About: „Naše moře“... Rakousko-uherské válečné námořnictvo     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Výstava Národního technického muzea zachycuje naši téměř zapomenutou historii. Před více jak sto lety měly české země, patřící do rakousko-uherské monarchie, přístup k nemalé části Jaderského moře. Služba na moři nebo v loděnicích nebyla pro obyvatele naší středoevropské země, ať mluvili česky nebo německy, ničím neobvyklá. Vzrůstající technická úroveň válečných lodí na přelomu 19. a 20. století si vyžadovala zvýšení požadavků jak na námořníky, tak i na průmysl, který měl nové lodě postavit. Právě české země se staly rezervoárem takovýchto lidí i průmyslových podniků, schopných obstát v nových podmínkách. Škodovy závody v Plzni se staly výhradními dodavateli námořních děl, Vítkovické železárny dodávaly pancéřové plechy, Křižíkova továrna a Kolbenův podnik zajistily elektrotechnický materiál. Firmy Spojené strojírny, Breitfeld & Daněk a První brněnská strojírna montovaly do lodí své výtahy, pohonné jednotky a mnoho dalších zařízení. České země se změnily ve finanční i technickou základnu k. u. k. Kriegsmarine. Vystavené fotografie i trojrozměrné předměty pocházejí nejen ze sbírek Národního technického muzea, ale i dalších domácích a zahraničních paměťových institucí.
  • Výstava Národního technického muzea zachycuje naši téměř zapomenutou historii. Před více jak sto lety měly české země, patřící do rakousko-uherské monarchie, přístup k nemalé části Jaderského moře. Služba na moři nebo v loděnicích nebyla pro obyvatele naší středoevropské země, ať mluvili česky nebo německy, ničím neobvyklá. Vzrůstající technická úroveň válečných lodí na přelomu 19. a 20. století si vyžadovala zvýšení požadavků jak na námořníky, tak i na průmysl, který měl nové lodě postavit. Právě české země se staly rezervoárem takovýchto lidí i průmyslových podniků, schopných obstát v nových podmínkách. Škodovy závody v Plzni se staly výhradními dodavateli námořních děl, Vítkovické železárny dodávaly pancéřové plechy, Křižíkova továrna a Kolbenův podnik zajistily elektrotechnický materiál. Firmy Spojené strojírny, Breitfeld & Daněk a První brněnská strojírna montovaly do lodí své výtahy, pohonné jednotky a mnoho dalších zařízení. České země se změnily ve finanční i technickou základnu k. u. k. Kriegsmarine. Vystavené fotografie i trojrozměrné předměty pocházejí nejen ze sbírek Národního technického muzea, ale i dalších domácích a zahraničních paměťových institucí. (cs)
  • The exhibition captures an almost forgotten chapter in Czech history. Over a hundred years ago the Czech lands were part of the Austro-Hungarian Empire, whose territory included a long stretch of Adriatic coastline. Although the Czech lands are in the very heart of Europe, far away from the sea, it was not unusual for their inhabitants – both Czech-speakers and Germanspeakers – to join the navy or work at the Adriatic shipyards. By the turn of the 20th century, the increasing sophistication of warships was placing unprecedented demands on sailors and the shipbuilding industry. The Czech lands became a valuable source of highly capable seamen, and the Czech engineering sector proved more than equal to the task of building state-of-the-art naval ships. The Škoda works in Plzeň (Pilsen) supplied armour plating, while the Křižík and Kolben works specialized in electrical equipment. The United Engineering Works, Breitfeld & Daněk and the First Brno Engineering Works supplied hoists, engines and a wide range of other machinery. The Czech lands became the financial and technical powerhouse of the Habsburg navy. The exhibits and the photographs were taken from National technical museum and other museums, also from abroad. (en)
Title
  • „Naše moře“... Rakousko-uherské válečné námořnictvo
  • „Naše moře“... Rakousko-uherské válečné námořnictvo (cs)
  • „Our Sea“...The Austro-Hungarian Navy (en)
skos:prefLabel
  • „Naše moře“... Rakousko-uherské válečné námořnictvo
  • „Naše moře“... Rakousko-uherské válečné námořnictvo (cs)
  • „Our Sea“...The Austro-Hungarian Navy (en)
skos:notation
  • RIV/00023299:_____/14:#0000317!RIV15-MK0-00023299
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(DF13P01OVV007)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 31615
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023299:_____/14:#0000317
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • National technical museum; First World War; Austro-Hungarian Navy; Czech lands; Adriatic Sea; photographs (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [74BDB5D142B0]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha, Národní technické muzeum
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/statKonaniAkce
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Nezmeškal, Arnošt
  • Jelínek, Jaroslav
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/ukonceniAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software