About: Hanuš Karlík versus Jan Baptista Nebeský. Spor ohledně modernizace nymburského cukrovaru v roce 1886     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Článek se zabývá osobností Hanuše Karlíka v prvních letech jeho působení jako ředitele cukrovaru v Nymburku, zejména jeho konfliktem s Janem Baptistou Nebeským, místním velkoobchodníkem s uhlím. Město se v té době rychle rozvíjelo a součástí jeho průmyslového rozmachu měl být i 1870 založený cukrovar. Ten se však až do roku 1881, do doby příchodu Hanuše Karlíka, potýkal s dluhy. Karlík cukrovar dostal z krize a modernizoval. Spor nastal po nepříliš úspěšné kampani 1885/1886. Nebeský napadl Karlíka: jeho způsob vedení cukrovaru měl být příčinou nižšího výnosu akcionářů. Karlík jeho útoky odmítl, Nebeský žádal satisfakci a dokonce přenesl jejich spor na stránky novin. Karlík se neváhal bránit soudní cestou a spor roku 1888 vyhrál.
  • Článek se zabývá osobností Hanuše Karlíka v prvních letech jeho působení jako ředitele cukrovaru v Nymburku, zejména jeho konfliktem s Janem Baptistou Nebeským, místním velkoobchodníkem s uhlím. Město se v té době rychle rozvíjelo a součástí jeho průmyslového rozmachu měl být i 1870 založený cukrovar. Ten se však až do roku 1881, do doby příchodu Hanuše Karlíka, potýkal s dluhy. Karlík cukrovar dostal z krize a modernizoval. Spor nastal po nepříliš úspěšné kampani 1885/1886. Nebeský napadl Karlíka: jeho způsob vedení cukrovaru měl být příčinou nižšího výnosu akcionářů. Karlík jeho útoky odmítl, Nebeský žádal satisfakci a dokonce přenesl jejich spor na stránky novin. Karlík se neváhal bránit soudní cestou a spor roku 1888 vyhrál. (cs)
  • The paper deals with the personality of Hanuš Karlík in the first years of his serving as the director of the sugar factory in the town of Nymburk and, in particular, with his conflict with Jan Baptista Nebeský, a local wholesale merchant with coal. At that time, the town was quickly developing and the sugar factory, founded in 1870, was expected to be a part of the industrial expansion. The factory, however, struggled with debts, until the coming of Hanuš Karlík in 1881. Karlík got the sugar factory out of the crisis and modernized it. The dispute arose after a not very successful beet campaign 1885/1886. Nebeský attacked Karlík that his way of managing the factory was the reason of the lower yields of shareholders. Karlík denied the accusations. Nebeský demanded satisfaction and placed the dispute even into the newspaper pages. Karlík did not hesitate to defend himself by a legal proceeding and won in 1888. (en)
Title
  • Hanuš Karlík versus Jan Baptista Nebeský. Spor ohledně modernizace nymburského cukrovaru v roce 1886
  • Hanuš Karlík versus Jan Baptista Nebeský. Spor ohledně modernizace nymburského cukrovaru v roce 1886 (cs)
  • Hanuš Karlík versus Jan Baptista Nebeský. Dispute over Modernization of the Sugar Factory in the Town of Nymburk in 1886 (en)
skos:prefLabel
  • Hanuš Karlík versus Jan Baptista Nebeský. Spor ohledně modernizace nymburského cukrovaru v roce 1886
  • Hanuš Karlík versus Jan Baptista Nebeský. Spor ohledně modernizace nymburského cukrovaru v roce 1886 (cs)
  • Hanuš Karlík versus Jan Baptista Nebeský. Dispute over Modernization of the Sugar Factory in the Town of Nymburk in 1886 (en)
skos:notation
  • RIV/00023299:_____/11:#0000199!RIV12-MK0-00023299
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 47
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 201714
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023299:_____/11:#0000199
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Sugar Factory, Nymburk, Hanuš Karlík, Jan Baptista Nebeský (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [6135EFAE209D]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Prameny a studie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Plavec, Michal
issn
  • 0862-8483
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software