About: Frič Museum in Lázně Bělohrad     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The town of Lázně Bělohrad, not far from Jičín, acquired its name in 1905. Until then, it was known as just Bělohrad. The spa (Lázně) was founded in 1888, when the long-known baths were officially acknowledged to have healing effects. In 1900, the newly opened moorland spa became a frequent destination for Dr. Antonín Frič. His summer stays there became a yearly ritual, consisting always of several weeks with his wife, and later also with their grandchildren, Karl and Toníček. This tradition continued until his death in 1913. It wasn't only the healing baths that benefitted the elderly man's health, but the surrounding countryside offered interesting geological material for study. Frič soon gained the respect and deference of the local inhabitants, which enabled him to introduce a suggestion in 1903 – to found a new museum building in the rapidly growing town, constructed in accordance with all the then-recognized principles of museum design. Thanks to Frič's propagation and enlightened direction, the museum became a prime example for many subsequent cities and towns that decided to emulate Bělohrad. (en)
  • Městečko Lázně Bělohrad nedaleko Jičína dostalo své dnešní jméno až v roce 1905, do té doby bylo známo pouze jako Bělohrad. Základ zdejšího lázeňství se traduje rokem 1888, kdy byly oblíbené vanové lázně úředně uznány za léčivé. Za zdejšími slatinnými koupelemi začal do nově zřízených lázní od roku 1900 jezdit i profesor dr. Antonín Frič. Jeho letní pobyt se stal každoročním rituálem, setrval zde vždy několik týdnů s manželkou, později i s vnoučaty Karlem a Toničkou, a to pravidelně až do své smrti v roce 1913. Nebyly to jen léčivé koupele, které starého pána uzdravovaly, Bělohrad se svým okolím dokázal přírodovědci na odpočinku nabídnout velmi zajímavý studijní materiál geologického charakteru. Frič si záhy zjednal mezi zdejším obyvatelstvem respekt a úctu. Proto také mohl bez obav přijít v roce 1903 s návrhem, zbudovat v tomto, především díky lázeňství rychle se rozvíjejícím městečku, samostatnou budovu městského muzea, navrženou a postavenou podle všech tehdy platných muzejních pravidel. Z nové muzejní budovy se velice rychle, také díky důsledné Fričově propagaci a osvětě, stal vzor pro mnohá další zemská města a městečka, která se rozhodla město Bělohrad následovat.
  • Městečko Lázně Bělohrad nedaleko Jičína dostalo své dnešní jméno až v roce 1905, do té doby bylo známo pouze jako Bělohrad. Základ zdejšího lázeňství se traduje rokem 1888, kdy byly oblíbené vanové lázně úředně uznány za léčivé. Za zdejšími slatinnými koupelemi začal do nově zřízených lázní od roku 1900 jezdit i profesor dr. Antonín Frič. Jeho letní pobyt se stal každoročním rituálem, setrval zde vždy několik týdnů s manželkou, později i s vnoučaty Karlem a Toničkou, a to pravidelně až do své smrti v roce 1913. Nebyly to jen léčivé koupele, které starého pána uzdravovaly, Bělohrad se svým okolím dokázal přírodovědci na odpočinku nabídnout velmi zajímavý studijní materiál geologického charakteru. Frič si záhy zjednal mezi zdejším obyvatelstvem respekt a úctu. Proto také mohl bez obav přijít v roce 1903 s návrhem, zbudovat v tomto, především díky lázeňství rychle se rozvíjejícím městečku, samostatnou budovu městského muzea, navrženou a postavenou podle všech tehdy platných muzejních pravidel. Z nové muzejní budovy se velice rychle, také díky důsledné Fričově propagaci a osvětě, stal vzor pro mnohá další zemská města a městečka, která se rozhodla město Bělohrad následovat. (cs)
Title
  • Frič Museum in Lázně Bělohrad (en)
  • Fričovo muzeum v Lázních Bělohrad
  • Fričovo muzeum v Lázních Bělohrad (cs)
skos:prefLabel
  • Frič Museum in Lázně Bělohrad (en)
  • Fričovo muzeum v Lázních Bělohrad
  • Fričovo muzeum v Lázních Bělohrad (cs)
skos:notation
  • RIV/00023272:_____/13:#0002217!RIV14-MK0-00023272
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3-4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 75770
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023272:_____/13:#0002217
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Lázně Bělohrad; Frič museum; museology; Antonín Frič (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [4348F36ADBD7]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník Národního muzea v Praze, řada B - Přírodní vědy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 69
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pařízková, Kateřina
issn
  • 0036-5343
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software