About: Risk factors for atherosclerosis in women     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Atherosclerosis manifests quite often (50 % of men and 60 % of women) as sudden cardiac death in persons with no previous signs of coronary disease. Based on current knowledge, much of atherosclerotic vascular events might be avoided. Therefore, high-risk individuals are to be indentified and treated. Currently recommended diagnostic and therapeutic procedures are, however, mostly based on the results of studies on the male population. However, in the general population, in women the prevalence and mortality of/from cardiovascular diseases and mainly strokes is in absolute numbers greater than in men. Smoking and diabetes mellitus and associated combined dyslipidemia (high level of triglycerides and lower protective HDL cholesterol) appear to be more aggressive cardiovascular risk factor in women. Unique cardiovascular risk factors in women are sex hormones and their changes; however, the use of synthetic hormones in the prevention of cardiovascular events in women brought largely negative results. Other specific risk factors in women are: preeclampsia, hypertension in pregnancy and gestational diabetes mellitus. Currently, in women greater emphasis should be placed on smoking cessation, adequate physical activity and on optimizing the lipid spectrum, including triglycerides and HDL cholesterol. (en)
  • Prvním příznakem aterosklerózy je velice často (u 50 % mužů a u 60 % žen) příhoda končící náhlou smrtí, a to bez předchozích známek onemocnění koronárních tepen. Na základě současných znalostí je možné většině aterosklerotických cévních příhod zabránit. To je důvodem k vyhledávání vysoce rizikových jedinců. Většina doporučených diagnostických a léčebných postupů však vychází z výsledků studií na mužské populaci. Přitom jsou ženy kardiovaskulárními onemocněními, a zejména mozkovými cévními příhodami v absolutních číslech postihovány více než muži. Kouření a diabetes mellitus a s nimi propojené kombinované dyslipidemie (vyšší triglyceridy a nižší ochranný HDL cholesterol) jsou zřejmě agresivnějšími rizikovými faktory u žen. Specifickým faktorem žen jsou pohlavní hormony a jejich změny; jejich použití v prevenci kardiovaskulárních příhod u žen však přineslo převážně negativní výsledky. Dalším rizikovým faktorem u žen jsou: preeklampsie, hypertenze v těhotenství a těhotenský diabetes mellitus. V současnosti je u žen kladen větší důraz na ukončení kouření, dostatečnou pohybovou aktivitu a na optimalizaci celého lipidového spektra včetně triglyceridů a HDL cholesterolu.
  • Prvním příznakem aterosklerózy je velice často (u 50 % mužů a u 60 % žen) příhoda končící náhlou smrtí, a to bez předchozích známek onemocnění koronárních tepen. Na základě současných znalostí je možné většině aterosklerotických cévních příhod zabránit. To je důvodem k vyhledávání vysoce rizikových jedinců. Většina doporučených diagnostických a léčebných postupů však vychází z výsledků studií na mužské populaci. Přitom jsou ženy kardiovaskulárními onemocněními, a zejména mozkovými cévními příhodami v absolutních číslech postihovány více než muži. Kouření a diabetes mellitus a s nimi propojené kombinované dyslipidemie (vyšší triglyceridy a nižší ochranný HDL cholesterol) jsou zřejmě agresivnějšími rizikovými faktory u žen. Specifickým faktorem žen jsou pohlavní hormony a jejich změny; jejich použití v prevenci kardiovaskulárních příhod u žen však přineslo převážně negativní výsledky. Dalším rizikovým faktorem u žen jsou: preeklampsie, hypertenze v těhotenství a těhotenský diabetes mellitus. V současnosti je u žen kladen větší důraz na ukončení kouření, dostatečnou pohybovou aktivitu a na optimalizaci celého lipidového spektra včetně triglyceridů a HDL cholesterolu. (cs)
Title
  • Risk factors for atherosclerosis in women (en)
  • Rizikové faktory aterosklerózy u žen
  • Rizikové faktory aterosklerózy u žen (cs)
skos:prefLabel
  • Risk factors for atherosclerosis in women (en)
  • Rizikové faktory aterosklerózy u žen
  • Rizikové faktory aterosklerózy u žen (cs)
skos:notation
  • RIV/00023001:_____/11:00002644!RIV12-MZ0-00023001
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1M0510), Z(MZ0IKEM2005)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 6
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 227244
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00023001:_____/11:00002644
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • women; atherosclerosis; cardiovascular diseases; risk factors; sex hormones (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E9AD380535AF]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Interní medicína pro praxi
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 13
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Piťha, Jan
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1212-7299
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software