About: Ohrožení obyvatel, infrastruktury a vodních útvarů bleskovými povodněmi a transportem sedimentu souvisejících s využitím půdy - posouzení v měřítku České republiky     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The research project is presented, where risk of residents, infrastructure and water bodies by flash floods and sediment transport is assessed for whole territory of the Czech Republic. The methodology is based on GIS approach. In the first step flow accumulation over actual DEM and landscape pattern is applied for determination of critical points, where concentrated surface runoff is accumulated and driven into sensitive areas. In the second step, WATEM/SEDEM model, based on RUSLE approach, has been implemented, to select those of critical points, characterized by high sediment transport. Then the profiles are classified, according to flood and sediment transport probability and vulnerability (the magnitude of water and sediment transport and sensitivity of structures coincided with runoff trajectories). Simple scenarios of conservation measures are then applied to analyze possible future strategies to avoid harmful effects. The presentation introduces innovative methodology, how the input information data layers for modeling can be acquired based on generally available data sources and how to deal with surface runoff driving through landscape. In conclusions, the criteria of potential risk and its categories are summarized, potential effects of agro-technical and technical control measures are presented and their effectiveness is discussed. (en)
  • Je představen výzkumný projekt, jehož cílem je hodnocení rizika ohrožení obyvatel, infrastruktury a vodních útvarů přívalovými dešti a transportem splavenin na území celé České republiky. Metodika je založena na hodnocení s využitím GIS. V prvním kroku jsou na základě DEM a charakteristik území stanovena místa soustředěného odtoku, která dále slouží pro určení kritických bodů, kde dochází k akumulaci odtoku a jeho dalšímu transportu do citlivých oblastí. Ve druhém kroku byl použit model WATEM/SEDEM, založený na metodice RUSLE, který byl použit pro výběr kritických bodů, vyznačujících se vysokým transportem sedimentů. Následně byly profily klasifikovány podle rizika pravděpodobnosti transportu sedimentu a zranitelnosti (velikosti transportu vody a splavenin a citlivosti struktur ohrožených trajektoriemi odtoku). Byly zpracovány jednoduché scénáře opatření umožňujících předcházení škodlivým účinkům. Prezentace představuje inovativní metodiku, jak s použitím obecně dostupných dat a pomocí datových vrstev a modelování lze posuzovat povrchový odtok a jeho vlivy při průchodu krajinou. Na závěr jsou shrnuta potenciální rizika a jejich kategorie, jsou posuzovány efekty agro-technických opatření a je diskutována jejich efektivita.
  • Je představen výzkumný projekt, jehož cílem je hodnocení rizika ohrožení obyvatel, infrastruktury a vodních útvarů přívalovými dešti a transportem splavenin na území celé České republiky. Metodika je založena na hodnocení s využitím GIS. V prvním kroku jsou na základě DEM a charakteristik území stanovena místa soustředěného odtoku, která dále slouží pro určení kritických bodů, kde dochází k akumulaci odtoku a jeho dalšímu transportu do citlivých oblastí. Ve druhém kroku byl použit model WATEM/SEDEM, založený na metodice RUSLE, který byl použit pro výběr kritických bodů, vyznačujících se vysokým transportem sedimentů. Následně byly profily klasifikovány podle rizika pravděpodobnosti transportu sedimentu a zranitelnosti (velikosti transportu vody a splavenin a citlivosti struktur ohrožených trajektoriemi odtoku). Byly zpracovány jednoduché scénáře opatření umožňujících předcházení škodlivým účinkům. Prezentace představuje inovativní metodiku, jak s použitím obecně dostupných dat a pomocí datových vrstev a modelování lze posuzovat povrchový odtok a jeho vlivy při průchodu krajinou. Na závěr jsou shrnuta potenciální rizika a jejich kategorie, jsou posuzovány efekty agro-technických opatření a je diskutována jejich efektivita. (cs)
Title
  • Ohrožení obyvatel, infrastruktury a vodních útvarů bleskovými povodněmi a transportem sedimentu souvisejících s využitím půdy - posouzení v měřítku České republiky
  • Ohrožení obyvatel, infrastruktury a vodních útvarů bleskovými povodněmi a transportem sedimentu souvisejících s využitím půdy - posouzení v měřítku České republiky (cs)
  • Risk of the residents, infrastructure and water bodies by flash floods and sediment transport in relation to land use - assessment in the scale of the Czech Republic (en)
skos:prefLabel
  • Ohrožení obyvatel, infrastruktury a vodních útvarů bleskovými povodněmi a transportem sedimentu souvisejících s využitím půdy - posouzení v měřítku České republiky
  • Ohrožení obyvatel, infrastruktury a vodních útvarů bleskovými povodněmi a transportem sedimentu souvisejících s využitím půdy - posouzení v měřítku České republiky (cs)
  • Risk of the residents, infrastructure and water bodies by flash floods and sediment transport in relation to land use - assessment in the scale of the Czech Republic (en)
skos:notation
  • RIV/00020711:_____/14:00004152!RIV15-MV0-00020711
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(VG20122015092)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 34127
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00020711:_____/14:00004152
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • flash floods; sediment transport; WATEM/SEDEM; RUSLE (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E2A3D9B345A5]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • David, Václav
  • Dočkal, Martin
  • Devátý, Jan
  • Hanel, Martin
  • Koudelka, Petr
  • Rosendorf, Pavel
  • Zumr, David
  • Bauer, M.
  • Dostál, T.
  • Krása, J.
  • Jáchymová, Barbora
  • Struhal, Luděk
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software