About: Non-alcoholic steatohepatitis - lipotoxic liver disease     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is characterized by liver steatosis occurring in persons without significant alcohol consumption. Non-alcoholic steatohepatitis (NASH) is its progressive form marked by metabolic changes of hepatocytes, inflammation, necrosis, and fibrosis of liver tissue leading to cirrhosis and hepatocellular carcinoma. Because of its close association with obesity, dyslipidaemia, hypertension, and type 2 diabetes, NAFLD/NASH is considered to be the liver component of metabolic syndrome. Patients with NASH have higher mortality from hepatic and/or extrahepatic disease. Etiopathogenesis of NAFLD/NASH involves the dysfunction of fatty tissue and fatty acid release and humoral deregulation characterized by insulin resistance, predominance of pro-inflammatory factors, accumulation of triglycerides in hepatocytes and hepatocyte apoptosis, oxidative stress and stimulation of fibre production in liver tissue. Diagnosis of NAFLD is based mostly on liver imaging, while liver biopsy is necessary to confirm NASH. Treatment of NAFLD/NASH is based on regimen and life-style modification including diet and exercise, leading to the restoration of insulin sensitivity, decrease in body and liver fat and curbing of liver inflammation. To decrease the body mass, bariatric surgery is more effective than pharmacotherapy. According to the American Association for the Study of Liver Disease practice guidelines, vitamin E is the first line treatment of non-diabetic patients with NASH confirmed by biopsy and pioglitazone may also be used. Administration of metformin, ursodeoxycholic acid, pentoxyfilline, and probiotics is not supported by the results of clinical trials. (en)
  • Nealkoholická tuková jaterní choroba (NAFLD) je onemocnění charakterizované jaterní steatózou vznikající u osob bez významné konzumace alkoholu. Nealkoholická steatohepatitida (NASH) je její progredientní forma, kde steatózu komplikují metabolické změny hepatocytů, zánět, fibróza, případně cirhóza a hepatocelulární karcinom. Těsná souvislost s centrální obezitou, diabetem 2. typu a hypertenzí nutí považovat NAFLD/NASH za jaterní komponentu metabolického syndromu. Pacienti s NASH mají vyšší letalitu na mimojaterní i jaterní onemocnění. V etiopatogenezi NAFLD se uplatňuje dysfunkční tuková tkáň uvolňující volné mastné kyseliny a humorální dysregulace charakterizovaná inzulinovou rezistencí, převahou prozánětlivých faktorů, hromaděním triglyceridů v hepatoctech, apoptózou hepatocytů, oxidačním stresem a stimulací fibroprodukce v jaterní tkáni. Diagnostika NAFLD je založena na zobrazovacích metodách, k průkazu NASH je nezbytná jaterní biopsie. V léčbě se uplatňují především režimová a dietní opatření, která zvyšují citlivost tkání k inzulinu a vedou ke snížení obsahu tuku v játrech i k omezení zánětlivé reakce. K redukci tělesné hmotnosti lze přispět farmakologicky, nebo spolehlivěji metodami bariatrické chirurgie. Dle posledního doporučení Americké společnosti pro studium jaterních chorob je farmakoterapie omezena na podávání vitaminu E jako první linie léčby u nemocných bez diabetu. Dále lze použít pioglitazon. Výsledky provedených studií zatím nepodporují podávání metforminu, ursodeoxycholové kyseliny, probiotika ani pentoxifylinu.
  • Nealkoholická tuková jaterní choroba (NAFLD) je onemocnění charakterizované jaterní steatózou vznikající u osob bez významné konzumace alkoholu. Nealkoholická steatohepatitida (NASH) je její progredientní forma, kde steatózu komplikují metabolické změny hepatocytů, zánět, fibróza, případně cirhóza a hepatocelulární karcinom. Těsná souvislost s centrální obezitou, diabetem 2. typu a hypertenzí nutí považovat NAFLD/NASH za jaterní komponentu metabolického syndromu. Pacienti s NASH mají vyšší letalitu na mimojaterní i jaterní onemocnění. V etiopatogenezi NAFLD se uplatňuje dysfunkční tuková tkáň uvolňující volné mastné kyseliny a humorální dysregulace charakterizovaná inzulinovou rezistencí, převahou prozánětlivých faktorů, hromaděním triglyceridů v hepatoctech, apoptózou hepatocytů, oxidačním stresem a stimulací fibroprodukce v jaterní tkáni. Diagnostika NAFLD je založena na zobrazovacích metodách, k průkazu NASH je nezbytná jaterní biopsie. V léčbě se uplatňují především režimová a dietní opatření, která zvyšují citlivost tkání k inzulinu a vedou ke snížení obsahu tuku v játrech i k omezení zánětlivé reakce. K redukci tělesné hmotnosti lze přispět farmakologicky, nebo spolehlivěji metodami bariatrické chirurgie. Dle posledního doporučení Americké společnosti pro studium jaterních chorob je farmakoterapie omezena na podávání vitaminu E jako první linie léčby u nemocných bez diabetu. Dále lze použít pioglitazon. Výsledky provedených studií zatím nepodporují podávání metforminu, ursodeoxycholové kyseliny, probiotika ani pentoxifylinu. (cs)
Title
  • Non-alcoholic steatohepatitis - lipotoxic liver disease (en)
  • Nealkoholická steatohepatitida - lipotoxická jaterní choroba
  • Nealkoholická steatohepatitida - lipotoxická jaterní choroba (cs)
skos:prefLabel
  • Non-alcoholic steatohepatitis - lipotoxic liver disease (en)
  • Nealkoholická steatohepatitida - lipotoxická jaterní choroba
  • Nealkoholická steatohepatitida - lipotoxická jaterní choroba (cs)
skos:notation
  • RIV/00023001:_____/13:00058464!RIV14-MZ0-00023001
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • N
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 91052
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023001:_____/13:00058464
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • vitamin E; pioglitazone; insulin resistance; type 2 diabetes mellitus; metabolic syndrome; liver steatosis; non-alcoholic steatohepatitis; NASH; NAFLD (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [48D009A232D4]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Remedia
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 23
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Trunečka, Pavel
issn
  • 0862-8947
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software