About: Problematika povodní z přívalových srážek a možné přístupy k zmírnění     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Povodně z přívalových srážek jsou jevem, který v posledních letech má v CR na svědomí ztráty lidských životu a také významné materiální škody. V roce 2009 byl navržen postup preventivní identifikace urbanizovaných území, která mohou být postiženy projevy tohoto typu povodňového nebezpečí. Tento postup, tzv. metoda kritických bodu (KB), byl vyvíjen také pro doplnění vymezení oblastí s významným povodňovým rizikem. Vzhledem k tomu, že byla zpracována data za celou Českou republiku, jedná se nyní o podklad užívaný k aktualizaci opatření organizačního charakteru a k přípravě prováděcích projektu i strukturálních opatření. V příspěvku je popsán princip metody KB a výsledky první celorepublikové identifikace kritických bodu. Jedná se o opakovatelný postup určení rozhodujících ploch z hlediska tvorby soustředěného povrchového odtoku s cílem stanovit pro zastavená území obcí tzv. kritické body jako pomocnou metriku ohrožení soustředěným povrchovým odtokem a transportem splavenin.
  • Povodně z přívalových srážek jsou jevem, který v posledních letech má v CR na svědomí ztráty lidských životu a také významné materiální škody. V roce 2009 byl navržen postup preventivní identifikace urbanizovaných území, která mohou být postiženy projevy tohoto typu povodňového nebezpečí. Tento postup, tzv. metoda kritických bodu (KB), byl vyvíjen také pro doplnění vymezení oblastí s významným povodňovým rizikem. Vzhledem k tomu, že byla zpracována data za celou Českou republiku, jedná se nyní o podklad užívaný k aktualizaci opatření organizačního charakteru a k přípravě prováděcích projektu i strukturálních opatření. V příspěvku je popsán princip metody KB a výsledky první celorepublikové identifikace kritických bodu. Jedná se o opakovatelný postup určení rozhodujících ploch z hlediska tvorby soustředěného povrchového odtoku s cílem stanovit pro zastavená území obcí tzv. kritické body jako pomocnou metriku ohrožení soustředěným povrchovým odtokem a transportem splavenin. (cs)
  • Flash floods are a phenomenon, which has been responsible for losses of lifes and significant property damages in the Czech Republic in the past. A method of preventive identification of urban areas that may be affected by this type of flood hazard was designed in 2009. This method of critical points (CP) was also developed to complement the identification of areas with potential significant flood risk. Data were compiled for the entire Czech Republic, so now it is the base, which is used to update nonstructural measures, for the preparation of detailed projects and structural measures. The paper describes the basic principles of methods and its results of the first nationwide identification of critical points. It is a repeatable procedure for determination of areas, where a concentrated surface runoff can appear. The aim of the method is determination of so-called critical points for the built-up areas as an auxiliary metric of concentrated surface runoff and sediment transport threat. (en)
Title
  • Problematika povodní z přívalových srážek a možné přístupy k zmírnění
  • Problematika povodní z přívalových srážek a možné přístupy k zmírnění (cs)
  • The flash floods issue and possible approaches to decrease their negative (en)
skos:prefLabel
  • Problematika povodní z přívalových srážek a možné přístupy k zmírnění
  • Problematika povodní z přívalových srážek a možné přístupy k zmírnění (cs)
  • The flash floods issue and possible approaches to decrease their negative (en)
skos:notation
  • RIV/00020711:_____/13:00003955!RIV14-MZP-00020711
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(SP/1C2/121/07)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 99777
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00020711:_____/13:00003955
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • flood danger; flood threat; vulnerability; exposition; flood risk (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [D942D040EF73]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Bratislava
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vedecká konferencia s medzinárodnou účasťou pod záštitou ministra životného prostredia Slovenskej republiky za podpory mezinárodného Vyšehradkého fondu Menážment povodí a povodńových rizík 2013
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Drbal, Karel
  • Dumbrovský, M.
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Neuveden
https://schema.org/isbn
  • 978-80-89062-95-9
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software