About: Contribution to chemical composition of tetrahedrite from the Piesky copper deposit, the Špania Dolina ore district, central Slovakia     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Minerály skupiny tetraedritu jsou hlavní rudní komponentou na ložisku Piesky a v minulosti byly nejdůležitějším zdrojem mědi a stříbra v celém rudním revíru Špania Dolina (střední Slovensko, Slovenská republika). Vyskytují se jako prožilky, impregnace nebo celistvé agregáty o velikosti do 10 cm v asociaci s chalkopyritem v křemen-karbonátových žilách nebo mineralizovaných horninách a jsou obvykle alterovány za vzniku žlutozelených amorfních Cu-Sb-Fe fází nebo různých supergenních minerálů. Chemické složení minerálů tetraedritové skupiny z různých částí ložiska Piesky je celkem uniformní. Cu je dominantním prvkem v trigonální pozici a zjištěny zde byly pouze nízké obsahy Ag (do 0.04 apfu). Celkový obsah dvojmocných kovů jako Fe, Zn (1.3-1.7 apfu), stejně jako nízké obsahy Pb v tetraedrické pozici spolu se zvýšeným obsahem Cu (vyšším než teoretický obsah 10 apfu) naznačují přítomnosti minimálně části Cu2+ v této pozici. V pozici X je převažujícím prvkem Sb, takže absolutně dominujícím druhem na ložisku Piesky je As-bohatý tetraedrit. Pouze v jednom případě byl pozorován Sb-bohatý tennantit jako nepravidelné zóny o velikosti do 50 μm v As-bohatém tetraedritu. Charakteristickým rysem minerálů řady tetraedrit-tennantit z ložiska Piesky jsou pravidelné minoritní obsahy Bi (do 0.14 apfu).
  • Minerály skupiny tetraedritu jsou hlavní rudní komponentou na ložisku Piesky a v minulosti byly nejdůležitějším zdrojem mědi a stříbra v celém rudním revíru Špania Dolina (střední Slovensko, Slovenská republika). Vyskytují se jako prožilky, impregnace nebo celistvé agregáty o velikosti do 10 cm v asociaci s chalkopyritem v křemen-karbonátových žilách nebo mineralizovaných horninách a jsou obvykle alterovány za vzniku žlutozelených amorfních Cu-Sb-Fe fází nebo různých supergenních minerálů. Chemické složení minerálů tetraedritové skupiny z různých částí ložiska Piesky je celkem uniformní. Cu je dominantním prvkem v trigonální pozici a zjištěny zde byly pouze nízké obsahy Ag (do 0.04 apfu). Celkový obsah dvojmocných kovů jako Fe, Zn (1.3-1.7 apfu), stejně jako nízké obsahy Pb v tetraedrické pozici spolu se zvýšeným obsahem Cu (vyšším než teoretický obsah 10 apfu) naznačují přítomnosti minimálně části Cu2+ v této pozici. V pozici X je převažujícím prvkem Sb, takže absolutně dominujícím druhem na ložisku Piesky je As-bohatý tetraedrit. Pouze v jednom případě byl pozorován Sb-bohatý tennantit jako nepravidelné zóny o velikosti do 50 μm v As-bohatém tetraedritu. Charakteristickým rysem minerálů řady tetraedrit-tennantit z ložiska Piesky jsou pravidelné minoritní obsahy Bi (do 0.14 apfu). (cs)
  • The minerals of the tetrahedrite isotypic series are the main ore phases at the Piesky deposit and in the past they were the most important source of copper and silver at the whole Špania Dolina ore district (central Slovakia, Slovak Republic). They occur as veinlets, impregnations or massive aggregates up to 10 cm in size, which are associated together with chalcopyrite in quartz-carbonate veins or in mineralized rocks and are often altered to the yellowish-green aggregates of amorphous Cu-Sb-Fe phases or diverse supergene minerals. The chemical composition of minerals of the tetrahedrite isotypic series from the various parts of the Piesky deposit is rather uniform. In the trigonal site Cu is dominant element and only low content of Ag (up to 0.04 apfu) was detected. The overall content of divalent metals like Fe, Zn as well as slight amount of Pb in the tetrahedral site is up to 1.3 - 1.7 apfu, which together with elevated content of Cu (higher than theoretical value of 10 apfu) suggest the presence of at least some Cu2+ in this position. In the X position Sb is the prevalent element, so As-rich tetrahedrite is the absolutely dominant species at the Piesky deposit. Only in one case, Sb-rich tennantite as an irregular zones up to 50 μm in size was observed in the As-rich tetrahedrite. Characteristic feature of tetrahedrite-tennantite minerals from the Piesky deposit is regular content of Bi (up to 0.14 apfu). (en)
Title
  • Contribution to chemical composition of tetrahedrite from the Piesky copper deposit, the Špania Dolina ore district, central Slovakia (en)
  • Příspěvek k chemickému složení tetraedritu z Cu-ložiska Piesky, rudní revír Špania Dolina, střední Slovensko
  • Příspěvek k chemickému složení tetraedritu z Cu-ložiska Piesky, rudní revír Špania Dolina, střední Slovensko (cs)
skos:prefLabel
  • Contribution to chemical composition of tetrahedrite from the Piesky copper deposit, the Špania Dolina ore district, central Slovakia (en)
  • Příspěvek k chemickému složení tetraedritu z Cu-ložiska Piesky, rudní revír Špania Dolina, střední Slovensko
  • Příspěvek k chemickému složení tetraedritu z Cu-ložiska Piesky, rudní revír Špania Dolina, střední Slovensko (cs)
skos:notation
  • RIV/00023272:_____/13:#0002104!RIV14-MK0-00023272
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 99543
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023272:_____/13:#0002104
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • tetrahedrite; chemical composition; Piesky deposit; central Slovakia; Slovak Republic (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [D3B0F109E9DB]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Bulletin mineralogicko-petrologického oddělení Národního muzea v Praze
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 21
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Macek, Ivo
  • Sejkora, Jiří
  • Števko, Martin
issn
  • 1211-0329
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software