About: Coins and Medals of the Emperor Francis Stephen of Lorraine : Collection of the National Museum, Prague     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Publikace zpřístupňuje numismatický materiál Františka Štěpána Lotrinského, manžela Marie Terezie, uložený v bohaté sbírce Národního muzea v Praze. Její výjimečnost dokládá mimo jiné i atraktivní původní dvoupatrová kazeta obsahující padesát medailí, které nechal razit v Nancy otec císaře. Při zpracování tématu bylo vzato v úvahu, že osobnost Františka Štěpána Lotrinského, jako císaře svaté říše římské, bude jistě atraktivní i pro zahraniční čtenáře. Mezinárodnímu zaměření publikace odpovídá tudíž i dvojjazyčný text, který je jednak český, jednak anglický. Vlastní námět i vnější úprava práce navazuje na reprezentativní publikaci vídeňského dvora z roku 1782, věnovanou medailím raženým za vlády Marie Terezie. Důraz byl kladen na srozumitelnost textu, a to nejen pro odborníky, ale i pro nenumismatickou veřejnost, čemuž odpovídají záměrné překlady latinských opisů a vysvětlení dnes již skrytých motivů na medailích. Poznatky jsou čerpány z moderní české i mezinárodní literatury, zároveň však nejsou opomenuty ani dobové tisky z 18. století. Zařazením popisovaných mincí a medailí do širších souvislostí a sledováním jejich vlivu na umělecká díla usiluje publikace o odkrytí nových poznatků nejen k numismatice samotné, ale i k dějinám umění a obecné historii.
  • Publikace zpřístupňuje numismatický materiál Františka Štěpána Lotrinského, manžela Marie Terezie, uložený v bohaté sbírce Národního muzea v Praze. Její výjimečnost dokládá mimo jiné i atraktivní původní dvoupatrová kazeta obsahující padesát medailí, které nechal razit v Nancy otec císaře. Při zpracování tématu bylo vzato v úvahu, že osobnost Františka Štěpána Lotrinského, jako císaře svaté říše římské, bude jistě atraktivní i pro zahraniční čtenáře. Mezinárodnímu zaměření publikace odpovídá tudíž i dvojjazyčný text, který je jednak český, jednak anglický. Vlastní námět i vnější úprava práce navazuje na reprezentativní publikaci vídeňského dvora z roku 1782, věnovanou medailím raženým za vlády Marie Terezie. Důraz byl kladen na srozumitelnost textu, a to nejen pro odborníky, ale i pro nenumismatickou veřejnost, čemuž odpovídají záměrné překlady latinských opisů a vysvětlení dnes již skrytých motivů na medailích. Poznatky jsou čerpány z moderní české i mezinárodní literatury, zároveň však nejsou opomenuty ani dobové tisky z 18. století. Zařazením popisovaných mincí a medailí do širších souvislostí a sledováním jejich vlivu na umělecká díla usiluje publikace o odkrytí nových poznatků nejen k numismatice samotné, ale i k dějinám umění a obecné historii. (cs)
  • This book is about the coins and medals of the Emperor Francis Stephen of Lorraine, a husband of Maria Theresa and a personality who is of interest to both Czech and foreign readers. There is a fully bilingual text. Tomáš Kleisner and Jan Boublík present coins and medals from the rich numismatic collection of the National Museum, Prague. The series of medals of the House of Lorraine, struck at Nancy for the Emperor´s father, is very rare. The set is kept in a two-tier box specially made for the purpose. The topic of the book, its layout and the two languages used follow an original volume produced by the court of Vienna in 1782 which describes medals of the reign of the Empress Maria Theresa. Latin inscriptions are translated and forgotten meanings and figures explained. The authors use the latest Czech and international research as well as 18th century pamphlets and newspapers to put the coins and medals of Francis Stephen of Lorraine into a broader historical context and bring new information to numismatists and also to historians and art historians. (en)
Title
  • Coins and Medals of the Emperor Francis Stephen of Lorraine : Collection of the National Museum, Prague (en)
  • Mince a medaile císaře Františka Štěpána Lotrinského : sbírka Národního muzea v Praze
  • Mince a medaile císaře Františka Štěpána Lotrinského : sbírka Národního muzea v Praze (cs)
skos:prefLabel
  • Coins and Medals of the Emperor Francis Stephen of Lorraine : Collection of the National Museum, Prague (en)
  • Mince a medaile císaře Františka Štěpána Lotrinského : sbírka Národního muzea v Praze
  • Mince a medaile císaře Františka Štěpána Lotrinského : sbírka Národního muzea v Praze (cs)
skos:notation
  • RIV/00023272:_____/11:#0001597!RIV12-MK0-00023272
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 212574
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023272:_____/11:#0001597
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • coins; medals; emblems; Francis Stephen of Lorraine (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [EF3DD5C6A9A2]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Mince a medaile císaře Františka Štěpána Lotrinského : sbírka Národního muzea v Praze
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Boublík, Jan
  • Kleisner, Tomáš
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Národní muzeum
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7036-316-4
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software