About: Josef Svoboda - scenographer     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The monograph examines the scenographic work of the Czech stage designer and architect Josef Svoboda (1920–2002), from his first efforts as an amateur in his native town of Čáslav, to his final production in 2002. It endeavours to record his most important undertakings – his work at the Grand Opera of 5 May in Prague, overcoming socialist realism at the National Theatre in Prague, the golden years with Alfréd Radok and Otomar Krejča at the same theatre, the genesis, successes, and fate of Laterna Magika, entry onto the great world stage of opera and ballet, and work with prominent world directors in drama. In the case of Josef Svoboda, it is not enough just to name and describe the productions he worked on, as an integral part of his work and world fame were his discoveries in the field of new theatre technologies. Expanding his %22scenographic alphabet%22, as he himself described the arsenal techniques that modern theatre can use in stage design, became his lifelong obsession. Better knowledge of Svoboda – the architect – should be provided by a chapter on his unrealised projects for theatre buildings. An important and innovative part of this monograph is the complete list of his works accompanied, wherever possible, by a small informative picture on each entry. The book contains DVD with documentary movie Theatre Svoboda by Jakub Hejna (with English subtitles). (en)
  • Monografie sleduje život a dílo českého scénografa a architekta Josefa Svobody (1920–2002) od prvních amatérských pokusů v rodném městě Čáslavi až po poslední inscenaci v roce 2002. Zachycuje významné období jeho práce ve Velké opeře 5. května v Praze, přechod do Národního divadla, období socialistického realismu i velkou éru v Národním divadle s režiséry Bohumilem Hrdličkou, Alfrédem Radokem, Otomarem Krejčou, Jaromírem Pleskotem a Miroslavem Macháčkem, v opeře především s Václavem Kašlíkem. Zabývá se vznikem, světovým úspěchem i dalšími osudy Laterny magiky, která ovlivnila vstup Josefa Svobody na velkou světovou scénu operní a baletní, věnuje se i jeho práci s významnými světovými činoherními režiséry. Připomíná Josefa Svobodu i jako architekta; bohužel žádný z jeho projektů divadelních budov nebyl realizován. Vedle rozsáhlé autorské studie publikace obsahuje téměř 300 černobílých a barevných fotografií a reprodukcí, biografické údaje doplněné osobními snímky, úplný soupis scénografického díla doplněný informativním obrázkem ke každé položce i výběrovou bibliografii. Jde o zásadní a souhrnné zpracování Svobodova díla založené na osobní odborné zkušenosti, znalosti archivního materiálu především ze Svobodova osobního archivu a na rozhovorech s umělcem. Josef Svoboda svou divadelní tvorbou i technickými a technologickými inovacemi patří mezi nejvýznamnější světové scénografy druhé poloviny 20. století. Spolu s dalšími českými scénografy se výrazně zasloužil o výborné renomé oboru a mimo jiné přispěl k založení světové scénografické výstavy Pražské Quadriennale. Kniha obsahuje DVD s filmem Jakuba Hejny Divadlo Svoboda.
  • Monografie sleduje život a dílo českého scénografa a architekta Josefa Svobody (1920–2002) od prvních amatérských pokusů v rodném městě Čáslavi až po poslední inscenaci v roce 2002. Zachycuje významné období jeho práce ve Velké opeře 5. května v Praze, přechod do Národního divadla, období socialistického realismu i velkou éru v Národním divadle s režiséry Bohumilem Hrdličkou, Alfrédem Radokem, Otomarem Krejčou, Jaromírem Pleskotem a Miroslavem Macháčkem, v opeře především s Václavem Kašlíkem. Zabývá se vznikem, světovým úspěchem i dalšími osudy Laterny magiky, která ovlivnila vstup Josefa Svobody na velkou světovou scénu operní a baletní, věnuje se i jeho práci s významnými světovými činoherními režiséry. Připomíná Josefa Svobodu i jako architekta; bohužel žádný z jeho projektů divadelních budov nebyl realizován. Vedle rozsáhlé autorské studie publikace obsahuje téměř 300 černobílých a barevných fotografií a reprodukcí, biografické údaje doplněné osobními snímky, úplný soupis scénografického díla doplněný informativním obrázkem ke každé položce i výběrovou bibliografii. Jde o zásadní a souhrnné zpracování Svobodova díla založené na osobní odborné zkušenosti, znalosti archivního materiálu především ze Svobodova osobního archivu a na rozhovorech s umělcem. Josef Svoboda svou divadelní tvorbou i technickými a technologickými inovacemi patří mezi nejvýznamnější světové scénografy druhé poloviny 20. století. Spolu s dalšími českými scénografy se výrazně zasloužil o výborné renomé oboru a mimo jiné přispěl k založení světové scénografické výstavy Pražské Quadriennale. Kniha obsahuje DVD s filmem Jakuba Hejny Divadlo Svoboda. (cs)
Title
  • Josef Svoboda - scenographer (en)
  • Josef Svoboda - scénograf
  • Josef Svoboda - scénograf (cs)
skos:prefLabel
  • Josef Svoboda - scenographer (en)
  • Josef Svoboda - scénograf
  • Josef Svoboda - scénograf (cs)
skos:notation
  • RIV/00023205:_____/12:#0000205!RIV13-MK0-00023205
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 143878
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023205:_____/12:#0000205
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Theatre; Design; Set design; Scenography; Architecture; Josef Svoboda (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [4C5F29E843E0]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Josef Svoboda - scénograf
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Albertová, Helena
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Institut umění - Divadelní ústav
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7008-290-4
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software