About: The storage of library collections in the special foil jackets without the air as an opportunity to protect them from degradation effects - yes or no?     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Noviny a periodika se ukládají do nekyselých lepenkových krabic, které chrání archiválie před prachem, světlem a mechanickým poškozením, ale nechrání před vzdušnými polutanty a případnými chemickými reakcemi vyvolanými vzdušným kyslíkem. Použití vakuového balení archivních materiálů do speciálních fólií jako možné alternativy dlouhodobého uložení je založeno na předpokladu, že eliminace vlivu kyslíku by mohla zpomalit či dokonce zabránit oxidaci těchto materiálů. Autorky se zabývaly vlivem vakuového balení na vlastnosti novinového papíru a periodik, ověřena byla účinnost fólií při vakuovém balení a jejich schopnost ochránit papír před oxidačními reakcemi. Přes fólie vyrobené z polyvinylalkoholu migruje vlhkost a kyslík dovnitř k uloženým archiváliím, tím dále probíhají nežádoucí oxidační a hydrolytické reakce. Hmotnost balíčků z hliníkové fólie se nemění, vlhkost ani kyslík nemigruje dovnitř, hliník má tedy výborné bariérové vlastnosti pro prostup kyslíku. Z výsledků vyplývá, že vakuové balení není vhodná metoda pro dlouhodobé uložení archiválií, knih a novin s vysokým obsahem dřevoviny. V zabalených systémech se vytváří pravděpodobně mikroklima, kde může docházet k degradačním reakcím.
  • Noviny a periodika se ukládají do nekyselých lepenkových krabic, které chrání archiválie před prachem, světlem a mechanickým poškozením, ale nechrání před vzdušnými polutanty a případnými chemickými reakcemi vyvolanými vzdušným kyslíkem. Použití vakuového balení archivních materiálů do speciálních fólií jako možné alternativy dlouhodobého uložení je založeno na předpokladu, že eliminace vlivu kyslíku by mohla zpomalit či dokonce zabránit oxidaci těchto materiálů. Autorky se zabývaly vlivem vakuového balení na vlastnosti novinového papíru a periodik, ověřena byla účinnost fólií při vakuovém balení a jejich schopnost ochránit papír před oxidačními reakcemi. Přes fólie vyrobené z polyvinylalkoholu migruje vlhkost a kyslík dovnitř k uloženým archiváliím, tím dále probíhají nežádoucí oxidační a hydrolytické reakce. Hmotnost balíčků z hliníkové fólie se nemění, vlhkost ani kyslík nemigruje dovnitř, hliník má tedy výborné bariérové vlastnosti pro prostup kyslíku. Z výsledků vyplývá, že vakuové balení není vhodná metoda pro dlouhodobé uložení archiválií, knih a novin s vysokým obsahem dřevoviny. V zabalených systémech se vytváří pravděpodobně mikroklima, kde může docházet k degradačním reakcím. (cs)
  • Newspapers and periodicals are stored in acid-free cardboard boxes that protect the archives from dust, light and mechanical damage, but does not protect against airborne pollutants and possible chemical reactions induced by oxygen. The use of vacuum packing of archival materials into the special foils as a possible alternative to long-term storage is based on the assumption that the elimination of oxygen could slow down or even prevent the oxidation of these materials. The authors examined the influence of vacuum packing on the properties of newspaper and periodicals, verified the effectiveness of foils for vacuum packing and their ability to protect the paper against oxidative reactions. Despite the foils made of polyvinyl alcohol, the humidity and oxygen migrates to the stored archival materials, the further the undesirable oxidation and hydrolytic reactions progress. The weight of aluminum foil packages does not change, moisture or oxygen not migrate inwards, so aluminum has excellent barrier properties for oxygen penetration. The results show that the vacuum packing is not suitable method for long-term storage of archival documents, books and newspapers with a high content of wood pulp. The packing systems are likely to create a microclimate, which may bring about the degradation reactions. (en)
Title
  • The storage of library collections in the special foil jackets without the air as an opportunity to protect them from degradation effects - yes or no? (en)
  • Umístění knihovních fondů do obalů ze speciálních fólií bez přístupu vzduchu jako možnost jejich ochrany před degradačními vlivy – ano či ne?
  • Umístění knihovních fondů do obalů ze speciálních fólií bez přístupu vzduchu jako možnost jejich ochrany před degradačními vlivy – ano či ne? (cs)
skos:prefLabel
  • The storage of library collections in the special foil jackets without the air as an opportunity to protect them from degradation effects - yes or no? (en)
  • Umístění knihovních fondů do obalů ze speciálních fólií bez přístupu vzduchu jako možnost jejich ochrany před degradačními vlivy – ano či ne?
  • Umístění knihovních fondů do obalů ze speciálních fólií bez přístupu vzduchu jako možnost jejich ochrany před degradačními vlivy – ano či ne? (cs)
skos:notation
  • RIV/00023221:_____/11:#0000238!RIV12-MK0-00023221
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, Z(MK00002322103)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 236742
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023221:_____/11:#0000238
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • vacuum packing, newspapers, degradation factors, polyvinyl alcohol, long-term storage (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3C1D6788BB85]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Výzkum a vývoj nových postupů v ochraně a konzervaci písemných památek (2005-2011) : sborník příspěvků závěrečného semináře k výzkumnému záměru MK00002322103
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vávrová, Petra
  • Ohlídalová, Martina
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Národní knihovna ČR
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7050-603-5
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software