About: Uncommon indications for orthotopic liver transplantation     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Summary: As of 13th August 2013, 1,000 liver transplants have been carried out at the Institute for Clinical and Experimental Medicine (IKEM) in Prague of which in 84 (8.4%) cases for an uncommon diagnosis. Indicating the process in these cases is more difficult than in conventional diagnoses, because there is insufficient experience and the results are evaluated on small samples of patients. Methods: A retrospective review of a group of patients with less frequent diagnoses who underwent orthotopic liver transplantation in IKEM. For selected diagnoses, we assessed the cumulative survival of patients and grafts. Results: The most frequent diagnoses were polycystic liver disease, Budd-Chiari syndrome and epithelioid hemangioendothelioma. Annual cumulative survival reached 87%, 82%, 100%; five-year survival was 87%, 72% and 100%. In the group of six subjects transplanted for metastatic neuroendocrine tumours in the liver two patients died. Conclusion: In the indicated cases, orthotopic liver transplantation brings excellent results in the group of uncommon diagnoses. Patients with metastases of neuroendocrine tumours in the liver represent a borderline indication. Orthotopic liver transplantation can be a good solution for some rare conditions. To succeed it is essential to carry out a careful pre-transplantation evaluation and examination. We have to always consider the possibility of a conservative treatment. (en)
  • Souhrn: K 13. 8. 2013 bylo v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze provedeno celkem 1 000 transplantací jater, z toho v 84 (8,4 %) případech pro méně časté diagnózy. Indikační proces je v těchto případech náročnější než u běžných diagnóz, protože chybí dostatečná zkušenost a výsledky jsou hodnoceny na malých souborech nemocných. Metody: Retrospektivní zhodnocení souboru nemocných s méně častými diagnózami, kteří podstoupili v IKEM transplantaci jater. U vybraných diagnóz jsme hodnotili kumulativní přežívání pacientů a štěpů. Výsledky: Nejčastěji byly zastoupeny polycystická nemoc jater, Budd-Chiariho syndrom a epiteloidní hemangioendoteliom. Jednoleté kumulativní přežívání pacientů bylo 87 %, 82 % a 100 %, pětileté 87 %, 72 % a 100 %. Ve skupině šesti jedinců transplantovaných pro metastázy neuroendokrinních tumorů v játrech zemřeli dva nemocní. Závěr: Ortotopická transplantace jater přináší v indikovaných případech dobré výsledky i ve skupině méně častých diagnóz. Nemocní s metastázami neuroendokrinních tumorů v játrech představují velmi hraniční indikaci. Ortotopická transplantace jater může být dobrým řešením i pro některá vzácná onemocnění. Předpokladem úspěchu je správná předtransplantační rozvaha a pečlivé vyšetření. Vždy je nutno zvážit i možnost konzervativní léčby.
  • Souhrn: K 13. 8. 2013 bylo v Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze provedeno celkem 1 000 transplantací jater, z toho v 84 (8,4 %) případech pro méně časté diagnózy. Indikační proces je v těchto případech náročnější než u běžných diagnóz, protože chybí dostatečná zkušenost a výsledky jsou hodnoceny na malých souborech nemocných. Metody: Retrospektivní zhodnocení souboru nemocných s méně častými diagnózami, kteří podstoupili v IKEM transplantaci jater. U vybraných diagnóz jsme hodnotili kumulativní přežívání pacientů a štěpů. Výsledky: Nejčastěji byly zastoupeny polycystická nemoc jater, Budd-Chiariho syndrom a epiteloidní hemangioendoteliom. Jednoleté kumulativní přežívání pacientů bylo 87 %, 82 % a 100 %, pětileté 87 %, 72 % a 100 %. Ve skupině šesti jedinců transplantovaných pro metastázy neuroendokrinních tumorů v játrech zemřeli dva nemocní. Závěr: Ortotopická transplantace jater přináší v indikovaných případech dobré výsledky i ve skupině méně častých diagnóz. Nemocní s metastázami neuroendokrinních tumorů v játrech představují velmi hraniční indikaci. Ortotopická transplantace jater může být dobrým řešením i pro některá vzácná onemocnění. Předpokladem úspěchu je správná předtransplantační rozvaha a pečlivé vyšetření. Vždy je nutno zvážit i možnost konzervativní léčby. (cs)
Title
  • Uncommon indications for orthotopic liver transplantation (en)
  • Méně časté indikace k ortotopické transplantaci jater
  • Méně časté indikace k ortotopické transplantaci jater (cs)
skos:prefLabel
  • Uncommon indications for orthotopic liver transplantation (en)
  • Méně časté indikace k ortotopické transplantaci jater
  • Méně časté indikace k ortotopické transplantaci jater (cs)
skos:notation
  • RIV/00023001:_____/13:00058700!RIV14-MZ0-00023001
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • N
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 5
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 87190
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023001:_____/13:00058700
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • liver transplantation, uncommon indications, patient and graft survival (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [A1BB51B9AB69]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Gastroenterologie a hepatologie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 67
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Janečková, Lucie
  • Lánská, Věra
  • Trunečka, Pavel
  • Špičák, Julius
  • Gottfriedová, Halima
issn
  • 1804-7874
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 24 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software