About: Možnosti intenzifikace biologických nádrží určených k čištění a dočišťování odpadních vod     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V České republice jsou biologické nádrže poměrně často využívanou technologií čištění odpadních vod z malých obcí. Vedle vlastního čištění slouží na mnoha místech i k jejich dočišťování, případně akumulaci. Využívají se jednostupňové i vícestupňové biologické nádrže bez i s mechanickým předčištěním. Mezi výhody jejich použití se řadí nízké konstrukční a provozní náklady v porovnání s konvenčními systémy čištění odpadních vod a také skutečnost, že snesou velké výkyvy v zatížení a dokáží si poradit i s výrazně naředěnými odpadními vodami. S ohledem na skutečnost, že se jedná o extenzivní způsob čištění odpadních vod, je třeba počítat i s problémy a omezeními, které mohou negativně ovlivňovat jejich životnost a především účinnost čištění. Hlavním cílem příspěvku je shrnout funkci mechanického předčištění, vlastních biologických nádrží včetně nedostatků a omezení a především možnosti jejich intenzifikace.
  • V České republice jsou biologické nádrže poměrně často využívanou technologií čištění odpadních vod z malých obcí. Vedle vlastního čištění slouží na mnoha místech i k jejich dočišťování, případně akumulaci. Využívají se jednostupňové i vícestupňové biologické nádrže bez i s mechanickým předčištěním. Mezi výhody jejich použití se řadí nízké konstrukční a provozní náklady v porovnání s konvenčními systémy čištění odpadních vod a také skutečnost, že snesou velké výkyvy v zatížení a dokáží si poradit i s výrazně naředěnými odpadními vodami. S ohledem na skutečnost, že se jedná o extenzivní způsob čištění odpadních vod, je třeba počítat i s problémy a omezeními, které mohou negativně ovlivňovat jejich životnost a především účinnost čištění. Hlavním cílem příspěvku je shrnout funkci mechanického předčištění, vlastních biologických nádrží včetně nedostatků a omezení a především možnosti jejich intenzifikace. (cs)
  • The stabilization ponds are commonly used for wastewater treatment in small municipalities in the Czech Republic. They are used not only for treatment but also for post-treatment or wastewater accumulation. Stabilization ponds with one or more ponds, with or without mechanical pretreatment are constructed. Low construction and operational cost, better resistance of large load fluctuations and better treatment efficiency for diluted wastewater treatment are their main benefits compared to the activated wastewater treatment plants. These non-conventional technologies have also some limitations which must be considered during the construction and operation, otherwise the treatment efficiency and service life will be negatively influenced. This article summarizes the function of mechanical pretreatment, stabilization ponds including shortcomings and limitations, and the possibility of their intensification. (en)
Title
  • Možnosti intenzifikace biologických nádrží určených k čištění a dočišťování odpadních vod
  • Možnosti intenzifikace biologických nádrží určených k čištění a dočišťování odpadních vod (cs)
  • Possibilities of stabilization ponds intended for secondary and tertiary wastewater treatment intensification (en)
skos:prefLabel
  • Možnosti intenzifikace biologických nádrží určených k čištění a dočišťování odpadních vod
  • Možnosti intenzifikace biologických nádrží určených k čištění a dočišťování odpadních vod (cs)
  • Possibilities of stabilization ponds intended for secondary and tertiary wastewater treatment intensification (en)
skos:notation
  • RIV/00020711:_____/14:00004064!RIV15-TA0-00020711
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(TA02020128)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 6
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 30735
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00020711:_____/14:00004064
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • stabilization pond, treatment, tertiary treatment, untensification, wastewater, treatment efficiency (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [081FC037C4D5]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • VTEI, příloha Vodního hospodářství
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Rozkošný, Miloš
  • Mlejnská, Eva
issn
  • 0322-8916
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software