About: Léčba lupusové nefritidy     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Lupusová nefritida se vyskytuje asi u 60 % nemocných se systémovým lupus erytematodes. Projevuje se zejména proteinurií, případně až nefrotickým syndromem, mikroskopickou hematurií a alterací renální funkce. Léčba se řídí především histopatologickým nálezem při renální biopsii. Při nálezu klasifikační třídy I a II jsou indikovány inhibitory ACE a blokátory receptoru pro angiotenzin. U proliferativních forem třídy III a IV je nutná indukční imunosupresivní léčba kortikoidy s cyklofosfamidem nebo s mykofenolátem mofetilem. Po dosažení remise nastupuje udržovací léčba kortikoidy s mykofenolátem mofetilem nebo s azathioprinem. Membranózní forma třídy V je v čisté formě benignější a v počátku při mírných projevech lze vystačit se symptomatickou léčbou. Při vyšší proteinurii nebo při současném nálezu proliferace je indikována kombinovaná imunosupresivní léčba podobně jako u proliferativních forem. V této indikaci, zejména při vyšší proteinurii, je metodou volby i léčba cyklosporinem A.
  • Lupusová nefritida se vyskytuje asi u 60 % nemocných se systémovým lupus erytematodes. Projevuje se zejména proteinurií, případně až nefrotickým syndromem, mikroskopickou hematurií a alterací renální funkce. Léčba se řídí především histopatologickým nálezem při renální biopsii. Při nálezu klasifikační třídy I a II jsou indikovány inhibitory ACE a blokátory receptoru pro angiotenzin. U proliferativních forem třídy III a IV je nutná indukční imunosupresivní léčba kortikoidy s cyklofosfamidem nebo s mykofenolátem mofetilem. Po dosažení remise nastupuje udržovací léčba kortikoidy s mykofenolátem mofetilem nebo s azathioprinem. Membranózní forma třídy V je v čisté formě benignější a v počátku při mírných projevech lze vystačit se symptomatickou léčbou. Při vyšší proteinurii nebo při současném nálezu proliferace je indikována kombinovaná imunosupresivní léčba podobně jako u proliferativních forem. V této indikaci, zejména při vyšší proteinurii, je metodou volby i léčba cyklosporinem A. (cs)
  • Lupus nephritis occurs in approximately 60 % of patients with systemic lupus etythematosus. Main manifestation patterns are proteinuria, often associated with nephrotic syndrome, microscopic hematuria, and renal dysfunction. The treatment is directed by histopathological finding in renal biopsy. In patients with class I and II, ACE inhibitors and angiotensin receptor blockers are indicated. In proliferative forms of class III and IV, induction immunosuppression with corticosteroids and cyclophosphamide or mycophenolate mofetil is necessary. Maintenance therapy with corticosteroids and mycophenolate mofetil or azathioprin follows after achievement of remission. Membranous form of class V is in it's pure form more benign, and at the beginning when symptoms are mild, symptomatic therapy might be sufficient. Higher proteinuria or simultaneous histological finding of proliferation indicates combined immunosuppression as in proliferative forms. In this indication, particularly when higher proteinuria is present, cyclosporin A is a method of choice. (en)
Title
  • Léčba lupusové nefritidy
  • Léčba lupusové nefritidy (cs)
  • Treatment of lupus nephritis (en)
skos:prefLabel
  • Léčba lupusové nefritidy
  • Léčba lupusové nefritidy (cs)
  • Treatment of lupus nephritis (en)
skos:notation
  • RIV/00023001:_____/12:00056047!RIV13-MZ0-00023001
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 5
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 146688
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023001:_____/12:00056047
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • cyclosporine A; mycophenolate mofetil; cyclophoshamide; corticosteroids; lupus nephritis (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [096DEC7B9EDD]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Interní medicína pro praxi
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 14
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Matl, Ivo
issn
  • 1212-7299
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software