About: The PROVENIO Project, the PROVENIO Database and the Provenance Treatment in the National Museum Library     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • The aim of the PROVENIO Project: The Method of the Book Provenance Research, which was initiated by the National Museum Library in 2012, is to create the methodology for the cataloguing of provenance notes and marks in books in the MARC 21 cataloguing format. The article briefly summarises the existing cataloguing recommendations and the basic adjustment and expansion of the MARC 21 cataloguing format, some inspired by the modifications introduced by the CERL, others proposed by the National Museum Library. The cataloguing recommendations concern both the MARC 21 cataloguing format for bibliographic records and modify some of its parts for it to be utilisable also for a detailed description of provenance notes and marks on the one hand, and on the other hand the format for authority data, which has been adjusted and expanded so as to meet the requirements on cataloguing and sufficient characteristics of the owners of books (individuals, families, corporations) and their book collections. Particular attention has been paid to the issues of linking various fields of bibliographic entries related to one particular provenance mark. The article further presents a proposed controlled thesaurus for the cataloguing and description of provenance marks, which has been implemented in cataloguing systems as an authority file. (en)
  • Cílem projektu „PROVENIO: metodika výzkumu knižních proveniencí“, který zahájila Knihovna Národního muzea v roce 2012, je vytvoření metodického postupu a návodu pro katalogizaci provenienčních poznámek a značek v knihách v katalogizačním formátu MARC 21. Příspěvek ve stručnosti shrnuje aktuální katalogizační doporučení a základní úpravy formátu, které zčásti spočívají na doporučeních organizace CERL a částečně vycházejí z návrhů Knihovny Národního muzea. Katalogizační doporučení zohledňují jak formát pro bibliografická data, který upravují tak, aby v něm bylo možno zachytit jednotlivé provenienční záznamy v knihách, tak formát pro autoritní data, který aktualizují pro potřeby rozšířené katalogizace majitelů knih, ať už se jednalo o soukromé osoby, nebo o korporace. Zvláštní pozornost byla věnována problematice propojování různých polí záznamu vztahujících se k jedné konkrétní provenienci. Příspěvek rovněž prezentuje řízený heslář pro typologickou klasifikaci provenienčních záznamů v knihách, který je implementován do knihovního systému jako soubor autoritních záznamů.
  • Cílem projektu „PROVENIO: metodika výzkumu knižních proveniencí“, který zahájila Knihovna Národního muzea v roce 2012, je vytvoření metodického postupu a návodu pro katalogizaci provenienčních poznámek a značek v knihách v katalogizačním formátu MARC 21. Příspěvek ve stručnosti shrnuje aktuální katalogizační doporučení a základní úpravy formátu, které zčásti spočívají na doporučeních organizace CERL a částečně vycházejí z návrhů Knihovny Národního muzea. Katalogizační doporučení zohledňují jak formát pro bibliografická data, který upravují tak, aby v něm bylo možno zachytit jednotlivé provenienční záznamy v knihách, tak formát pro autoritní data, který aktualizují pro potřeby rozšířené katalogizace majitelů knih, ať už se jednalo o soukromé osoby, nebo o korporace. Zvláštní pozornost byla věnována problematice propojování různých polí záznamu vztahujících se k jedné konkrétní provenienci. Příspěvek rovněž prezentuje řízený heslář pro typologickou klasifikaci provenienčních záznamů v knihách, který je implementován do knihovního systému jako soubor autoritních záznamů. (cs)
Title
  • The PROVENIO Project, the PROVENIO Database and the Provenance Treatment in the National Museum Library (en)
  • Projekt PROVENIO: Databáze provenio a zpracování proveniencí v Knihovně Národního muzea
  • Projekt PROVENIO: Databáze provenio a zpracování proveniencí v Knihovně Národního muzea (cs)
skos:prefLabel
  • The PROVENIO Project, the PROVENIO Database and the Provenance Treatment in the National Museum Library (en)
  • Projekt PROVENIO: Databáze provenio a zpracování proveniencí v Knihovně Národního muzea
  • Projekt PROVENIO: Databáze provenio a zpracování proveniencí v Knihovně Národního muzea (cs)
skos:notation
  • RIV/00023272:_____/13:#0002274!RIV15-MK0-00023272
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(DF12P01OVV023)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3-4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 100231
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023272:_____/13:#0002274
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • PROVENIO; book provenance; cataloguing; manuscripts; early printed books; history of libraries; ex libris; supralibros; MARC 21 (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [16913875B74C]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník Národního muzea v Praze, řada C - Literární historie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 57
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kašparová, Jaroslava
  • Šípek, Richard
issn
  • 0036-5351
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software