About: Hypertension in type 2 diabetes - current approach to diagnosis and treatment     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Hypertenze, jejíž výskyt je u osob s diabetem dvakrát vyšší než v ostatní populaci, se významnou měrou podílí na vysokém kardiovaskulárním riziku těchto nemocných. U diabetu 2. typu má převážně charakter primární (esenciální) hypertenze, velmi často s dominujícím zvýšením systolického tlaku. Diagnostika hypertenze se má vzhledem k riziku periferních cévních změn u osob s diabetem důsledně opírat o měření na paži, při kterém se již v praxi nejčastěji uplatňují automatické oscilometrické přístroje. Aktuální hranice diagnostických hodnot pro hypertenzi a zahájení léčby je stejná jako pro osoby bez diabetu, tj. >= 140/90 mm Hg. Snížení krevního tlaku je z hlediska snížení rizika vaskulárních, renálních a dalších komplikací u osob s diabetem mimořádně efektivní. Vzhledem k chybění důkazů účinnosti z prospektivních studií dochází v současné době k přehodnocení původních přísnějších cílových hodnot zpět na úroveň platnou pro ostatní osoby s hypertenzí (< 140/90 mm Hg). Nižší cílové hodnoty (< 130/80 mm Hg) zůstávají zachovány pro nemocné se subklinickým orgánovým postižením, zejména mikroalbuminurií a proteinurií. Doporučenou iniciální volbou pro nemocné s diabetem jsou kromě nefarmakologických opatření inhibitory systému renin-angiotenzin-aldosteron (RAS), které je možno s výhodou kombinovat s kalciovými blokátory a/nebo diuretiky.
  • Hypertenze, jejíž výskyt je u osob s diabetem dvakrát vyšší než v ostatní populaci, se významnou měrou podílí na vysokém kardiovaskulárním riziku těchto nemocných. U diabetu 2. typu má převážně charakter primární (esenciální) hypertenze, velmi často s dominujícím zvýšením systolického tlaku. Diagnostika hypertenze se má vzhledem k riziku periferních cévních změn u osob s diabetem důsledně opírat o měření na paži, při kterém se již v praxi nejčastěji uplatňují automatické oscilometrické přístroje. Aktuální hranice diagnostických hodnot pro hypertenzi a zahájení léčby je stejná jako pro osoby bez diabetu, tj. >= 140/90 mm Hg. Snížení krevního tlaku je z hlediska snížení rizika vaskulárních, renálních a dalších komplikací u osob s diabetem mimořádně efektivní. Vzhledem k chybění důkazů účinnosti z prospektivních studií dochází v současné době k přehodnocení původních přísnějších cílových hodnot zpět na úroveň platnou pro ostatní osoby s hypertenzí (< 140/90 mm Hg). Nižší cílové hodnoty (< 130/80 mm Hg) zůstávají zachovány pro nemocné se subklinickým orgánovým postižením, zejména mikroalbuminurií a proteinurií. Doporučenou iniciální volbou pro nemocné s diabetem jsou kromě nefarmakologických opatření inhibitory systému renin-angiotenzin-aldosteron (RAS), které je možno s výhodou kombinovat s kalciovými blokátory a/nebo diuretiky. (cs)
  • Hypertension is twice as common in diabetic patients as in people without diabetes and is one of the main causes of their high cardiovascular risk. In type 2 diabetes mellitus most cases of hypertension are primary (essential), often with a predominant systolic component. Because of potential peripheral arterial changes, the diagnosis of elevated blood pressure in diabetic patients should be always based on arm measurements which are now generally performed with automated oscillometric instruments. Current criteria for defining hypertension and initiation of therapy are identical to the ones used in the non-diabetic population, i.e. >= 140/90 mm Hg. Blood pressure reduction in diabetic patients is a very effective intervention with regard to the lowering of risk of vascular, renal and other complications. Lower target blood pressure levels for diabetic patients are currently not supported by convincing evidence from prospective trials and thus blood pressure treatment should aim at blood pressure values recommended in other patients with hypertension (< 140/90 mm Hg). More intensive blood pressure lowering (to < 130/80 mm Hg) should be pursued in patients with signs of subclinical organ damage, especially microalbuminuria or proteinuria. Treatment should be preferentially initiated by inhibitors of the renin-angiotensin-aldosterone system (RAS) accompanied by non-pharmacological measures; calcium channel blockers and/or diuretics provide convenient additional choices for combination therapy. (en)
Title
  • Hypertension in type 2 diabetes - current approach to diagnosis and treatment (en)
  • Hypertenze u nemocných s diabetem 2. typu - aktuální přístup k diagnostice a terapii
  • Hypertenze u nemocných s diabetem 2. typu - aktuální přístup k diagnostice a terapii (cs)
skos:prefLabel
  • Hypertension in type 2 diabetes - current approach to diagnosis and treatment (en)
  • Hypertenze u nemocných s diabetem 2. typu - aktuální přístup k diagnostice a terapii
  • Hypertenze u nemocných s diabetem 2. typu - aktuální přístup k diagnostice a terapii (cs)
skos:notation
  • RIV/00023001:_____/12:00056016!RIV13-MZ0-00023001
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • N
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 140122
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023001:_____/12:00056016
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • arterial hypertension, type 2 diabetes mellitus (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [D431A9B51289]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Interní medicína pro praxi
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 14
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bouček, Petr
issn
  • 1212-7299
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 75 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software