About: Aristocracy and Nazi Land Policy v Czech Lands     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Historická šlechta usazená v českých zemích se na konci 30 let jako celek nalézala v komplikované situaci vyplývající ze změn, k nimž došlo spolu s koncem první světové války. Zejména první pozemková reforma a její důsledky značnou měrou otřásly myšlenkovým a ekonomickým světem šlechty v českých zemích. S nástupem nacismu v Německu a zejména pak koncem 30. letech, v období bezprostředně následující po „anšlusu“ Rakouska došlo k zásadnímu rozchodu mezi táborem šlechty hlásící se k německé národnosti a projevujícím sympatie k nacistickému Německu a mezi šlechtickými rodinami projevujícími loajálnost k československé republice. Jedna skupina spojila své osudy několikerými deklaracemi pevně s osudem českého národa, druhá, částečně vedená nadějí na revizi zásahů předchozího zřízení, spojila svou další budoucnost s expandujícím nacistickým Německem. K českému národu loajální část šlechty byla výrazně zasažena zábory půdy realizovanými nacistickými orgány. V konečném důsledku se ovšem obě dvě skupiny dříve nebo později staly cílem zásahů nacistické pozemkové politiky, která nebrala ohledy na starobylost rodů ani na jejich případné zásluhy pro nacistický režim. Nacistická správa neměla zájem na prosté restituci majetku šlechtě, ani o vracení původním německým majitelům v rámci jakési „nápravy křivd“. Berlín hodlal provádět německou kolonizaci prostřednictvím rolnictva, v duchu myšlenek Blut und Boden, případně se měly zdejší zabavené statky stát jakousi rezervou, z které by měli být po skončení války odměňováni zasloužilí funkcionáři NSDAP či SS. Pro realizace své pozemkové a osídlovací politiky v prostředí českých zemí včetně odtrženého pohraničí nacisté vytvořili a z části také převzali důmyslný systém právních norem, Jakékoliv pochybení, politické, rasové či hospodářské bylo nacistickým režimem nekompromisně využito a to bez ohledu na původ, případně předchozí zásluhy vlastníka půdního majetku.
  • Historická šlechta usazená v českých zemích se na konci 30 let jako celek nalézala v komplikované situaci vyplývající ze změn, k nimž došlo spolu s koncem první světové války. Zejména první pozemková reforma a její důsledky značnou měrou otřásly myšlenkovým a ekonomickým světem šlechty v českých zemích. S nástupem nacismu v Německu a zejména pak koncem 30. letech, v období bezprostředně následující po „anšlusu“ Rakouska došlo k zásadnímu rozchodu mezi táborem šlechty hlásící se k německé národnosti a projevujícím sympatie k nacistickému Německu a mezi šlechtickými rodinami projevujícími loajálnost k československé republice. Jedna skupina spojila své osudy několikerými deklaracemi pevně s osudem českého národa, druhá, částečně vedená nadějí na revizi zásahů předchozího zřízení, spojila svou další budoucnost s expandujícím nacistickým Německem. K českému národu loajální část šlechty byla výrazně zasažena zábory půdy realizovanými nacistickými orgány. V konečném důsledku se ovšem obě dvě skupiny dříve nebo později staly cílem zásahů nacistické pozemkové politiky, která nebrala ohledy na starobylost rodů ani na jejich případné zásluhy pro nacistický režim. Nacistická správa neměla zájem na prosté restituci majetku šlechtě, ani o vracení původním německým majitelům v rámci jakési „nápravy křivd“. Berlín hodlal provádět německou kolonizaci prostřednictvím rolnictva, v duchu myšlenek Blut und Boden, případně se měly zdejší zabavené statky stát jakousi rezervou, z které by měli být po skončení války odměňováni zasloužilí funkcionáři NSDAP či SS. Pro realizace své pozemkové a osídlovací politiky v prostředí českých zemí včetně odtrženého pohraničí nacisté vytvořili a z části také převzali důmyslný systém právních norem, Jakékoliv pochybení, politické, rasové či hospodářské bylo nacistickým režimem nekompromisně využito a to bez ohledu na původ, případně předchozí zásluhy vlastníka půdního majetku. (cs)
  • The nobility in the Czech lands at the end of the 1930s found themselves in a complicated situation arising from the changes that had come about with the end of World War I. In particular the first land reform and its results shook the ideological and economic world of the aristocrats. With the coming to power of the Nazis in Germany and above all in the period of the Anschluss of Austria there was a split between on one side those nobles who declared German nationality and were sympathetic to Nazi Germany, and on the other those who expressed loyalty to Czechoslovakia. The latter were greatly affected by the confiscation of lands by the Nazi authorities. In the end, however, both groups sooner or later became the victims of Nazi land policy which paid no heed to how old a dynasty was, or even whether they had served the Nazi regime. The Nazi administration had no interest either in the simple restitution of property to the nobility or in the return of original property to German owners as a “righting of wrongs”. Any doubts – political, racial or economic – were exploited uncompromisingly by the Nazi regime, without regard to origin or the prior credit of the owner of the original property. (en)
Title
  • Aristocracy and Nazi Land Policy v Czech Lands (en)
  • Šlechta a nacistická pozemková politika v českých zemích
  • Šlechta a nacistická pozemková politika v českých zemích (cs)
skos:prefLabel
  • Aristocracy and Nazi Land Policy v Czech Lands (en)
  • Šlechta a nacistická pozemková politika v českých zemích
  • Šlechta a nacistická pozemková politika v českých zemích (cs)
skos:notation
  • RIV/00023299:_____/11:#0000210!RIV12-MK0-00023299
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 229767
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023299:_____/11:#0000210
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Aristocracy, Czech Lands, Nazi Land Policy, World War II (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [5B949A409E0C]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Šlechta střední Evropy v konfrontaci s totalitními režimy 20. století
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hořejš, Miloš
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Ústav pro studium totalitních režimů
https://schema.org/isbn
  • 978-80-87211-52-6
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software