About: Metodika vymezování zranitelných oblastí podle eutrofizace vod     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The main objective of the methodology was to develop a procedure for vulnerable zones designation where farming contributes to phosphorus emission to surface waters and thus together with other sources enhances eutrophication of rivers and reservoirs. The procedure takes into account that measures applied by Nitrate Directive may positively influence the water status by limiting the leakage from the storage of the manure, adaptation of agricultural practices, and in a smaller extent, by limiting releases from farms. Aspect of marine and coastal waters eutrophication by increased supply of nitrogen is solved by the system of designation and revision of VZ and is therefore not more reflected in methodology. A side effect of the procedure used in methodology is that it allows to distinguish areas where eutrophication is caused by municipal point sources mainly and where it is necessary to take priority measures under the Urban Waste Water Directive or comprehensive targeted Water Framework Directive. (en)
  • Hlavním cílem metodiky bylo zpracovat postup pro vymezení zranitelných oblastí tam, kde zemědělské hospodaření přispívá k odnosu fosforu do povrchových vod a tím spolu s ostatními zdroji prohlubuje eutrofizaci vodních toků a nádrží. Postup bere v úvahu skutečnost, že opatření aplikovaná podle Nitrátové směrnice mohou pozitivně ovlivnit výsledný stav vod jen úpravou zemědělských postupů, omezením úniků ze skladování a aplikace statkových hnojiv a v menší míře omezením lokálních úniků ze zemědělských provozů. Aspekt eutrofizace mořských a pobřežních vod zvýšeným přísunem dusíku je nepřímo řešen již systémem vymezení a rušení zranitelných oblastí a není proto v metodice více zohledněn. Vedlejším efektem postupu zpracovaného v metodice je, že umožňuje odlišit i oblasti, kde k eutrofizaci vod přispívají převážně bodové komunální zdroje znečištění a kde je nutné přijmout přednostně opatření podle Směrnice o čištění městských odpadních vod nebo komplexněji zaměřené Rámcové směrnice pro vodní politiku EU.
  • Hlavním cílem metodiky bylo zpracovat postup pro vymezení zranitelných oblastí tam, kde zemědělské hospodaření přispívá k odnosu fosforu do povrchových vod a tím spolu s ostatními zdroji prohlubuje eutrofizaci vodních toků a nádrží. Postup bere v úvahu skutečnost, že opatření aplikovaná podle Nitrátové směrnice mohou pozitivně ovlivnit výsledný stav vod jen úpravou zemědělských postupů, omezením úniků ze skladování a aplikace statkových hnojiv a v menší míře omezením lokálních úniků ze zemědělských provozů. Aspekt eutrofizace mořských a pobřežních vod zvýšeným přísunem dusíku je nepřímo řešen již systémem vymezení a rušení zranitelných oblastí a není proto v metodice více zohledněn. Vedlejším efektem postupu zpracovaného v metodice je, že umožňuje odlišit i oblasti, kde k eutrofizaci vod přispívají převážně bodové komunální zdroje znečištění a kde je nutné přijmout přednostně opatření podle Směrnice o čištění městských odpadních vod nebo komplexněji zaměřené Rámcové směrnice pro vodní politiku EU. (cs)
Title
  • Metodika vymezování zranitelných oblastí podle eutrofizace vod
  • Metodika vymezování zranitelných oblastí podle eutrofizace vod (cs)
  • Methodology of vulnerable zones designation according to eutrophication (en)
skos:prefLabel
  • Metodika vymezování zranitelných oblastí podle eutrofizace vod
  • Metodika vymezování zranitelných oblastí podle eutrofizace vod (cs)
  • Methodology of vulnerable zones designation according to eutrophication (en)
skos:notation
  • 30469/ENV/14
  • RIV/00020711:_____/14:00003110!RIV15-MZP-00020711
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZP0002071101)
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Ministerstvoživotníhoprostředí
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • nejsou stanoveny
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 28916
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00020711:_____/14:00003110
http://linked.open...terniIdentifikace
  • CM-4/2010/MZP0002071101
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • vulnerable zones, eutrophication, phosphorus (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [515AD5DE0FFD]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • 30469/ENV/14
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Rosendorf, Pavel
  • Fiala, Daniel
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software