About: Domov ze zbytků. Textil v domácnosti v Protektorátu Čechy a Morava     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Druhá světová válka, a ostatně celé období Protektorátu Čechy a Morava, patří k nejsmutnějším kapitolám našich moderních dějin. V období, kdy se lidé ve veřejném životě museli přetvařovat a chovat se loajálně, se domov stával nesmírně důležitým místem. Po zavedení přídělového systému na oděvy a tím i metráž a dekorační textil v prosinci 1939 se ovšem koupě nových látek pro dekoraci interiéru stala téměř nemožnou. Na řadu přišlo tzv. přešívání a kombinování. Stejně jako u oděvů se z nouze stal trend a ze starších poškozených záclon, závěsů, povlaků apod. vznikaly nové s využitím zachovalých částí, pospojovaných například ažurou. Střihově či typově období navazovalo na dobu první republiky. Snad jedinými novinkami byla prostírání pod talíře a skleničky pro jednotlivé osoby, změna velikosti a formátu polštářů ložního prádla a zatemňovací rolety. Studie věnuje pozornost jak typickému s dlouholetou setrvačností přežívajícímu interiérovému textilu, tak novinkám, které toto období do domácností přineslo, a zasazuje je do kontextu protektorátní každodennosti.
  • Druhá světová válka, a ostatně celé období Protektorátu Čechy a Morava, patří k nejsmutnějším kapitolám našich moderních dějin. V období, kdy se lidé ve veřejném životě museli přetvařovat a chovat se loajálně, se domov stával nesmírně důležitým místem. Po zavedení přídělového systému na oděvy a tím i metráž a dekorační textil v prosinci 1939 se ovšem koupě nových látek pro dekoraci interiéru stala téměř nemožnou. Na řadu přišlo tzv. přešívání a kombinování. Stejně jako u oděvů se z nouze stal trend a ze starších poškozených záclon, závěsů, povlaků apod. vznikaly nové s využitím zachovalých částí, pospojovaných například ažurou. Střihově či typově období navazovalo na dobu první republiky. Snad jedinými novinkami byla prostírání pod talíře a skleničky pro jednotlivé osoby, změna velikosti a formátu polštářů ložního prádla a zatemňovací rolety. Studie věnuje pozornost jak typickému s dlouholetou setrvačností přežívajícímu interiérovému textilu, tak novinkám, které toto období do domácností přineslo, a zasazuje je do kontextu protektorátní každodennosti. (cs)
  • The Second World War and incidentally the whole period of Protectorate of Bohemia and Moravia belong to the saddest chapters of our modern history. In period when poeple had to pretend and behave loyally in their public life, home became an immensely important place. After the introduction of a ration system for clothes and also for carpeting and decorative textile in December 1939, purchase of new cloths for interior decorations became almost impossible. There started so called making over and combining. As with clothes, the trend became from making things from the indigence, and new things were created by using preserved part of older defective curtains, draperies, cases etc., connected with hem-stitching. As for the style and type concerned, the period continued in tradition of the period of the First Republic. Perhaps the only novelty of this period were placemats under plates and glasses each person, chase of size and format of linen pillows and blanking Windows blinds. The study focuses on a typical with long-time inertia surviving interior textile as well as innovations that the period brought to households and puts them in the context of everyday life in the Protectorate. (en)
Title
  • Domov ze zbytků. Textil v domácnosti v Protektorátu Čechy a Morava
  • Domov ze zbytků. Textil v domácnosti v Protektorátu Čechy a Morava (cs)
  • Home from remains. Textile in Households in the Protectorate of Bohemia and Moravia (en)
skos:prefLabel
  • Domov ze zbytků. Textil v domácnosti v Protektorátu Čechy a Morava
  • Domov ze zbytků. Textil v domácnosti v Protektorátu Čechy a Morava (cs)
  • Home from remains. Textile in Households in the Protectorate of Bohemia and Moravia (en)
skos:notation
  • RIV/00023272:_____/13:#0002211!RIV14-MK0-00023272
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2013
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 70368
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023272:_____/13:#0002211
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Protectorate; Everydayness; Textile; Combining; Interior; Making over; Rationing system (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [5ABAC27D0111]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Textil v muzeu
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Burianová, Miroslava
issn
  • 1804-1752
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software