About: German Archeologist Walter Lung and his work in the Protectorate of Bohemia and Moravia     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Ustavení protektorátu Čechy a Morava s sebou přineslo značné omezení právní subjektivity státu. Nacistický dohled zasáhl prakticky i ty nejnižší stupně státní samosprávy. Málo známým je fakt, že zásahy nacistických okupačních orgánů se nezastavily ani před takovými subjekty, jakými byla muzea. Příkladem muzejní instituce, na níž se obrátila pozornost nacistů, je právě pardubické muzeum. Ve druhé polovině r. 1943 byl zastupujícím říšským protektorem jmenován ředitelem muzeí v Kolíně n. Labem a v Pardubicích, se sídlem v Kolíně nad Labem Walter Lung. Za tímto personální zásahem lze vidět snahu nacistů „nezvratně%22 dokázat, že České země byly víc než půl tisíciletí před příchodem Slovanů germánské a zůstaly jimi trvale. Lung byl německý archeolog - samouk, který do Pardubic a Kolína přišel z Kolína nad Rýnem, kde pracoval v Museum für Vor- und Frühgeschichte. Do protektorátu Lunga, jinak člena NSDAP a organizace Ahnenerbe, vyslal ředitel Muzea v Kolíně nad Rýnem, přesvědčený nacista Dr. Walter Stokar Freiherr von Neuform. Lungovo angažmá v kolínském a pardubickém muzeum bylo značně kontroverzní. V novém působišti Lung nejen evidoval dosavadní archeologické nálezy, ale i prováděl archeologické výzkumy. Při archeologických vykopávkách v Pardubicích a jeho okolí byl Lungovi nápomocen pozdější univerzitní profesor RNDr. Emil Hadač, DrSc. Nálezy Lung pečlivě dokumentoval v dodnes dochovaných a využívaných inventářích. V oficiálních vyjádřeních uplatňoval dogmata nacistické propagandy. V odborných článcích a zprávách ovšem nenalézáme přímočaré desinterpretace, ze kterých by se dalo vyvozovat, že se jejich pomocí snaží zdůvodnit tzv. kontinuální germánské osídlení českých zemí. Ke konci války Lungovo nacistické nadšení ochablo a pravděpodobně 5. května 1945 z Kolína narychlo odjel. Vrátil se do svého původního působiště, kde pokračoval v odborné práci.
  • Ustavení protektorátu Čechy a Morava s sebou přineslo značné omezení právní subjektivity státu. Nacistický dohled zasáhl prakticky i ty nejnižší stupně státní samosprávy. Málo známým je fakt, že zásahy nacistických okupačních orgánů se nezastavily ani před takovými subjekty, jakými byla muzea. Příkladem muzejní instituce, na níž se obrátila pozornost nacistů, je právě pardubické muzeum. Ve druhé polovině r. 1943 byl zastupujícím říšským protektorem jmenován ředitelem muzeí v Kolíně n. Labem a v Pardubicích, se sídlem v Kolíně nad Labem Walter Lung. Za tímto personální zásahem lze vidět snahu nacistů „nezvratně%22 dokázat, že České země byly víc než půl tisíciletí před příchodem Slovanů germánské a zůstaly jimi trvale. Lung byl německý archeolog - samouk, který do Pardubic a Kolína přišel z Kolína nad Rýnem, kde pracoval v Museum für Vor- und Frühgeschichte. Do protektorátu Lunga, jinak člena NSDAP a organizace Ahnenerbe, vyslal ředitel Muzea v Kolíně nad Rýnem, přesvědčený nacista Dr. Walter Stokar Freiherr von Neuform. Lungovo angažmá v kolínském a pardubickém muzeum bylo značně kontroverzní. V novém působišti Lung nejen evidoval dosavadní archeologické nálezy, ale i prováděl archeologické výzkumy. Při archeologických vykopávkách v Pardubicích a jeho okolí byl Lungovi nápomocen pozdější univerzitní profesor RNDr. Emil Hadač, DrSc. Nálezy Lung pečlivě dokumentoval v dodnes dochovaných a využívaných inventářích. V oficiálních vyjádřeních uplatňoval dogmata nacistické propagandy. V odborných článcích a zprávách ovšem nenalézáme přímočaré desinterpretace, ze kterých by se dalo vyvozovat, že se jejich pomocí snaží zdůvodnit tzv. kontinuální germánské osídlení českých zemí. Ke konci války Lungovo nacistické nadšení ochablo a pravděpodobně 5. května 1945 z Kolína narychlo odjel. Vrátil se do svého původního působiště, kde pokračoval v odborné práci. (cs)
  • The establishment of the Protectorate of Bohemia and Moravia brought about substantial curtailment of the legal powers of the state. Nazi supervision filtered down even to the lowest levels of local self-administration. It is not generally known that the Nazi occupation authorities intervened in the work of such institutions as museums. A case in point illustrating a museum institution that came into the focus of the Nazi authorities was the Pardubice museum. In the latter half of 1943, the acting Reischprotector appointed Walter Lung to the post of the director of the museums in the Czech towns of Kolín and Pardubice, based in Kolín. This particular personnel appointment may be seen as reflecting Nazi efforts to find and present %22conclusive%22 evidence that more than half a millennium before the arrival of Slavonic tribes the Czech lands had been German and remained so. Walter Lung was a German self-educated archeologist who came to Pardubice and Kolín from Cologne where he worked in the Museum für Vor- und Frühgeschichte (Museum for Pre- and Early History). A member of the NSDAP and the organization Ahnenerbe, Lung was sent to the Protectorate by Dr. Walter kar Freiherr von Neuform, Director of the Museum in Cologne and a convinced Nazi. Lung's ; in the Kolín and Pardubice museums was quite controversial, to say the least. In his new job, Lung not only registered and checked the existing archeological finds, but also carried out archeological research of his own. During archeological excavations in and around Pardubice Lung was helped by the then university professor RNDr. Emil Hadač, DrSc. Lung carefully registered his finds inventories that have survived to this day and are still used. In his official statements Walter Lung resorted to the Nazi propaganda dogmas (en)
Title
  • German Archeologist Walter Lung and his work in the Protectorate of Bohemia and Moravia (en)
  • Německý archeolog Walter Lung a jeho působení v Protektorátu Čechy a Morava.
  • Německý archeolog Walter Lung a jeho působení v Protektorátu Čechy a Morava. (cs)
skos:prefLabel
  • German Archeologist Walter Lung and his work in the Protectorate of Bohemia and Moravia (en)
  • Německý archeolog Walter Lung a jeho působení v Protektorátu Čechy a Morava.
  • Německý archeolog Walter Lung a jeho působení v Protektorátu Čechy a Morava. (cs)
skos:notation
  • RIV/00023299:_____/11:#0000206!RIV12-MK0-00023299
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 215491
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023299:_____/11:#0000206
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Archeologist, Walter Lung, Protectorate of Bohemia and Moravia (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3519139E218F]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hořejš, Miloš
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software