About: Zranitelnost podzemních vodních zdrojů v různých hydrogeologických podmínkách při změně klimatu     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Ve Výzkumném ústavu vodohospodářském T. G. Masaryka, v.v.i. v Praze se v posledních letech řešila řada studií, které byly zaměřeny na možné dopady klimatické změny na zdroje podzemních vod. V těchto studiích byl použit model hydrologické bilance Bilan k simulování složek koloběhu vody (zahrnující proudění podzemní vody a základní odtok), pro podmínky neovlivněné klimatickou změnou a také pro podmínky upravené podle scénářů klimatické změny. Počáteční studie ukázaly, že zdroje podzemní vody v nepříznivých hydrogeologických podmínkách (např. krystalinické geologické struktury) jsou vysoce citlivé na změnu klimatu a mohou být rychle vyčerpány. V dalších aplikacích při zkombinování modelu Bilan s modelem MODFLOW se ukázalo, že klimatická změna by mohla mít dramatické důsledky zejména v povodích s příznivou geologickou strukturou s ohledem na ubývání zásob podzemní vody, což velmi ovlivní dostupnost vodních zdrojů.
  • Ve Výzkumném ústavu vodohospodářském T. G. Masaryka, v.v.i. v Praze se v posledních letech řešila řada studií, které byly zaměřeny na možné dopady klimatické změny na zdroje podzemních vod. V těchto studiích byl použit model hydrologické bilance Bilan k simulování složek koloběhu vody (zahrnující proudění podzemní vody a základní odtok), pro podmínky neovlivněné klimatickou změnou a také pro podmínky upravené podle scénářů klimatické změny. Počáteční studie ukázaly, že zdroje podzemní vody v nepříznivých hydrogeologických podmínkách (např. krystalinické geologické struktury) jsou vysoce citlivé na změnu klimatu a mohou být rychle vyčerpány. V dalších aplikacích při zkombinování modelu Bilan s modelem MODFLOW se ukázalo, že klimatická změna by mohla mít dramatické důsledky zejména v povodích s příznivou geologickou strukturou s ohledem na ubývání zásob podzemní vody, což velmi ovlivní dostupnost vodních zdrojů. (cs)
  • During recent years, T.G. Masaryk Water Research Institute in Prague has carried out a number of studies which were focused on the possible impacts of climate change on groundwater resources. For these studies, the Bilan water balance model was used to simulate the water cycle components (including groundwater recharge and base flow), both for conditions unaffected by climate change and also for those modified according to climate change scenarios. The initial studies have shown that groundwater resources in unfavourable hydrogeological settings (e.g. those in crystalline geological formations) are highly sensitive to climate change and can rapidly be exhausted. Subsequent applications of the Bilan model in combination with MODFLOW however showed that climate change could have dramatic consequences, particularly in basins with good hydrogeological settings, mainly with respect to groundwater depletions that will greatly affect the availability of water supply. (en)
Title
  • Zranitelnost podzemních vodních zdrojů v různých hydrogeologických podmínkách při změně klimatu
  • Vulnerability of groundwater resources in different hydrogeological conditions to climate change (en)
  • Zranitelnost podzemních vodních zdrojů v různých hydrogeologických podmínkách při změně klimatu (cs)
skos:prefLabel
  • Zranitelnost podzemních vodních zdrojů v různých hydrogeologických podmínkách při změně klimatu
  • Vulnerability of groundwater resources in different hydrogeological conditions to climate change (en)
  • Zranitelnost podzemních vodních zdrojů v různých hydrogeologických podmínkách při změně klimatu (cs)
skos:notation
  • RIV/00020711:_____/10:00002921!RIV11-MZP-00020711
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MZP0002071101)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 300580
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/00020711:_____/10:00002921
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • groundwater; climate change (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [3BBFD9D408A9]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Leiden
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • 16
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Groundwater Response to Changing Climate
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kašpárek, Ladislav
  • Novický, Oldřich
  • Uhlík, Jan
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • CRC Press
https://schema.org/isbn
  • 978-0-415-54493-1
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software