About: Móda v ulicích protektorátu. Život – oděv – lidé     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Publikace dokumentuje vývoj odívání v období let 1939–1945, který je nedílnou součástí vědeckého zpracování příslušné části sbírky oděvů Oddělení novodobých českých dějin Národního muzea. Vývoj odívání byl pojat jako významná součást vývoje společnosti na pozadí historických událostí a každodenního života v období Protektorátu Čechy a Morava. Byl tak zařazen do širších souvislostí v rámci výzkumu životního stylu daného období, neboť dějiny odívání jsou integrální součástí lidských dějin a moderní sociální a kulturní dějiny je již mezi témata, kterým věnují svoji pozornost, zařadily. Pro zhodnocení období byly využity jak prameny osobní povahy – pozůstalosti významných osobností, protektorátních politiků a vědců – tak prameny vzešlé z úřadování protektorátních organizací. Stěžejní pramennou základnou byly fondy Archivu Národního muzea, ale i fondy dalších institucí, např. Národního archivu, Moravského zemského archivu v Brně či Vojenského historického ústavu Praha. Ke zpracování problematiky módy, dějin odívání i jevů, které je determinovaly, byly využity rovněž ikonografické prameny, např. fotografické sbírky a dobový tisk. Studie představila oděv v širších souvislostech, které umožnily vytvořit komplexnější pohled na oblečení nejen v jeho vzhledu a střihu a jejich proměnách, ale i na jeho funkci a užití. Struktura publikace členěná podle typologie oděvu umožnila propojení konkrétních oděvů s konkrétními příležitostmi, ke kterým byl oděv určen. Zachytila nejen to, co móda na stránkách časopisů předepisovala, ale také to, co se opravdu nosilo, nejen na ulicích, co se těšilo široké oblibě, nebo naopak tvořilo omezené české lokální specifikum. S maximálním využitím archivního, sbírkového i seriálového fondu Národního muzea (i dalších institucí) byla poprvé odborně a v takové úplnosti zpracována oblast odívání v období Protektorátu Čechy a Morava a dějiny každodennosti, které s ní souvisí.
  • Publikace dokumentuje vývoj odívání v období let 1939–1945, který je nedílnou součástí vědeckého zpracování příslušné části sbírky oděvů Oddělení novodobých českých dějin Národního muzea. Vývoj odívání byl pojat jako významná součást vývoje společnosti na pozadí historických událostí a každodenního života v období Protektorátu Čechy a Morava. Byl tak zařazen do širších souvislostí v rámci výzkumu životního stylu daného období, neboť dějiny odívání jsou integrální součástí lidských dějin a moderní sociální a kulturní dějiny je již mezi témata, kterým věnují svoji pozornost, zařadily. Pro zhodnocení období byly využity jak prameny osobní povahy – pozůstalosti významných osobností, protektorátních politiků a vědců – tak prameny vzešlé z úřadování protektorátních organizací. Stěžejní pramennou základnou byly fondy Archivu Národního muzea, ale i fondy dalších institucí, např. Národního archivu, Moravského zemského archivu v Brně či Vojenského historického ústavu Praha. Ke zpracování problematiky módy, dějin odívání i jevů, které je determinovaly, byly využity rovněž ikonografické prameny, např. fotografické sbírky a dobový tisk. Studie představila oděv v širších souvislostech, které umožnily vytvořit komplexnější pohled na oblečení nejen v jeho vzhledu a střihu a jejich proměnách, ale i na jeho funkci a užití. Struktura publikace členěná podle typologie oděvu umožnila propojení konkrétních oděvů s konkrétními příležitostmi, ke kterým byl oděv určen. Zachytila nejen to, co móda na stránkách časopisů předepisovala, ale také to, co se opravdu nosilo, nejen na ulicích, co se těšilo široké oblibě, nebo naopak tvořilo omezené české lokální specifikum. S maximálním využitím archivního, sbírkového i seriálového fondu Národního muzea (i dalších institucí) byla poprvé odborně a v takové úplnosti zpracována oblast odívání v období Protektorátu Čechy a Morava a dějiny každodennosti, které s ní souvisí. (cs)
  • The book illustrates development of clothing during the years 1939-1945 which is an integral part of scientific research of the relevant part of clothing collection in the Department of Modern History in the National Museum. The development of clothing was approched as a significant part of society´s development in the background of historical events and everyday life in the period of Protectorate of Bohemia and Moravia. This way it was put in broader context within the research of lifestyle in the particular period of time because history of clothing is an integral part of human history. To evaluate the era private source records were used - estates of significant figures such as protectorate politicians and scientists - as well as sources emerging from Protectorate´s organizations´ administration. The main source base were funds of the National Museum Archive and also funds of National Archive, Moravian Archive in Brno or Military Historical Institute in Prague. To approach the issue of fashion, history of clothing and occurrences that determinated them, collections of photographs and period press were used. The study introduces clothing in broader context which enables to provide a more complex view of clothes not only in its design, cut and their transformation but also in its function and usage. The structure of the book, which is divided according to the typology of clothes, enables interconnection of particular clothes with particular occasions for which the garment was meant. It does not show only fashion recommended in the fashion magazines but also clothes that was really worn, clothes which was widely popular or, on the contrary, represented limited Czech local particularity. With the maximum use of archive, collection and series funds of the National Museum (and other institutions), the topic of clothing in the period of Protectorate of Bohemia and Moravia interconnected with history of everyday life, was researched so thoroughly for the first time. (en)
Title
  • Móda v ulicích protektorátu. Život – oděv – lidé
  • Móda v ulicích protektorátu. Život – oděv – lidé (cs)
  • Fashion in the Streets of Protectorate. Life – Clothing - People (en)
skos:prefLabel
  • Móda v ulicích protektorátu. Život – oděv – lidé
  • Móda v ulicích protektorátu. Život – oděv – lidé (cs)
  • Fashion in the Streets of Protectorate. Life – Clothing - People (en)
skos:notation
  • RIV/00023272:_____/13:#0002212!RIV14-MK0-00023272
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 88702
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023272:_____/13:#0002212
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Protectorate; Everydayness; Fashion; Clothing; Celebrities (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [EF88850C8512]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Móda v ulicích protektorátu. Život – oděv – lidé
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Burianová, Miroslava
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Národní muzeum
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7036-397-3
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software