About: MUDr. Bohuslav šlechtic Jiruš a jeho odkaz Národnímu muzeu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Med. Dr. Vincenc Jiruš (1810–1884) byl významný lékař Ústavu šlechtičen a řady šlechtických rodin v Praze, za zásluhy získal několik řádů, šlechtický titul a erb. Jeho syn Bohuslav Jiruš (1841–1901) také absolvoval lékařskou fakultu pražské univerzity a po působení v zoochemickém ústavu byl 1875 jmenován profesorem botaniky na univerzitě v Záhřebu. 1886 se vrátil do Prahy jako profesor farmakologie nově zřízené české Karlo-Ferdinandovy univerzity. Dosáhl titulu dvorní rada a získal rytířský kříž Leopoldova řádu. Byl veřejně činný, od mládí spolupracoval s Národním muzeem jako člen správního výboru, inspektor botanických sbírek a nakonec jednatel muzejní Společnosti. Ve své závěti kromě několika konkrétních odkazů (např. doživotní rentu své sestře Marii a neznámé Terezii Jančičové) ustanovil Národní muzeum svým univerzálním dědicem. Muzeum převzalo z jeho pozůstalosti archiválie, knihovnu a řadu předmětů do historické sbírky; peníze a výnos z cenných papírů byly určeny na nákup přírodovědeckých sbírek. Část pozůstalosti byla podle závěti komisionálně uložena a zapečetěna do dvou velkých dřevěných beden, které se mají otevřít 200 let po Jirušově smrti. V Archivu NM je uloženo 8 pergamenových listin a další důležité osobní a rodinné dokumenty, osobní fond obsahuje především rukopisy vlastních prací, účetní doklady a cestovní prospekty. Samostatný celek tvoří sbírka fotografií ze zahraničních cest. V pozůstalosti zcela chybí osobní a rodinná korespondence a fotografie, nejsou známy téměř žádné informace o jeho soukromém životě. Útržkovité zprávy o rodinných událostech z jeho mládí můžeme vyčíst z výtahu deníku jeho otce a deníku jeho sestry Anny, dochovaných ve strojopisných opisech. Otázkou zůstává, zda byly osobní dokumenty zničeny nebo jsou uloženy v bednách a budou historikům dostupné po jejich otevření – 16. 11. 2101.
  • Med. Dr. Vincenc Jiruš (1810–1884) byl významný lékař Ústavu šlechtičen a řady šlechtických rodin v Praze, za zásluhy získal několik řádů, šlechtický titul a erb. Jeho syn Bohuslav Jiruš (1841–1901) také absolvoval lékařskou fakultu pražské univerzity a po působení v zoochemickém ústavu byl 1875 jmenován profesorem botaniky na univerzitě v Záhřebu. 1886 se vrátil do Prahy jako profesor farmakologie nově zřízené české Karlo-Ferdinandovy univerzity. Dosáhl titulu dvorní rada a získal rytířský kříž Leopoldova řádu. Byl veřejně činný, od mládí spolupracoval s Národním muzeem jako člen správního výboru, inspektor botanických sbírek a nakonec jednatel muzejní Společnosti. Ve své závěti kromě několika konkrétních odkazů (např. doživotní rentu své sestře Marii a neznámé Terezii Jančičové) ustanovil Národní muzeum svým univerzálním dědicem. Muzeum převzalo z jeho pozůstalosti archiválie, knihovnu a řadu předmětů do historické sbírky; peníze a výnos z cenných papírů byly určeny na nákup přírodovědeckých sbírek. Část pozůstalosti byla podle závěti komisionálně uložena a zapečetěna do dvou velkých dřevěných beden, které se mají otevřít 200 let po Jirušově smrti. V Archivu NM je uloženo 8 pergamenových listin a další důležité osobní a rodinné dokumenty, osobní fond obsahuje především rukopisy vlastních prací, účetní doklady a cestovní prospekty. Samostatný celek tvoří sbírka fotografií ze zahraničních cest. V pozůstalosti zcela chybí osobní a rodinná korespondence a fotografie, nejsou známy téměř žádné informace o jeho soukromém životě. Útržkovité zprávy o rodinných událostech z jeho mládí můžeme vyčíst z výtahu deníku jeho otce a deníku jeho sestry Anny, dochovaných ve strojopisných opisech. Otázkou zůstává, zda byly osobní dokumenty zničeny nebo jsou uloženy v bednách a budou historikům dostupné po jejich otevření – 16. 11. 2101. (cs)
  • Vincenc Jiruš, M. D., was a prominent physician at the Institute of Noblewomen and in many nobles families in Prague. His son Bohuslav Jiruš also graduated in medicine from the University in Prague and after an engagement at the Zoochemical Institute was in 1875 appointed professor of the botany at the University in Zagreb. In 1886, he returned to Prague as professor of pharmacology at the newly established Czech Charles-Ferdinand University. He got the title of Court Counsellor and was awarded the Knight’s Cross of the Order of Leopold. He actively participated in public life: since his young age he cooperated with the National Museum as a member of executive committee, inspector of the botanical collections and finally as the secretary of Society of the National Museum. In his will, he designated the National Museum his heir general, except for some special bequests (e. g. life annuities for his sister Maria and an unknown woman Terezia Jančičová). Archival documents, library and many objects from the inheritance were taken to historical collections; money and yields on stocks were designated for the purchase of natural history collections. According the will, a part of the inheritance was stored and sealed in two big wooden boxes, which should be open 200 years after his death. 8 sheets of parchment paper and others important personal and family documents are deposited in the archive of the National Museum; the personal collection contains mainly the manuscripts of his works, bills and travel leaflets. A separate unit is composed of photos from his travels abroad. In the inheritance there is neither personal correspondence nor there are photos. Scarcely any information about his private life is known; fragmentary reports about the family events in his young age can be read out from the abstracts of his father’s diary and from his sister’s Anna diary preserved in form of typewritten copies. (en)
Title
  • MUDr. Bohuslav šlechtic Jiruš a jeho odkaz Národnímu muzeu
  • MUDr. Bohuslav šlechtic Jiruš a jeho odkaz Národnímu muzeu (cs)
  • Bohuslav nobleman Jiruš, M. D. and his bequest to the National Museum (en)
skos:prefLabel
  • MUDr. Bohuslav šlechtic Jiruš a jeho odkaz Národnímu muzeu
  • MUDr. Bohuslav šlechtic Jiruš a jeho odkaz Národnímu muzeu (cs)
  • Bohuslav nobleman Jiruš, M. D. and his bequest to the National Museum (en)
skos:notation
  • RIV/00023272:_____/13:#0002214!RIV14-MK0-00023272
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 3-4
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 89975
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023272:_____/13:#0002214
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Vincenc Jiruš; Bohuslav Jiruš; National Museum; Archives of National Museum; Jiruš’s will; boxes (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [2133D2FFF8E8]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník Národního muzea v Praze, řada A - Historie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 67
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Běličová, Milena
issn
  • 0036-5335
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software