About: Somatostatin a jeho využití     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Somatostatin was discovered more than 40 years ago. It is a peptide with different prevailingly inhibitory effect. Two basic molecules of somatostatin differ particularly in the distribution and length of their action. Somatostatin acts as a hormone, a paracrine and autocrine factor and as a neurotransmitter. The highest concentration of somatostatin producing cells is found in the stomach, duodenum and pancreas. Somatostatin inhibits all, mainly pancreatic and gastric exocrine and endocrine secretion, modulates immunity and affects differentiation and other central nervous system functions. In clinical practice, somatostatin and its longer acting analogues can be used in oesophageal variceal bleeding. It reduces splanchnic circulation dueto its direct effect on the cells of the smooth muscle. Thanks to the inhibition of the pancreatic secretion it can be used in the treatment of fistulas and in their prevention after pancreatic surgery. Somatostatin reduces the risk of pancreatitis after ERCP. It has both a symptomatic and inhibitory effect on neuroendocrine tumours. In the Czech Republic it also plays a roleasanOctreoScan in diagnostics. Somatostatin is also used in acromegaly, meningioma, polycystosis, angiodysplasia, Cushing syndrome and for ascites of unknown origin. (en)
  • Somatostatin byl objeven před více než 40 lety. Jedná se o peptid s různým převážně inhibičním působením. Dvě základní molekuly somatostatinu se od sebe liší zejména distribucí a délkou působení. Somatostatin působí hormonálně, parakrinně, apokrinně i jako neurotransmiter. Největší koncentrace buněk produkujících somatostatin je v oblasti žaludku, duodena a pankreatu. Somatostatin snižuje veškerou, zejména pankreatickou a žaludeční zevní i vnitřní sekreci, modifikuje imunitu a zasahuje do diferenciace i funkcí centrálního nervového systému (CNS). V klinické praxi je indikován spolu s jeho déle působícími analogy u krvácení z jícnových varixů. Snižuje prokrvení splanchniku přímým působením na buňky hladké svaloviny. Snížením pankreatické sekrece jej lze využít v hojení pištěli a jejich prevenci po operaci pankreatu. Somatostatin snižuje riziko pankreatitidy po ERCP. Působí symptomaticky i inhibičně u neuroendokrinních tumorů. Zde se uplatňuje v podobě OctreoScanu i v diagnostice. Somatostatin se dále využívá u akromegalie, meningiomu, polycystózy jater a ledvin, angiodysplasie, Cushingova syndromu a ascitu nejasného původu.
  • Somatostatin byl objeven před více než 40 lety. Jedná se o peptid s různým převážně inhibičním působením. Dvě základní molekuly somatostatinu se od sebe liší zejména distribucí a délkou působení. Somatostatin působí hormonálně, parakrinně, apokrinně i jako neurotransmiter. Největší koncentrace buněk produkujících somatostatin je v oblasti žaludku, duodena a pankreatu. Somatostatin snižuje veškerou, zejména pankreatickou a žaludeční zevní i vnitřní sekreci, modifikuje imunitu a zasahuje do diferenciace i funkcí centrálního nervového systému (CNS). V klinické praxi je indikován spolu s jeho déle působícími analogy u krvácení z jícnových varixů. Snižuje prokrvení splanchniku přímým působením na buňky hladké svaloviny. Snížením pankreatické sekrece jej lze využít v hojení pištěli a jejich prevenci po operaci pankreatu. Somatostatin snižuje riziko pankreatitidy po ERCP. Působí symptomaticky i inhibičně u neuroendokrinních tumorů. Zde se uplatňuje v podobě OctreoScanu i v diagnostice. Somatostatin se dále využívá u akromegalie, meningiomu, polycystózy jater a ledvin, angiodysplasie, Cushingova syndromu a ascitu nejasného původu. (cs)
Title
  • Somatostatin a jeho využití
  • Somatostatin a jeho využití (cs)
  • Somatostatin and its use (en)
skos:prefLabel
  • Somatostatin a jeho využití
  • Somatostatin a jeho využití (cs)
  • Somatostatin and its use (en)
skos:notation
  • RIV/00023001:_____/12:00056086!RIV13-MZ0-00023001
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 6
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 169183
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023001:_____/12:00056086
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • fistula; endoleak; secretion; pancreatitis; portal hypertension; somatostatin (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C41E4AED6736]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Gastroenterologie a hepatologie
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 66
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Špičák, Julius
issn
  • 1804-7874
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software