About: The Archive of the National Technical Museum in the 1960s     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Článek zachycuje vývoj dnešního Archivu NTM v 60. letech v souvislosti s vnějšími i vnitřními omezujícími faktory. Zmiňuje vývoj archivní i muzejní legislativy, vznik „konkurenčních“ pracovišť, organizační i personální změny v archivu a problémy prostorové. Nastíněna je proměňující se náplň práce pracoviště včetně zaměření se na ochranu technických památek, výzkumnou a publikační činnost a vědecko-výzkumné úkoly z historie techniky. Podrobněji je rozvedena akviziční činnost archivu, stanovení a vývoj jeho základních fondů a sbírek včetně jejich zpracování, resp. snaha o jejich zpřístupňování. Vzhledem k začlenění archivu v rámci struktury NTM je zmíněno i zapojení pracovníků archivu v nearchivních funkcích NTM. Pozornost je věnována rovněž publikační a prezentační činnosti pracovníků archivu v souvislosti s přípravou či aktivní účastí na odborných konferencích a kongresech, výstavách či expozicích. Rovněž tak je zmíněna jejich popularizační činnost při spolupráci s tiskem, rozhlasem a televizí a vědecká spolupráce s ČSAV.
  • Článek zachycuje vývoj dnešního Archivu NTM v 60. letech v souvislosti s vnějšími i vnitřními omezujícími faktory. Zmiňuje vývoj archivní i muzejní legislativy, vznik „konkurenčních“ pracovišť, organizační i personální změny v archivu a problémy prostorové. Nastíněna je proměňující se náplň práce pracoviště včetně zaměření se na ochranu technických památek, výzkumnou a publikační činnost a vědecko-výzkumné úkoly z historie techniky. Podrobněji je rozvedena akviziční činnost archivu, stanovení a vývoj jeho základních fondů a sbírek včetně jejich zpracování, resp. snaha o jejich zpřístupňování. Vzhledem k začlenění archivu v rámci struktury NTM je zmíněno i zapojení pracovníků archivu v nearchivních funkcích NTM. Pozornost je věnována rovněž publikační a prezentační činnosti pracovníků archivu v souvislosti s přípravou či aktivní účastí na odborných konferencích a kongresech, výstavách či expozicích. Rovněž tak je zmíněna jejich popularizační činnost při spolupráci s tiskem, rozhlasem a televizí a vědecká spolupráce s ČSAV. (cs)
  • The paper surveys the development of today’s Archive of the NTM in the 1960s, in context of both external and internal limiting factors. The attention is paid to the development of the archival and museum legislations, formation of “competing institutions”, organizational and personal changes in the Archive, as well as to the Archive’s space problems. The variable job content of the Archive staff is outlined, including the orientation towards the preservation of technical monuments, research and publishing activities, and research assignments regarding the history of technology. Several items are discussed in more detail, such as the acquisition activities of the Archive, determination and development of the basic Archive funds and collections, including their processing and possible efforts for making them accessible. Reference is made also to the involvement of the Archive staff in “non-archival functions” of the NTM (document shredding commission, museum collection records). The attention is also paid to the publishing and presentation activities of the Archive staff: organization of and active participation in conferences and symposiums; organization of exhibitions and expositions; popularising activities in collaboration with press, broadcasting and TV; scientific collaboration with the former Czechoslovak Academy of Sciences. (en)
Title
  • The Archive of the National Technical Museum in the 1960s (en)
  • Archiv Národního technického muzea v šedesátých letech 20. století
  • Archiv Národního technického muzea v šedesátých letech 20. století (cs)
skos:prefLabel
  • The Archive of the National Technical Museum in the 1960s (en)
  • Archiv Národního technického muzea v šedesátých letech 20. století
  • Archiv Národního technického muzea v šedesátých letech 20. století (cs)
skos:notation
  • RIV/00023299:_____/11:#0000186!RIV12-MK0-00023299
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 187036
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023299:_____/11:#0000186
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Archive, National Technical Museum, Czechoslovak Academy of Sciences (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [A6A80DD29B03]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • Práce z dějin techniky a přírodních věd, sv. 25
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Věda a technika v Československu v 60. letech 20. století
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vácha, Zdeněk
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Národní technické muzeum
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7037-203-6
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software