporosis: whom, when and how to treat? (en)
  • Osteoporóza: koho, kdy a jak léčit? (cs)
skos:notation
  • RIV/00023728:_____/09:00000127!RIV10-MZ0-00023728
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZ0RU2005)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 332257
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023728:_____/09:00000127
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Aminobisphosphonates; Bone Density; Osteoporosis; Fracture risk; Teripartide (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [5AEDB9822D63]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Časopis lékařů českých
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 148
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Štěpán, Jan
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0008-7335
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software