About: Narození dítěte v lidovém prostředí a rituální vliv obřadní textilie – koutní plachty     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Tématem publikace je narození dítěte v lidovém prostředí a koutní plachta v Čechách a na Moravě od 18. století do 19. století. Postavení těhotné ženy bylo vymezeno danou kulturní tradicí, žena po celé jeho období musela respektovat mnoho zákazů a příkazů. Dominantním cílem bylo, aby byl zajištěn úspěšný porod zdravého dítěte. Narození dítěte a jeho vstup do života představuje klíčový moment lidského života, doprovázený obyčeji, zvyky a obřady rodinného cyklu. Tradice spjaté s narozením se pojí k delšímu období před narozením, době těhotenství, provázejí samotný porod, okamžiky bezprostředně po narození a období šestinedělí. Koutní vyšívanou plachtou se izolovalo novorozené dítě a jeho matka. Patří k nejstarším dokladům lidového textilního umění. Tato plachta měla chránit dítě v jeho bezbrannosti při příchodu na svět a izolovat rodičku od celohospodářského provozu. Velký účinek na koutní plachtě měla výšivka provedená červenou barvou s blahonosnými a apotropajními motivy. Motivy, vzory a kompozice a barevnost koutních plachet nalezly inspiraci v křížkových renesančních ornamentech, většinou rostlinných, které pronikly do lidového umění do užívání nejširších vrstev. Výjimečné jsou motivy figurální, které lze rozdělit do dvou skupin. V první skupině jsou figury, které jsou statické a střídají se s rostlinnými ornamenty, ale nemají mezi s sebou žádný vztah, např. heraldické motivy ptáků, postavených vedle sebe nebo jsou k sobě opačně postaveni u Stromu života (stylizovaného do formy kytice). Někdy jsou místo ptáků jeleni, tetřevi, pávi, beránci. Do druhé skupiny patří výšivky, jejichž figury vytvářejí narativní scény ze života, kde lidské a zvířecí motivy jsou součástí dějové kompozice.
  • Tématem publikace je narození dítěte v lidovém prostředí a koutní plachta v Čechách a na Moravě od 18. století do 19. století. Postavení těhotné ženy bylo vymezeno danou kulturní tradicí, žena po celé jeho období musela respektovat mnoho zákazů a příkazů. Dominantním cílem bylo, aby byl zajištěn úspěšný porod zdravého dítěte. Narození dítěte a jeho vstup do života představuje klíčový moment lidského života, doprovázený obyčeji, zvyky a obřady rodinného cyklu. Tradice spjaté s narozením se pojí k delšímu období před narozením, době těhotenství, provázejí samotný porod, okamžiky bezprostředně po narození a období šestinedělí. Koutní vyšívanou plachtou se izolovalo novorozené dítě a jeho matka. Patří k nejstarším dokladům lidového textilního umění. Tato plachta měla chránit dítě v jeho bezbrannosti při příchodu na svět a izolovat rodičku od celohospodářského provozu. Velký účinek na koutní plachtě měla výšivka provedená červenou barvou s blahonosnými a apotropajními motivy. Motivy, vzory a kompozice a barevnost koutních plachet nalezly inspiraci v křížkových renesančních ornamentech, většinou rostlinných, které pronikly do lidového umění do užívání nejširších vrstev. Výjimečné jsou motivy figurální, které lze rozdělit do dvou skupin. V první skupině jsou figury, které jsou statické a střídají se s rostlinnými ornamenty, ale nemají mezi s sebou žádný vztah, např. heraldické motivy ptáků, postavených vedle sebe nebo jsou k sobě opačně postaveni u Stromu života (stylizovaného do formy kytice). Někdy jsou místo ptáků jeleni, tetřevi, pávi, beránci. Do druhé skupiny patří výšivky, jejichž figury vytvářejí narativní scény ze života, kde lidské a zvířecí motivy jsou součástí dějové kompozice. (cs)
  • This publication focuses on the birth of a child and describes folk traditions and the role of the corner curtain in Bohemia and Moravia from the 18th to the 19th century. The role of a pregnant woman was defined by the particular cultural tradition and every woman had to observe many obligations and restrictions during the entire pregnancy. The foremost aim was to ensure a successful delivery of a healthy baby. The childbirth has always represented a key moment in the human life, and in the past, various customs, rituals and ceremonies observed by the family accompanied it. There were many traditions connected not only with the childbirth, but also with the longer period before it, the pregnancy, moments immediately after the delivery and the 6-weeks postpartum. The embroidered corner curtain isolated a newborn baby and its mother, and it represents one of the oldest examples of folk textile art. The curtain was supposed to protect the delicate baby upon its arrival into this world and isolate its mother from the busy household. A significant effect was attributed to the red embroidery with good luck bringing and apotropaic themes. Motives, designs and patterns of corner curtains found inspiration in cross-stitch Renaissance patterns that were usually floral and became widely popular in the folk art. Figural patterns are scarce and can be divided into two groups. The first group is represented by figures that are stationary and accompanied by floral ornaments, but there is no relationship between them, e.g. heraldic motives of birds standing in a line or facing with a Tree of Life between them (stylized into a form of a bunch of flowers). Sometimes, birds are replaced by deer, grouses, peacocks or lambs. The second group includes embroideries where figures form narrative scenes and both human and animal figures constitute a part of the story. (en)
Title
  • Narození dítěte v lidovém prostředí a rituální vliv obřadní textilie – koutní plachty
  • Narození dítěte v lidovém prostředí a rituální vliv obřadní textilie – koutní plachty (cs)
  • The birth of a child in folk traditions and influence of ritual textile of ceremonial – of the corner curtain (en)
skos:prefLabel
  • Narození dítěte v lidovém prostředí a rituální vliv obřadní textilie – koutní plachty
  • Narození dítěte v lidovém prostředí a rituální vliv obřadní textilie – koutní plachty (cs)
  • The birth of a child in folk traditions and influence of ritual textile of ceremonial – of the corner curtain (en)
skos:notation
  • RIV/00023272:_____/14:#0002290!RIV15-MK0-00023272
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 31598
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023272:_____/14:#0002290
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • the birth of a child in folk traditions; the corner curtain in Bohemia and Moravia - the embroidery, motives, figures; heraldic motives of birds standing, deer, grouses, peacocks, lambs (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [7B2BA43936F2]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Narození dítěte v lidovém prostředí a rituální vliv obřadní textilie – koutní plachty
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Tauberová, Monika
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Národní muzeum
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7036-426-0
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software